Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Dominantní Argentina přejela Polsko, Lewandowského a spol. ale play-off nemine také

Roli favoritů ustáli s lehkostí sobě vlastní. Fotbalisté Argentiny porazili po suverénním výkonu Polsko 2:0 a ovládli skupinu C. Naděje evropského celku opět držel brankář Wojciech Szczesny, který ve 39. minutě chytil penaltu Lionelu Messimu, ale ve druhé půli už kapituloval. Skóre otevřel Alexis Mac Allister a pojistku přidal Julián Álvarez. Vzhledem k vítězství Mexika nad Saúdskou Arábií 2:1 ovšem tým kolem kapitána Roberta Lewandowského postupuje také.

Argentina v Kataru sice na úvod senzačně prohrála se Saúdskou Arábií, ale následně si připsala dvě vítězství 2:0. Šampioni posledního jihoamerického mistrovství prošli do vyřazovací fáze popáté za sebou a v osmifinále je v sobotu čeká Austrálie.

"Udělali jsme další krok, ale nejsme favoritem na titul. Jeden zápas je z nás neudělá," uvedl s nadhledem trenér Lionel Scaloni. 

Polsko je díky o gól lepšímu skóre ve srovnání s Mexikem poprvé od roku 1986 v play-off a v neděli si zahraje s obhájcem titulu Francií.

"Tým věděl, že jsme na tenhle postup čekali dlouho. Hráčům jsem řekl, ať si to užijí. Doufali jsme, že v Kataru zůstaneme a že se nebudeme muset sbalit. V neděli hrajeme znovu, Francie je skvělá," prohlásil kouč Czeslaw Michniewicz.

Scalonimu se vyplatila rošáda v sestavě

Argentinský trenér Lionel Scaloni udělal oproti minulému střetnutí kvarteto změn v sestavě. Kapitán Messi si připsal 22. start na MS a stal se národním rekordmanem. Osamostatnil se před legendárním Diegem Maradonou.

Favorité potřebovali zvítězit a od začátku byli mnohem aktivnější než Poláci, kterým k jistotě osmifinále stačila remíza. Jako první zahrozil Messi, jehož střelu v 11. minutě vyrazil Szczesny. Další dvě šance měla Argentina ve 28. minutě. Álvarezův nepříliš povedený pokus zastavil polský gólman a vzápětí mířil Acuňa těsně vedle.

Krátce nato Szczesny vychytal i Álvareze, ale následně zasáhl rukou do hlavy Messiho a sudí Makkelie po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil penaltu.

Sedminásobný držitel Zlatého míče však v 39. minutě pokutový kop neproměnil a nechal vyniknout Szczesného. Messi nenavázal na proměněnou penaltu z úvodního duelu ve skupině při prohře 1:2 se Saúdskou Arábií a třetí gól na turnaji v Kataru nepřidal.

Szczesny naopak zlikvidoval pokutový kop i v minulém utkání se Saúdskou Arábií a stal se teprve druhým gólmanem, který na světovém šampionátu zneškodnil penaltu poté, co ji faulem zavinil. Brankář turínského Juventusu se překonával a jen v úvodním dějství měl devět zákroků. Neuspěl proti němu ani ve 43. minutě Álvarez.

Utkání Polsko - Argentina
zdroj: REUTERS

Po 54 sekundách druhé půle už ale aktivní Argentinci otevřeli skóre. Po Molinově adresném centru z pravé strany se přízemní střelou s pomocí tyče prosadil Mac Allister a oslavil premiérovou trefu za reprezentaci. 

"Po té penaltě jsme se snažili zůstat v klidu. Nechtěli jsme, aby nás to srazilo dolů. Naštěstí jsme vyhráli a jdeme dál. Vstřelit gól na mistrovství světa je úžasné," pochvaloval si Mac Allister.

Poláci poprvé zahrozili až v 50. minutě. Na centr z přímého kopu si naskočil Glik a hlavičkoval jen kousek vedle. Jinak ale měli i nadále navrch Argentinci. V 67. minutě přistrčil míč do vápna Fernández, Álvarez se obtočil kolem protihráče a zamířil přesně do "šibenice".

Dvaadvacetiletý útočník Manchesteru City mohl za chvíli zvýšit už na 3:0, ale zamířil jen do boční sítě. V 86. minutě v samostatném úniku selhal i střídající Lautaro Martínez a už v nastaveném čase neuspěl ani další náhradník Tagliafico.

Argentina našla přemožitele v jediném z posledních 39 zápasů. Polsko, které bude v nadcházející evropské kvalifikaci soupeřem české reprezentace, utrpělo porážku a inkasovalo poprvé po čtyřech duelech, i tak ale mohlo slavit postup.

"Kontrolovali jsme, co se děje ve druhém utkání. Věděli jsme, že se mohou počítat i žluté karty. Byl jsme na tom asi o dvě karty lépe. Naštěstí to stačilo," dodal Michniewicz.

Polsko - Argentina 0:2 (0:0)

Branky: 46. Mac Allister, 67. Álvarez. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, de Vries - van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Krychowiak - Acuňa. Diváci: 44 089.

Polsko: Szczesny - Cash, Glik, Kiwior, Bereszyňski (72. Jedrzejczyk) - Krychowiak (83. Piatek), Bielik (62. D. Szymaňski) - Zieliňski, Šwiderski (46. Skóraš), Frankowski (46. Kamiňski) - Lewandowski. Trenér: Michniewicz.

Argentina: E. Martínez - Molina, Romero, Otamendi, Acuňa (59. Tagliafico) - de Paul, Fernández (79. Pezzella), Mac Allister (83. Almada) - Di María (59. Paredes), Messi, Álvarez (79. Lautaro Martínez). Trenér: Scaloni.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články