Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Dali jsme do toho srdce. Maročané na nás mohou být hrdí, jásal kouč Regragui

Už v průběhu šampionátu prohlásil, že jeho tým sní o pozvednutí trofeje. A své svěřence tímto elánem „nakazil“. Trenér marockých fotbalistů Walid Regragui po historickém postupu do čtvrtfinále světového šampionátu ocenil odhodlání i disciplínu svých svěřenců během vítězného osmifinále se Španělskem. Sedmačtyřicetiletý kouč se stal prvním Afričanem, který dovedl tým mezi nejlepších osm týmů MS.

Hrdinou bezbrankového utkání byl gólman Yassine Bounou, který v penaltovém rozstřelu nepustil za záda ani jeden ze tří pokusů španělských střelců. Už v první sérii napálil brankovou konstrukci Sarabia a Bounou následně vychytal Solera a Busquetse. „Penalty jsou trochu o intuici, trochu i o štěstí. Hlavně že jsme je zvládli vítězně, to je nejdůležitější,“ řekl.

V marockém dresu neuspěl pouze ve třetí sérii Benoun, Sabiri a Ziyech proměnili s přehledem. Postup stvrdil Hakimi, jenž si s vědomím jasného vedení dovolil na závěr „dloubáček“ doprostřed branky.

„Klobouk dolů před celým týmem, kluci to neskutečně odmakali. Není snadné zůstat plně koncentrovaný po celých 120 minut proti Španělsku, které po většinu zápasu dominuje na míči,“ ocenil brankář Sevilly své spoluhráče.

Bounou, který kvůli náhlé nevolnosti vynechal duel s Belgií (2:0), inkasoval na turnaji v Kataru jen jednou. Maročané zvládli na šampionátu i další zápasy ve skupině a v součtu s bezgólovou remízou proti Chorvatsku a výhrou 2:1 nad Kanadou zůstali neporažení. Pod koučem Regraguim, který převzal tým teprve v srpnu, neprohráli ani v sedmém duelu.

„Trenér nás před zápasem přesvědčil o tom, že můžeme uspět, dodal nám hodně sebedůvěry. Je to velký úspěch pro celý arabský i africký fotbal,“ radoval se obránce Jawad El Yamiq.

Severoafrická země se probojovala do osmifinále po 36 letech a návrat do play-off oslavila historickým úspěchem. Maročané se stali po Kamerunu (1990), Senegalu (2002) a Ghaně (2010) čtvrtým africkým týmem ve čtvrtfinále MS.

„Odehráli jsme neuvěřitelný zápas proti jednomu z nejlepších týmů světa. Věděli jsme, že Španělé nás budou chtít utahat, že musíme být trpěliví. Hráči do puntíku splnili naše pokyny,“ pochvaloval si Regragui, jenž během hráčské kariéry odehrál za národní tým 45 utkání.

Někdejší obránce působil jako trenér zatím pouze v marocké a katarské lize. Na lavičce Maroka na poslední chvíli nahradil Vahida Halilhodžiče, jenž tým na šampionát dovedl. Nyní si užívá největší úspěch kariéry.

„Dali jsme do toho veškerou energii a celé srdce. Bojovali jsme, aby na nás mohli být všichni Maročané hrdí, abychom jim udělali radost,“ prohlásil Regragui. Jeho tým čeká ve čtvrtfinále Portugalsko, duel se odehraje v sobotu na stadionu Sumáma v Dauhá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články