Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbal v rytmu samby. Dotančí Brazilci k prvnímu titulu po 20 letech?

Drtivá většina sázkových kanceláří měla před startem mistrovství světa jasno. Největším favoritem turnaje je Brazílie. "Kanárci" v čele s Neymarem totiž excelovali v kvalifikaci, kterou proletěli při skóre 40:5, od listopadu 2019 našli přemožitele jen jedinkrát a do Kataru se z tréninkového kempu v Turíně přesunuli plni sebevědomí. Sestřih prvního utkání se Srbskem sledujte od 22:00 ve Studiu FIFA World Cup.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení týmu - Brazílie

Jak už bylo zmíněno, nejúspěšnější tým historie světového šampionátu suverénně opanoval jihoamerickou kvalifikaci. V 17 zápasech se čtrnáctkrát radoval z vítězství a třikrát remizoval.

Bilancí 8 gólů a 8 asistencí přispěl k postupu Neymar, který si drží fantastickou formu i během letošního podzimu. Ve 20 soutěžních utkáních za Paris Saint-Germain patnáctkrát rozvlnil síť a dvanáctkrát oslovil spoluhráče finální přihrávkou.   

Na velký mezinárodní úspěch ovšem stále čeká. S brazilskou reprezentací opanoval "jen" olympijský turnaj v roce 2016. "Jsem si jistý, že máme potenciál, abychom v Kataru došli hodně daleko. Budu hrát tak, jako kdyby šlo o moje poslední mistrovství světa. Třeba i bude. Nikdy nevíte, co se stane," prohlásil třicetiletý útočník.

Tite: Je čas postoupit do finále a vyhrát

Výkonnost klíčového hráče si pochvaluje i kouč Tite, jenž vede národní tým šest let a v roce 2019 s ním ovládl Copu Americu. "Neymar je Neymar. Zůstává naší největší hvězdou, ale k jeho záři se přibližují i Vinícius Júnior, Raphinha a další," citoval trenéra web fifa.com

Tite nejraději sází na rozestavení 4-3-3 nebo 4-2-3-1 a před zahajovacím duelem se Srbskem poslal všem konkurentům jednoznačný vzkaz. "Kvalifikovali jsme se na mistrovství světa. Teď je čas postoupit do finále a vyhrát," doplnil rezolutně jednašedesátiletý stratég. 

Na postup do střetnutí o titul čekají "Kanárci" už 20 let. Od zlatého finále s Německem vypadli třikrát ve čtvrtfinále a jednou v semifinále.

I proto mají před startem letošního šampionátu obrovskou motivaci. "Musíte být dokonalí, chcete-li vyhrát. Věříme v naše schopnosti. Cítíme se ještě silnější, když na sebe navlékneme žlutý dres. Půjdeme do toho s velkou vášní," uvedl brankář Alisson Becker z Liverpoolu.

Základní stavební kámen? Marquinhos

Brazílie disponuje kvantem možností zejména v ofenzivě. Bilance 40 gólů v 17 zápasech náročné jihoamerické kvalifikace budí respekt a nominace útočníků bezesporu také - vynikající formu totiž nemá jen Neymar, Vinícius Júnior a Raphinha.

Pohodu z Arsenalu si do Kataru přivezli Gabriel Jesus s Gabrielem Martinellim, Antony se po přestupu z Ajaxu bleskově uhnízdil v základní sestavě Manchesteru United a opomenout nelze ani Richarlisona - druhého nejlepšího kanonýra mužstva v kvalifikaci.       

Pomyslný klobouk dolů je ovšem nutné smeknout také před defenzivou, kterou diriguje Marquinhos. Obránce či záložník Paris Saint-Germain nastoupil od příchodu Titeho ve žlutém dresu do 60 utkání, nejvíce ze všech hráčů, a pomohl k 10 čistým kontům v posledních 15 zápasech. 

Ve stoperské dvojici by měl spolupracovat s kapitánem Thiagem Silvou, ale o výraznější minutáž si konstantní výkonností říká také Éder Militäo. Vlevo se dlouhodobě "perou" Alex Sandro s Alexem Tellesem, vpravo bude Danila alternovat devětatřicetiletý Dani Alves.

"Určitě už to není hráč na 60 nebo 70 minut, ale má jiné přednosti. Techniku nebo psychickou a fyzickou odolnost," konstatoval Tite.

V pozici štítového záložníka je jeho první volbou Casemiro, jehož v kvalifikaci, ve které Brazilci překonali rekord v počtu bodů, nejčastěji doplňovali v rozestavení 4-3-3 Fred s Lucasem Paquetou. V ofenzivnějším rozestavení 4-2-3-1 dostával oproti Fredovi prostor Raphinha.

Pravděpodobná sestava Brazílie:

Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro - Casemiro, Paqueta - Raphinha, Neymar, Vinícius Júnior - Richarlison.

Po vyřazení ve čtvrtfinále předchozího šampionátu se Tite nechal slyšet, že "Kanárci" musí být lepší zejména v taktické vyspělosti. Tento cíl se mu evidentně podařil splnit a současná Brazílie je i proto oprávněně považována za hlavního favorita katarského turnaje.

Dotančí po 20 letech k titulu?

Zdroj
ČT sport, fifa.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články