Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dvougólový Valencia sestřelil Katar a rozjásal Ekvádor

V mnoha ohledech kontroverzní mistrovství světa rozehrála v Kataru domácí reprezentace s Ekvádorem, který ustál roli favorita a v poklidném tempu vyhrál 2:0. Hrdinou zahajovacího utkání se stal Enner Valencia. Útočník Fenerbahce totiž po čtvrthodině proměnil penaltu a v 31. minutě stanovil konečný výsledek druhou trefou.

Fotbalisté Kataru nevystřelili ani jednou mezi tyče a s premiérou na světovém šampionátu spokojeni nebudou. Ekvádor, který startuje na závěrečném turnaji počtvrté, se ve druhém utkání skupiny A střetne v pátek s Nizozemskem. Pořadatelská země narazí na Senegal.

"Mockrát jsem snil o vítězství v zahajovacím duelu. Je to sen, že jsem skóroval a pomohl týmu ke třem bodům," řekl s nadhledem Valencia.

X faktor Valencia 

Na úvodní zápas 22. mistrovství světa, které se premiérově hraje na Arabském poloostrově a nezvykle v podzimním termínu, přišlo 67 372 diváků. Jihoameričané od úvodního hvizdu dominovali. Už ve 3. minutě po špatném vyběhnutí gólmana Šíby skóroval hlavou Valencia. Do hry však vstoupil systém VAR a gól odvolal.

Kapitán Ekvádoru si spravil náladu v 16. minutě, když ho ve vápně nedovoleně zastavil domácí brankář a sám faulovaný nařízenou penaltu bezpečně proměnil. Poprvé v historii MS padl úvodní zásah z pokutového kopu.

Hosté byli nadále aktivnější a v 31. minutě Valencia udeřil podruhé. V šestnáctce si naskočil na centr Ángela Preciada a hlavou k tyči nedal Šíbovi sebemenší šanci zasáhnout.

Rodák ze San Lorenza zaznamenal posledních pět branek Ekvádoru na MS, třikrát se trefil na turnaji v roce 2014 v Brazílii. Jeden gól ho proto dělí od rekordu. Dát šest gólů své země na MS v řadě se povedlo Portugalci Eusébiovi (1966), Italovi Paolu Rossimu (1982) a Rusovi Olegu Salenkovi (1994).

Fanoušci Ekvádoru na MS v Kataru
zdroj: REUTERS

"Podařilo se nám dát dva rychlé góly, které nám pomohly kontrolovat zápas a získat tři body. Věříme, že se můžeme dostat daleko a že budeme předvádět dobré výkony," prohlásil Valencia.

Katar zahrozil až v nastavení první půle, Alí však centrovaný míč v pokutovém území pouze lízl. Po změně stran se zápas víceméně jen dohrával. Jediná výraznější šance se zrodila v 86. minutě, domácí útočník Muntarí ale vystřelil nad branku.

"Tohle jsme si samozřejmě nepřáli. Nemůžeme se vymlouvat, gratuluji Ekvádoru. Máme co zlepšovat. Možná nás svazovala zodpovědnost a nervozita. Musíme na to zapomenout a hrát lépe. Dokážeme to," uvedl trenér Kataru Félix Sánchez.

Katar - Ekvádor 0:2 (0:2)

Branky: 16. z pen. a 31. Valencia. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Šíb, Alí, Búdiaf, Afíf - Caicedo, Méndez. Diváci: 67 372.

Katar: Šíb - Miguel, Ráví, Chúchí, A. Hasan, Ahmad - Hajdus (72. Vaad), Búdiaf, Hátim - Alí (72. Muntarí), Afíf. Trenér: Sánchez.

Ekvádor: Galíndez - Ángelo Preciado, Torres, Hincapié, Estupiňán - Plata, Méndez, Caicedo (90. Franco), Ibarra (68. Sarmiento) - Valencia (77. Cifuentes), Estrada (90. Rodríguez). Trenér: Alfaro.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články