Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Famózní Dumfries trestal naivní obranu Američanů a poslal Nizozemce do čtvrtfinále

Souboj dosud neporažených týmů zahájil play-off mistrovství světa a lépe vyzněl pro Nizozemsko, které zdolalo USA 3:1. Gólem a dvěma asistencemi zazářil obránce Denzel Dumfries. Svěřenci trenéra Louise van Gaala se v pátek utkají o postup do semifinále s Argentinou, jež nezaváhala s Austrálií.

Nizozemci si rozhodující náskok vypracovali už v první půli, kdy se po přihrávkách Dumfriese trefili Memphis Depay a Daley Blind. V 76. minutě sice snížil střídající Haji Wright, ale o pět minut později uklidnil favorita Dumfries.

"Z postupu do čtvrtfinále máme samozřejmě velkou radost, zároveň však musíme zůstat obezřetní. Doma nás mnoho lidí kritizuje, jelikož vědí, že můžeme hrát lépe. Pořád můžeme zlepšit řadu věcí," řekl nizozemský kapitán Virgil van Dijk.

"Oranjes" od loňské porážky v osmifinále Eura od české reprezentace nenašli přemožitele 19. střetnutí za sebou a na mistrovství světa zvládli třetí osmifinále v řadě. Při své poslední účasti na závěrečném turnaji v roce 2014 získali bronz. Jejich maximem je stříbro z let 1974, 1978 a 2010.

Američané na MS uspěli jen v jediném z pěti osmifinále (konkrétně v roce 2002). Jejich největším úspěchem nadále zůstává třetí místo z prvního šampionátu v roce 1930.

Depay se blíží Van Persiemu

Úvod však patřil právě jim a ve 3. minutě mohli jít do vedení. Brankář Noppert ale levou nohou zastavil Pulisicovu střelu z bezprostřední blízkosti. "Pro gólmana je vždy důležité získat na začátku zápasu sebevědomí. Navíc jsem pomohl týmu, to je další plus," prohlásil Noppert, který si debut v reprezentačním dresu odbyl až v Kataru.

Nizozemci se naopak z první šance nemýlili a po pohledné kombinační akci v 10. minutě skórovali. Dumfries nahrál do vápna zcela osamocenému Depayovi, který nedal Turnerovi příležitost zasáhnout - 43. trefou se navíc osamostatnil na druhé příčce v historickém pořadí nejlepších kanonýrů "Oranjes". Na prvního Robina Van Persieho mu schází sedm gólů.

Dlouho se pak žádné příležitosti nerodily, ale před odchodem do kabin Nizozemci ustáli tlak soupeře a navýšili náskok. Dumfries další zpětnou přihrávkou našel v šestnáctce Blinda a obránce Ajaxu přízemní ranou překonal Turnera.

"Trenér nás o přestávce zkritizoval. Řekl nám, že jsme měli na míči vytvořit o trochu větší tlak. V tom jsme byli občas pasivní," podotkl Dumfries.

Nizozemec Denzel Dumfries v souboji s Antoneem Robinsonem z USA
zdroj: REUTERS

Zkraje druhé půle se po rohovém kopu dostal míč k Reamovi, americký stoper však z malého vápna ideálně nezakončil a neoslavil gólově 50. reprezentační start. Vzápětí si na opačné straně dal málem vlastní branku jeho parťák z obrany Zimmerman, jenže gólman Turner míč vyrazil. McKennie poté přestřelil nizozemskou svatyni, Depayův pokus vytáhl Turner nad a poradil si i s ranou střídajícího Koopmeinerse zpoza vápna.

V 75. minutě Depay zpětnou přihrávkou "namazal" míč dalšímu příchozímu hráči z lavičky Wrightovi, který obehrál Nopperta a vystřelil, radost z gólu mu ale včasným odkopem překazil Dumfries.

Za okamžik už se však Wright dočkal poté, co se vložil do přízemního centru Pulisice a kuriózním zakončením přehodil zaskočeného Nopperta. Američané zvýšili úsilí, naděje na vyrovnání jim ale vzal Dumfries. Bek milánského Interu si naběhl na Blindův centr a z voleje na vzdálenější tyč dal výsledku konečnou podobu.

"Je těžké se s vyřazením smířit. Neprohráli jsme kvůli nedostatku snahy. Kluci do toho dali úplně všechno," prohlásil americký kouč Gregg Berhalter.

Nizozemsko - USA 3:1 (2:0)

Branky: 10. Depay, 45.+1 Blind, 81. Dumfries - 76. Wright. Rozhodčí: Sampaio - Boschilia, Pires (všichni Braz.) - Gallo (video, Kol.). ŽK: Koopmeiners, F. de Jong (oba Niz.). Diváci: 44 846.

Nizozemsko: Noppert - Timber, Van Dijk, Aké (90.+3 De Ligt) - Dumfries, De Roon (46. Bergwijn), F. de Jong, Blind - Klaassen (46. Koopmeiners) - Gakpo (90.+3 Weghorst), Depay (82. Simons). Trenér: Van Gaal.

USA: Turner - Dest (75. Yedlin), Zimmerman, Ream, Robinson (90.+2 Morris) - Adams - Musah, McKennie (67. Wright) - Weah (67. Aaronson), Ferreira (46. Reyna), Pulisic. Trenér: Berhalter.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články