Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hrajeme jako rodina, tvrdí Juranovič a po Brazílii chtějí Chorvaté poslat domů i Argentinu

Spřádají plány, jak po Brazílii vyzrát i na Argentinu. Chorvatští fotbalisté neplánují, že by v semifinále světového šampionátu v Kataru nasadili na Lionela Messiho osobní obranu. Chtějí se zaměřit na celý jihoamerický celek a zastavit ho jako tým. Semifinále Argentina - Chorvatsko můžete sledovat v úterý v přímém přenosu na ČT sport i na ČT sport Plus.

Argentinský kapitán Messi má ve sbírce rekordních sedm Zlatých míčů pro nejlepšího fotbalistu světa roku a svoji extratřídu potvrzuje i v Kataru, kde už dal čtyři góly. Přesto útočník Bruno Petkovič na tiskové konferenci řekl, že ani v jeho případě osobní obranu hrát neplánují.

"Nemáme ještě konkrétní plán na zastavení Messiho. Obvykle se nesoustředíme na jednoho hráče, ale celý tým. Budeme se je snažit zastavit jako tým a ne hrát osobní obranu. Argentina nerovná se pouze Messi, mají řadu skvělých hráčů. Musíme zastavit celý tým Argentiny," řekl.

Oba týmy se na MS dosud utkaly dvakrát ve skupině. V roce 1998 zvítězili Jihoameričané 1:0, o 20 let později naopak prohráli 0:3.

Chorvatsko obhajuje stříbro, k největším adeptům na medaili však před turnajem nepatřilo. Na loňském mistrovství Evropy vypadlo v osmifinále. V Kataru začalo bezbrankovou remízou s Marokem, které čeká ve středu semifinále s obhájci titulu Francouzi, poté zdolalo Kanadu 4:1 a opět remizovalo 0:0 s Belgií. V osmifinále i čtvrtfinále zvládlo penaltový rozstřel stejně jako před čtyřmi lety v Rusku.

"Nemusíme se nikoho bát. Tajemstvím našeho úspěchu je soudržnost. Nehrajeme jako tým, ale jako rodina. Máme velkou motivaci, aby naše země mohla být hrdá," prohlásil sedmadvacetiletý obránce Josip Juranovič.

"Prošli jsme dvěma prodlouženími a rozstřely. Proti Brazílii jsme inkasovali ve velmi složitém čase. Ale pokaždé jsme si řekli, že jdeme dál a dokážeme to. Takové sebevědomí nám hodně pomáhá," uvedl Petkovič.

Jako náhradník vyrovnal proti Brazílii ve 117. minutě. "Kanárky" přitom v závěru první části prodloužení poslal do vedení Neymar. "S každým dnem si víc a víc uvědomuju význam toho gólu. Možná něco takového znovu zažiju v semifinále nebo ve finále," řekl osmadvacetiletý hráč Dinama Záhřeb.

Chorvaté mají ze čtyř rozstřelů na světových šampionátech stoprocentní bilanci. "Myslím si, že mnoho lidí, kteří nehrají profesionálně, zvládne penalty. Rozdíl je, jak jste psychicky odolní. Je na vás obrovský tlak, který jste nikdy předtím nezažili. Taky vám ale pomůže, když máte špičkového brankáře," připomněl Petkovič výkon gólmana Dominika Livakoviče. Ten chytil Japoncům tři penalty a Brazílii jednu.

Svěřenci trenéra Zlatka Daliče se můžou spolehnout i na záložní řadu. "Mateo (Kovačič), Luka (Modrič) a Marcelo (Brozovič) jsou nejlepší chorvatští záložníci v historii. Nemyslím si, že se něco takového bude opakovat. Když jim přihrajete, je to jistější než mít peníze v bance," prohlásil hráč Celtiku Glasgow Juranovič.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články