Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hra kočky s myší. Angličané nedali Íráncům šanci a nasázeli jim šest branek

Vstup do mistrovství světa bývá pro favority často zrádný, fotbalisté Anglie ho však v Kataru zvládli na jedničku. Albion v úvodním utkání zničil Írán, který porazil 6:2. Hlavní měrou se o to zasloužil Bukayo Saka, jenž se postaral o dvě branky. Harry Kane zase na dva góly přesně nahrál.

V úvodním zápase skupiny B na Chalífově mezinárodním stadionu v Dauhá otevřel skóre ve 35. minutě nejmladší člen týmu, devatenáctiletý Jude Bellingham. Ještě v prvním poločase, který se kvůli ošetřování íránského brankáře protáhl o čtrnáct minut, zvýšili Bukayo Saka a Raheem Sterling. Po změně stran se znovu trefil Saka, mezi střelce se zapsali i střídající Marcus Rashford a Jack Grealish, za Írán dvakrát korigoval Mahdí Taremí.

Anglie tak ukončila sérii šesti zápasů bez vítězství, nejdelší od roku 1993, a v pátek se utká v Chúru se Spojenými státy. Írán při pěti předchozích startech na světovém šampionátu nikdy nepostoupil ze základní skupiny a i teď se mu postup hodně vzdálil. V pátek nastoupí v Rajjánu proti Walesu.

Už v úvodu Íránci přišli i o brankářskou jedničku, když se Baíranvánd srazil hlavou s obráncem Madžídem Hosejním. Angličané dominovali v držení míče, ale dlouho marně hledali mezery ve zhuštěné obraně. Až ve 32. minutě po rohovém kopu Maguire hlavičkou orazítkoval břevno.

O tři minuty později hlavičkoval přesně Bellingham. Záložník Borussie Dortmund, jediný z týmu, kdo nehraje v Premier League, dal svůj první reprezentační gól.

Ve 43. minutě Maguire vyhrál další hlavičkový souboj, sklepl míč Sakovi a ten ho poslal přesně pod břevno. Za další tři minuty Sterling s přehledem zužitkoval Kaneovu přihrávku.

Saka po změně stran po samostatné akci přidal čtvrtý gól. Čisté konto Angličanům sebral v 65. minutě jeden z nejlepších střelců portugalské ligy Taremí, ale Rashford hned po svém příchodu na hřiště obnovil čtyřbrankový náskok a do otevřené obrany udeřil i další náhradník Grealish. Jen nejlepší anglický střelec Kane vyšel naprázdno, spokojil se pouze s dvěma asistencemi.

V nastavení se vytáhl i anglický gólman Pickford, který vytáhl na břevno Azmúnovu střelu. Proti Taremího penaltě nařízené za držení za dres však byl bezmocný.

Anglie - Írán 6:2 (3:0)

Branky: 43. a 62. Saka, 35. Bellingham, 45.+1 Sterling, 71. Rashford, 90. Grealish - 65. a 90.+13 z pen. Taremí. Rozhodčí: Claus - Figueiredo, Simon (všichni Braz.) - González (video, Urug.). ŽK: Džahánbachš, Púralígandží (oba Írán). Diváci: 45.324.

Anglie: Pickford - Trippier, Stones, Maguire (70. Dier), Shaw - Bellingham, Rice - Saka (70. Rashford), Mount (70. Foden), Sterling (70. Grealish) - Kane (75. Wilson). Trenér: Southgate.

Írán: Baíranvánd (19. H. Hosejní) - Moharramí (63. Torabí), Češmí (46. Kanaaní), M. Hosejní, Mohammadí - Núrollahí (77. Azmún), Hadžsáfí, Karímí (46. Ezatolahí) - Džahánbachš (46. Gholízadé), Púralígandží -Taremí. Trenér: Queiroz.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články