Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Francouzi chtějí zastavit africké překvapení, to si ale věří: Jsme ambiciózní a hladoví

Fotbalový šok z Maroka nechce zůstat před branami finále světového šampionátu v Kataru. V semifinále je ale čeká hodně těžká váha – obhájci trofeje z Francie. Kdyby se Maročanům podařilo přidat další překvapení, stali by se vůbec prvními finalisty MS ze země mimo Evropu a Jižní Ameriku. Přípravy na zápas, který má výkop v Chúru ve 20 hodin, můžete sledovat už od 18:40 na ČT sport Plus a později i na ČT sport.

Maročané na tomhle MS ještě s evropským soupeřem neprohráli. Ve skupině remizovali s Chorvatskem 0:0 a porazili Belgii 2:0, v osmifinále se Španělskem hráli bez branek, pak ovládli penaltový rozstřel a ve čtvrtfinále zdolali Portugalsko 1:0.

"Jsme velmi ambiciózní a hladový tým. Nevím, jestli to bude stačit, třeba ano. Nejsme favorité, ale věříme si a jsme odhodláni přepsat historické knihy. Možná řeknete, že jsem blázen, ale trocha bláznovství je dobrá," uvedl marocký trenér Valíd Radžradžuí na tiskové konferenci.

Prvního afrického účastníka semifinále mistrovství světa zdobí v Kataru skvělá defenziva, které dodává jistotu brankář Jasín Bunú. Maročané v pěti utkáních inkasovali pouze jednou, a to byla ještě vlastní branka v duelu s Kanadou ve skupině.

Na pořádek při oslavách postupu Francie nebo Maroka do finále fotbalového MS bude večer ve Francii dohlížet 10 000 policistů. Podle agentury AFP to oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Polovina z nasazených policistů a četníků bude v Paříži a okolí.

"Nebojíme se, ale víme, že vyřadili velké týmy, takže je bereme naprosto vážně. Není žádné překvapení, že jsou v semifinále, dostali se do něj zaslouženě," upozornil francouzský obránce Jules Koundé. "Jsou velmi efektivní na míči, hodně rychle kombinují a hledají svá křídla. Je působivé, že dostali jen jeden vlastní gól, když se podíváte na jejich soupeře. Budeme muset být hodně precizní, abychom skórovali," přidal zadák Barcelony.

Francouzi v osmifinále porazili Polsko 3:1 a ve šlágru čtvrtfinálové fáze zdolali Anglii 2:1. Výběr kouče Didiera Deschampse může jako první mužstvo od Brazílie v roce 2002 postoupit do finále na dvou po sobě jdoucích světových šampionátech.

"My lídři potřebujeme tým připravit na další bitvu. Je to semifinále mistrovství světa, takže musíte na hřišti nechat úplně všechno a bojovat až do konce, pokud si chcete zasloužit místo ve finále," prohlásil francouzský stoper Raphaël Varane.

Maročané nechystají zvláštní taktiku ani na největší hvězdu francouzského super týmu – útočníka Kyliana Mbappého, jenž s pěti góly vede tabulku střelců šampionátu. "Byla by chyba se zaměřovat pouze na Mbappého. Francouzi jsou mistry světa se špičkovými hráči. Musíme se soustředit na to, abychom my způsobili problémy jim," řekl Radžradžuí.

Několik jeho svěřenců má zdravotní problémy. Nejistý je start například klíčové stoperské dvojice Romain Saís, Najíf Adžuird. "Máme skvělý zdravotnický tým, který nám přináší pozitivní zprávy. Ale musíme čekat až do poslední minuty. Nikdo ještě není ze hry, ale nikdo ještě zcela nedostal zelenou," dodal sedmačtyřicetiletý rodák z Francie.

V dosavadních pěti zápasech Francie ještě s Marokem neprohrála. Poslední vzájemné utkání – příprava v roce 2007 – skončilo 2:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články