Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Dva góly od Henryho, tři góly od titulu krále. Rekord mám v hlavě, přiznal Giroud

Smůla jednoho může občas vystřelit druhého k obrovskému individuálnímu počinu. Přesně tento scénář by mohl nastat na mistrovství světa v Kataru ve výběru Francie. Díky zranění Karima Benzemy se očekává, že v útoku dostane daleko větší prostor Olivier Giroud, který má vedle týmového úspěchu políčeno i na jeden osobní. Stát se nejlepším střelcem "Les Bleus" v historii. A od Thierryho Henryho ho nedělí mnoho.

Olivier Giroud
zdroj: ČTK / Panoramic / autor: JB Autissier

Kdyby se dělal veřejný průzkum o nejlepšího hráče francouzské reprezentace, na první místo by ho nedal asi nikdo. A není se čemu divit. Zinédine Zidane, Michel Platini nebo třeba Thierry Henry, co jméno, to je pojem. Co jméno, to výrazná postava historie celého fotbalu. A mezi takovou smetánku přeci jenom Olivier Giroud nedorostl.

Přesto je dost možné, že zkušený, nyní už šestatřicetiletý střelec AC Milána brzy v jedné výrazné bilanci strčí všechny své slavnější předchůdce do kapsy. Může se stát historicky nejlepším střelcem Francie. A že mu nechybí mnoho.

Dva góly, aby vyrovnal dosavadního vládce Henryho, jenž zaznamenal 51 tref. Tři, aby mu všichni koukali na záda.

Pro Girouda by to bylo zadostiučinění, jelikož tím, v jaké generaci hraje a s jakými spoluhráči musel a musí bojovat o místo, zůstává často ve stínu jiných, a to nejenom ve francouzské reprezentaci, ale i v klubech.

Přitom je za ním spousta dobré práce a velkých úspěchů. Doma má medaili pro vítěze francouzské ligy s Montpellier, FA Cupu s Arsenalem, mistrovství světa s Francií, Ligy mistrů, Evropské ligy, kdy v obou případech byl nejlepším střelcem Chelsea.

Jenže holt Giroud není Kylian Mbappé ani Karim Benzema, Antoine Griezmann či Paul Pogba.

Možná jeden z nejméně doceněných hráčů své generace má přesto nakročeno k obrovskému úspěchu, který by mu možná trochu "vyléčil" kdejakou bolístku, kdy musel jen z lavičky koukat, jak jiní hrají od začátku, a cítil to jako křivdu. A jak sám před startem na šampionátu v Kataru přiznává, Henryho rekord má v hlavě.

"Když dostanu šanci, udělám pro rekord to nejlepší, co půjde," prohlásil zkušený útočník, který se na MS objeví v dresu Francie už potřetí, přičemž na posledním šampionátu sice nedal žádný gól, ale svými výkony pomohl "Les Bleus" k titulu šampionů.

Giroudovi k rekordu může paradoxně pomoci smůla slavnějšího kolegy, kvůli kterému možná rekord ještě nemá, Karima Benzemy. Už před posledním mistrovstvím Evropy se mluvilo o útoku vytáhlého kanonýra na Henryho, jenže v té době se také vrátil do národního týmu současný držitel Zlatého míče a pro rodáka z Chambéry zbylo i přes dobré výkony a fungující spolupráci s Mbappém většinou jen místo mezi náhradníky a na Euru vyšel střelecky naprázdno.

Nyní je to ale právě zranění Benzemy, jenž na poslední chvíli vypadl z nominace, které by mohlo pomoci Giroudovi do základní sestavy a také k rekordu. Skupina D, v níž je vedle Francie také Dánsko, Tunisko a Austrálie, tomuto scénáři také nahrává.

"Pro mě je to požehnání, že mám šanci hrát za svoji zemi na mistrovství světa. Chci to brát, jako by to byl můj první šampionát, protože si chci užít každý moment," řekl Giroud, jemuž další nominaci zajistily dobré výkony v dresu AC Milán, s nímž získal v poslední sezoně titul italských šampionů a on sám dal v Serii A jedenáct branek a na tři přihrál.

Giroudovi, který dal svůj první gól za Francii hned při svém prvním startu za národní tým v roce 2011, ten zatím poslední zaznamenal v zářijové Lize národů, kdy se trefou do sítě Rakouska stal v šestatřiceti letech nejstarším hráčem, a také se prosadil v dresu "Les Bleus", přeje úspěch i dosavadní držitel rekordu Henry, který celou situaci komentoval už dříve.

"Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Bylo by to skvělé, kdyby se mu to povedlo. Já s ním mluvím poměrně často, a kdykoliv dá gól dva, tak ho chválím, protože si to skutečně zaslouží," popsal rok zpátky v rozhovoru. "Pro Deschampse je skvělé mít útočníka jako Giroud, a pokud zlomí můj rekord, bude to fantastické," dodal.

A Giroud by jeho slova rád vyslyšel, i když sám přiznává, že více než rekord ho zajímá v Kataru jiná věc. "Je to takový bonus, který mám v hlavě, pokořit Titiho, ale hlavním cílem zůstává týmový úspěch," dodal.

První šanci přiblížit se Henrymu či ho možná i vyrovnat bude mít Giroud v úterý večer, kdy Francie vyzve Austrálii a vytáhlý střelec by v sestavě neměl chybět.

Zdroj
www.france24.com/, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články