Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Gólové hody v osmifinále MS. Padlo nejvíc branek od jeho znovuzavedení

Takové gólové hody na mistrovství světa dlouho nebyly. V osmifinále letošního šampionátu padlo nejvíce branek od jeho znovuzavedení v roce 1986. V úvodních osmi zápasech vyřazovací fáze turnaje v Kataru zaznamenali střelci 28 tref, což je o dvě více než před 36 lety.

Na rekordním osmifinále od jeho znovuzavedení se nejvíce podíleli Portugalci, kteří v úterním závěrečném zápase úvodního kola vyřazovací fáze rozstříleli Švýcarsko 6:1. Čtyři branky při výhře 4:1 nad Koreou zaznamenala Brazílie, třikrát skórovali Angličané, Francouzi a Nizozemci.

Naopak v zápase Maroka se Španělskem se diváci gólu nedočkali a o postupu afrického outsidera rozhodl až penaltový rozstřel.

V Kataru bylo k vidění už sedm bezbrankových remíz, což již po osmifinálové fázi vyrovnalo dosavadní maximum z let 1982, 2006, 2010 a 2014. Celkem na letošním šampionátu v dosavadních 56 zápasech padlo 148 gólů, což je v průměru 2,64 na utkání.

"Maratoncem" turnaje zůstává chorvatský záložník Marcelo Brozovič, který v dosavadních čtyřech duelech zdolal vzdálenost 56,26 kilometru. V osmifinále s Japonskem, které dospělo až do penalt, navíc třicetiletý středopolař Interu Milán překonal vlastní rekord v rámci jednoho utkání na světovém šampionátu, když za 120 minut hry uběhl 16,7 kilometru.

Světový šampionát se od zavedení v roce 1930 konal v různých formátech. Závěrečné turnaje v letech 1934 a 1938 se hrály jen vyřazovacím způsobem od osmifinále, poté se systém několikrát změnil a osmifinále bylo znovu zavedeno až v roce 1986, když už delší dobu nechyběly skupiny. V současném formátu s 32 účastníky se mistrovství poprvé hrálo v roce 1998.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články