Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dvougólový Mbappé rozesmutnil Dánsko a poslal Francii do osmifinále

Po čtyřbrankovém představení proti Austrálii porazili obhájci titulu z Francie i Dánsko, konkrétně 2:1, a v nejrychlejším možném čase si zajistili místenku v play-off mistrovství světa. Vděčit za to můžou zejména Kylianovi Mbappému, který dvakrát překonal Kaspera Schmeichela. Seveřanům trefa Andrease Christensena k bodům nestačila.

„Les Bleus“ uzavřou ve středu skupinovou fázi duelem s Tuniskem, Dánsko čeká Austrálie a ve hře o postup ho udrží jedině vítězství.

Francouzský trenér Didier Deschamps měl radost, že jeho tým postoupil do vyřazovací fáze už po dvou zápasech. „První cíl je splněn, ale nebylo to vůbec samozřejmé. Bylo to těžké utkání proti silnému soupeři. Pro nás je ideální, že je rozhodnuto už před posledním duelem. To nám dodá klid a také je důležité, že skupinu skoro určitě vyhrajeme,“ pochvaloval si výsledek kouč.

Mbappé dorovnal nejlepšího střelce Valenciu

V základní sestavě oproti úvodnímu střetnutí vyměnil tři ze čtyř defenzivních hráčů – místo si udržel jen Upamecano. Brankář Lloris, chytající na čtvrtém světovém šampionátu, nastoupil ke 141. mezistátnímu zápasu a k rekordu Liliana Thurama mu schází už jen jeden.

Dánský kouč Kasper Hjulmand udělal po bezbrankové remíze s Tuniskem kvarteto změn a mimo jiné nasadil novou útočnou trojici Lindström, Cornelius, Damsgaard.

Seveřané začali ofenzivněji, ale první šanci měl v 10. minutě Giroud, který dvěma góly proti Austrálii vyrovnal francouzský střelecký rekord Thierryho Henryho. Po jednom z centrů následně hlavičkoval Rabiot a Schmeichel zazářil tygřím skokem.

Ve 36. minutě si zaběhl za obranu Cornelius, který v červnu na St. Denis rozhodl jako náhradník dvěma trefami o vítězství nad Francií v Lize národů, ale tentokrát „zařízení“ minul.

Francouz Ousmane Dembélé obchází Mikkela Damsgaarda z Dánska
zdroj: REUTERS

Na začátku poslední půlhodiny si Mbappé naběhl na přihrávku Thea Hernandeze a svou šanci proměnil ve třicátý gól v reprezentaci.

Vedení však Francouze až příliš ukolébalo, obrana v 68. minutě poprvé zaváhala a Christensen po rohovém kopu Eriksena vyrovnal. Byla to vůbec první střela Dánů mezi tři tyče.

Zápas následně nabral obrátky a útoky se rychle střídaly. Lindströma skvěle vychytal Lloris, Rabiot „nůžkami“ těsně přestřelil.

Čyři minuty před koncem ovšem po Griezmannově centru dotlačil Mbappé stehnem míč do sítě a rozhodl. Byl to už jeho třetí zásah na šampionátu a v tabulce střelců dostihl Valenciu z Ekvádoru.

„Les Bleus“ Dánům oplatili dvě letošní porážky z Ligy národů a na čtvrtý pokus neoblíbeného soupeře porazili. Na minulém MS v Rusku skončilo vzájemné měření sil ve skupině 0:0.

Dánský trenér Hjulmand své svěřence i přes těsnou porážku pochválil. „Byl to dobrý zápas, který rozhodly maličkosti. Za stavu 1:1 jsme měli velkou šanci Lindströmem. Druhý gól byl tvrdý direkt, ale naše naděje ještě žije a už se nemůžeme dočkat příštího duelu,“ prohlásil Hjulmand.

Ani vítězství nad Austrálií by ale nemuselo stačit, pokud by Tunisko dalo více gólů Francii.

Francie–Dánsko 2:1 (0:0)

Branky: 61. a 86. Mpappé – 68. A. Christensen. Rozhodčí: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz – Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Koundé – A. Christensen, Cornelius, Diváci: 42 860.

Francie: Lloris – Koundé, Varane (75. Konaté), Upamecano, T. Hernandez – Tchouaméni – Griezmann (90.+2 Fofana), Rabiot – Dembélé (75. Coman), Giroud (63. Thuram), Mbappé. Trenér: Deschamps.

Dánsko: Schmeichel – Andersen, A. Christensen, Nelsson – Kristensen (90.+2 Bah), Eriksen, Höjbjerg, Mähle – Lindström (85. Nörgaard), Cornelius (46. Braithwaite), Damsgaard (74. Dolberg). Trenér: Hjulmand.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články