Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jižní Korea trápila Ghanu, ale té přece jen Kudus vystřelil výhru

Velká přestřelka a velké drama přinesl zápas mezi Jižní Koreou a Ghanou. V utkání skupiny H vedl africký celek 2:0, ale ve druhém poločase se asijský soupeř vzepřel osudu. Jihokrejci získali převahu, hnali se před branku Ghany a dvěma góly rychle za sebou vyrovnali na 2:2. Jenže poslední slovo měl Kudus. Ten svým druhým gólem zajistil Ghaně výhru 3:2, kterou už v závěru jeho tým uhájil. 

Ghana skórovala ve 24. a 34. minutě, kdy se prosadili Mohammedové Salisu a Kudus. Také Korejci rychle odpověděli, v 58. a 61. minutě se trefil Čo Ku-song. Nakonec se ale z výhry radovala Ghana díky Kudusově gólu v 68. minutě. Afričané triumfovali na světovém šampionátu po pěti zápasech  a první od roku 2010.

"Byl to emotivní zápas. Korea hrála skvěle, tlačila. Po 20 minutách jsme kontrolovali zápas a dobře kombinovali, ale po změně stran začaly problémy. Mám velkou radost z toho, že naše zaujetí bylo odměněno," citovala agentura SID trenéra Ghany Otta Adda.

Africký tým začal aktivně a z první branky se radoval po necelé půlhodině hry. Jordan Ayew nacentroval do vápna a míč se odrazil k zakončujícímu Salisuovi. Situace se ještě přezkoumávala kvůli možnému hraní rukou, gól ale platil.

Za deset minut Afričané navýšili náskok. Jordan Ayew našel povedeným centrem v šestnáctce Kuduse a ten se hlavou k tyči nemýlil.

Po změně stran mohl zvýšit Lamptey, jenže těsně minul. Místo toho Korea během tří minut vyrovnala díky hlavičkám Čo Ku-songa. Nejprve se opřel do centru střídajícího I Kang-ina a o chvíli později zužitkoval pas Kim Čin-sua.

Nakonec se ale radovali Afričané. V 68. minutě Williamsova přihrávka propadla až k nehlídanému Kudusovi a ten druhým gólem v utkání vystřelil svému mužstvu vítězství.

"Ukázali jsme to samé nasazení jako proti Portugalsku. Kluci byli úžasní," prohlásil Kudus. "Gratuluju týmu k návratu do utkání a k třetímu gólu. Potom jsme zuby nehty bránili, Korea vyvinula velký tlak. Na konci jsme měli trochu štěstí," řekl Addo.

Ghana porazila Koreu ve čtvrtém z posledních pěti vzájemných zápasů. Asijský celek nevyhrál na MS deset z uplynulých jedenácti duelů.

"Hráli jsme dostatečně dobře na to, abychom vyhráli. Udělali jsme chyby. Měli jsme ale dost šancí, abychom utkání otočili. Není to spravedlivý výsledek. Nemám z něj radost, z výkonu ale ano," konstatoval portugalský trenér Korejců Paulo Bento.

Korea - Ghana 2:3 (0:2)

Branky: 58. a 61. Čo Ku-song - 34. a 69. Kudus, 24. Salisu. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Angl.) - Kwiatkowski (video, Pol.). ŽK: Čong U-jong I, Kim Jong-kwon - Amartey, Lamptey. ČK: 90.+11 Bento (trenér Koreje). Diváci: 43 983.

Korea: Kim Sung-kju - Kim Mun-hwan, Kim Min-če (90.+2 Kwon Kjong-won), Kim Jong-kwon, Kim Čin-su - Hwang In-pom, Čong U-jong I (78. Hwang I-čo) - Kwon Čchang-hun (57. I Kang-in), Čong U-jong (46. Na Sang-ho), Son Hung-min - Čo Ku-song. Trenér: Bento.

Ghana: Ati-Zigi - Lamptey (78. Odoi), Amartey, Salisu, Mensah (88. Baba) - Samed, Partey, Kudus (83. Djiku) - A. Ayew (78. Kyereh), Williams, J. Ayew (78. Sulemana). Trenér: Addo.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články