Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

De Bruyne a spol. budou po zpackané generálce skládat reparát, Chorvatsko čeká Maroko

V generálce na mistrovství světa utrpěli nečekanou porážku 1:2 s Egyptem a dostali se pod tlak fanoušků i expertů. Fotbalisté Belgie v čele s Kevinem De Bruynem mají proto před úvodním zápasem s Kanadou o motivaci postaráno. Stříbrný tým z minulého šampionátu z Chorvatska se v téže skupině F střetne s Marokem. V "éčku" chtějí potvrdit roli favoritů Němci proti Japoncům a Španělé proti Kostaričanům. Přímé přenosy sledujte od 10:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Fotbalisté Belgie se radují z gólu
zdroj: REUTERS

V chorvatském mužstvu už nejsou útočník Mario Mandžukič a záložník Ivan Rakitič. Další středopolař a kapitán Luka Modrič naopak zůstává v reprezentaci, podobně jako v Realu Madrid, nepostradatelným hráčem i v 37 letech.

"Je mi jasné, že už jsem v určitém věku a tohle bude můj poslední velký turnaj s reprezentací," přiznal Modrič. "S Lukou není nic nemožné. Udělá maximum, aby nám i v Kataru pomohl. Chorvatsko po Modričově odchodu nebude stejné. Náš fotbal mu bude navždy vděčný za všechno, co pro nás udělal," doplnil trenér Zlatko Dalič.

Maročané by na šestém světovém šampionátu rádi vylepšili minulý turnaj, kde skončili poslední ve skupině s jediným bodem. "Jsme mladý a ambiciózní tým, který chce společně dosáhnout velkých věcí a udělat to nejlepší pro naši zemi. Prvním cílem je zvládnout skupinu a poté jít krok za krokem," řekl krajní obránce Ašraf Hakimí.

Lukaku hrát nebude

Belgičané se proti Kanadě musí obejít bez nejlepšího střelce. Útočník Interu Milán a autor 68 reprezentačních gólů Romelu Lukaku by měl kvůli zranění stehna vynechat minimálně první dvě utkání ve skupině. 

"Porážku s Egyptem bereme jako budíček. Bylo potřeba dát některým hráčům potřebné minuty, ale teď se musí dát všichni dohromady. Nemůžeme očekávat, že vyhrajeme mistrovství světa, když nebudeme v top formě," prohlásil kouč Roberto Martínez.

Kanaďané při jediné dosavadní účasti na MS v roce 1986 byli poslední ve skupině se třemi porážkami a skóre 0:5. "Víme, že Belgie má velmi kvalitní hráče, ať už postaví kohokoli. Bude to hodně těžké, ale my budeme připraveni. Chceme ukázat, že jsme fotbalový národ a můžeme hrát s nejlepšími na světě," uvedl záložník Jonathan Osorio.

Jamal Musiala z Německa (vlevo) a Jude Bellingham z Anglie
zdroj: REUTERS

Čtyřnásobní mistři světa Němci na posledním MS poprvé v historii nepostoupili do play-off a zaznamenali nejhorší výsledek od roku 1938. "Neznamená to žádné trauma. Nikdo, kdo u toho byl, nemyslí na tehdejší střetnutí proti Mexiku (0:1) a Koreji (0:2). Tohle je mistrovství světa, motivace je dostatečná i bez toho," konstatoval stoper Niklas Süle. "Máme kvalitu na to, abychom došli v turnaji daleko," doplnil záložník Jamal Musiala.

Japonsko startuje na sedmém šampionátu po sobě a od té doby pravidelně střídá konec ve skupině a postup do osmifinále. S Německem se dosud výběr ze země vycházejícího slunce utkal ve dvou přípravných zápasech a v žádném nezvítězil.

"Německo je jedním z nejtěžších soupeřů na světě, ale ve fotbale se může stát cokoli a nám se to povede. Máme kvalitu na to, abychom je porazili," měl jasno obránce Takehiro Tomijasu.

Španělsko sází na mladé

"La Roja" přicestovala do Kataru (spolu s Ekvádorem) se třetím nejmladším kádrem ze všech účastníků turnaje po Ghaně a USA. Trenér Luis Enrique nominoval 14 hráčů pod 25 let.

"Jsme mužstvo, které toho má hodně před sebou. Jsme velmi mladí. Nejsme povinni skončit na žádném místě. Jednoduše budeme hrát tak, jak nejlépe dovedeme, abychom dosáhli dobrých výsledků. Pokud se nám to nepovede, odejdeme s hlavami nahoře a budeme dál pracovat," prohlásil dvaadvacetiletý útočník Ferran Torres.

Tým z Pyrenejského poloostrova hrál s Kostarikou dosud tři přípravné zápasy a žádný z nich neprohrál. Středoamerická země startuje na třetím MS po sobě. Po čtvrtfinálové účasti v Brazílii 2014 minule v Rusku nevyhrála ani jeden duel.

"Španělsko je hodně kvalitní, ale to nás neděsí. Naopak nás to motivuje. Také máme kvalitu. Uvědomujeme si, že musíme hrát velmi dobře, ale věříme, že proti nim můžeme hrát jeden na jednoho," konstatoval útočník Anthony Contreras.

Středeční harmonogram mistrovství světa:

11:00 Maroko - Chorvatsko (ČT sport a ČT sport Plus)
14:00 Německo - Japonsko (ČT sport a ČT sport Plus)
17:00 Španělsko - Kostarika 
20:00 Belgie - Kanada (ČT sport a ČT sport Plus)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články