Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Francie si užívala postup do finále. Strach ze střetů se nenaplnil, oslavy ale mají jednu oběť

Francie bujaře oslavovala postup svých fotbalistů do finále MS. Reprezentanti vyřadili Maroko po výsledku 2:0. Davy se scházely v ulicích i na hlavním bulváru Champs-Élysées. Na očekávané velké střety mezi francouzskými a marockými příznivci ale nedošlo a i na samotném stadionu v Kataru byla atmosféra mezi oběma tábory vstřícná. Oslavy ale mají i jednu oběť. V Montpellier zahynul čtrnáctiletý chlapec při srážce s automobilem. Řidič z místa nehody ujel a policie po něm pátrá.

Francie oslavuje postup do finále MS
zdroj: ČTK / AP / Thibault Camus

Na hlavním pařížském bulváru Champs-Elysées byly tisíce lidí, nad davem se v mrazivém počasí vznášel rudý dým ze zábavní pyrotechniky. Byly slyšet klaksony, jejich zvuk se mísil s radostným zpěvem i výkřiky, popisoval dění ve francouzské metropoli zpravodaj Jan Šmíd. U vítězného oblouku se prakticky zastavila doprava.

Mrazivé počasí ve Štrasburku přimělo fotbalové fanoušky k oslavám zejména ve vnitřních prostorách. Bary byly plné slavících lidí, zatímco centrum města s vyhlášenými vánočními trhy zelo prázdnotou, popsala zvláštní zpravodajka ČTK.

Oslavy v Bordeaux provázely ohňostroje, policisté zabavovali pyrotechniku kvůli bezpečnosti v přeplněných ulicích. V Marseille se slavilo v přístavu, pyrotechnika ve velkém zářila i nad Toulouse. V Nantes se zpívala národní hymna Marseillaisa. V Lyonu na náměstí Bellecour musela policie proti skupině agresivních lidí v kuklách použít slzný plyn.

Fotbalistům k vítězství gratulují i mnozí francouzští politici, včetně prezidenta Emmanuela Macrona. Ten se jel na zápas do Kataru osobně podívat.

Při oslavách v Montpellier zahynul čtrnáctiletý chlapec, řidič ujel

V jihofrancouzském městě Montpellier přišel ve středu večer o život čtrnáctiletý chlapec, když ho při oslavách výhry srazilo auto. Informovala o tom francouzská média. Podle nich řidič z místa ujel, policie po něm pátrá.

Francouzské úřady uvedly, že chlapec byl po silném nárazu auta převezen do nemocnice v kritickém stavu. Zraněním však následně podlehl. Vůz byl nalezen opuštěný poblíž místa incidentu.

Rozhlasová stanice RTL napsala, že podle videonahrávek zveřejněných na sociálních sítích skupina mladých lidí nejprve strhla z automobilu francouzskou vlajku. Řidič pak přidal plyn a jednoho z mladíků srazil.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články