Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dvougólový Mbappé proti Polsku exceloval, Giroud překonal rekord Henryho

Po sobotních postupech Nizozemců a Argentinců potvrdili roli favoritů také obhájci titulu z Francie. V osmifinále porazili sympaticky hrající Polsko 3:1. Dvěma brankami a přihrávkou se opět blýskl Kylian Mbappé. Jednou se trefil i Olivier Giroud, čímž se osamostatnil od Thierryho Henryho a je nejlepším střelcem historie reprezentace ze země galského kohouta. Konečný výsledek stanovil v nastaveném čase Robert Lewandowski z pokutového kopu.

"Les Bleus" oplatili soupeři porážku z dosud jediného vzájemného duelu na elitním turnaji z roku 1982 (2:3). S Polskem nepadli poosmé v řadě a mezi osm nejlepších týmů se dostali počtvrté z posledních pěti mistrovství světa. 

"Nebyl to jednoduchý zápas, soupeř hrál organizovaně a hodně nám to znepříjemnil. I tak jsme si dokázali poradit, jako už tolikrát. Zase nás táhl Kylian, který si dokáže v ofenzivě poradit v každé situaci. Od začátku jsme ale hráli především jako tým, výsledek je i proto zasloužený," řekl francouzský kouč Didier Deschamps.

Ve čtvrtfinále se jeho svěřenci utkají v sobotu v Chúru s Anglií, která deklasovala Senegal 3:0.

Mbappé se zapsal do historie šampionátu

Polský gólman Szczesny si připsal ve skupinové fázi nejvíce zákroků (20) a bez práce nebyl ani tentokrát. V úvodní dvacetiminutovce zasahoval třikrát, ale favorit z tlaku nevytěžil více než sérii rohových kopů. Po půlhodině měl sice velkou šanci Giroud, Dembélého střílený centr ovšem na zadní tyči nedokázal ve skluzu usměrnit do sítě.

Poláci hru postupně vyrovnali a také oni začali zaměstnávat Llorise, který 142. startem v národním celku vyrovnal rekordmana francouzské reprezentace Liliana Thurama. Ve 38. minutě trefil gólmana Tottenhamu z ideální pozice osamocený Zieliňski a následnou dorážku pohotově vykopl z brankové čáry stoper Varane.

Minutu před koncem řádné hrací doby úvodního dějství naopak přišel velký Giroudův moment. Po spolupráci s Mbappém překonal Szczesného křížnou střelou a třetím gólem na turnaji pokořil dosavadní maximum legendárního Henryho.

"Překonat Thierryho je splněný sen. Je to výjimečné i tím, že se mi to povedlo během mistrovství světa. Hodně lidí mi připomínalo, že jsem blízko, teď to můžu hodit za hlavu a soustředit se plně na úspěch týmu," uvedl šestatřicetiletý útočník AC Milán.

Ještě před přestávkou mohl srovnat Kamiňski, ale jeho tečovaná střela skončila těsně vedle tyče. 

Utkání Francie - Polsko
zdroj: REUTERS

Podobně dopadl po změně stran i Mbappé. Zajímavý průběh ve druhém poločase pokračoval, vyložených šancí nicméně tolik k vidění nebylo.

Až v 74. minutě po rychlém protiútoku našel Dembélé na hranici pokutového území Mbappého a ten poslal míč nekompromisně pod břevno. Třiadvacetiletá hvězda týmu navíc v první minutě nastaveného času z podobné pozice zaznamenala celkově devátý gól na MS, což se v tak mladém věku zatím nikomu nepodařilo.

V závěru nastavení ještě zahrál Upamecano rukou ve vápně a sudí Valenzuela nařídil pokutový kop. Lewandowski sice stejně jako proti Mexiku neuspěl, ale Lloris při zákroku překročil brankovou čáru a penalta se opakovala. Druhý pokus už polský kapitán proměnil, čímž uzavřel svůj účet na turnaji na dvou gólech.

"Vytvořili jsme si dost šancí, některé opravdu velké. Jen škoda, že jsme hlavně v prvním poločase žádnou neproměnili. Bojovali jsme ze všech sil, na tým jsem hrdý," konstatoval Lewandowski, se 78 brankami nejlepší polský střelec.

Nadále platí, že Francie nikdy neprohrála osmifinále světového šampionátu. Do další fáze postoupila i na šestý pokus, navíc dala zapomenout na středeční porážku 0:1 s Tuniskem ze závěrečného duelu ve skupině.

Francie - Polsko 3:1 (1:0)

Branka: 74. a 90.+1 Mbappé, 44. Giroud - 90.+9 Lewandowski z pen. Rozhodčí: Valenzuela - Urrego, Moreno - Soto (video, všichni Ven.). ŽK: Tchouámeni - Bereszyňski, Cash. Diváci: 40 989.

Francie: Lloris - Koundé (90.+2 Disasi), Varane, Upamecano, T. Hernández - Tchouaméni (66. Fofana), Rabiot - Dembélé (76. Coman), Griezmann, Mbappé - Giroud (76. Thuram). Trenér: Deschamps.

Polsko: Szczesny - Cash, Glik, Kiwior (87. Bednarek), Bereszyňski - Krychowiak (71. Bielik) - Kamiňski (71. Zalewski), Zieliňski, S. Szymaňski (64. Milik), Frankowski (87. Grosicki) - Lewandowski. Trenér: Michniewicz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články