Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
GP West Bohemia

Čtvrtfinále v Kataru startuje. Chorvatsko jde na Brazílii, Argentina si zahraje s Nizozemskem

Po dvou dnech volna se kolotoč fotbalového mistrovství světa opět roztočí. V pátečním programu čtvrtfinále se střetnou Chorvatsko s Brazílií a Nizozemsko s Argentinou. S čím jdou týmy do klíčových duelů? Přímý přenos utkání Chorvatsko-Brazílie sledujte od 15:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Soupeři sehráli odlišná osmifinále. Brazilci hladce porazili Jižní Koreu 4:1, když všechny góly vstřelili už v úvodních 36 minutách. Chorvati měli s Japonskem mnohem více práce. Po remíze 1:1 totiž rozhodli o postupu až v penaltovém rozstřelu, ve kterém brankář Dominik Livakovič zneškodnil hned tři pokutové kopy.

"Páteční zápas bude jiný než všechny naše předchozí na turnaji, protože Brazilci rádi hrají fotbal. Když se na to podíváme realisticky, má Brazílie nejlepší tým na šampionátu. Má tak skvělé hráče, až z toho jde strach. Čeká nás velký test," řekl chorvatský trenér Zlatko Dalič.

Chorvati v dosavadních čtyřech duelech jihoamerického giganta nezdolali a na MS s ním dvakrát prohráli. V roce 2006 0:1, o osm let později 1:3. "Před zápasem se rozhodně nevzdáváme. Chceme čelit Brazílii vlastní kvalitou a hrát s ní fotbal. Musíme k utkání přistoupit chytře a příliš se soupeři neotevřít, současně nemůžeme být ani moc zalezlí. Není to 50 na 50, ale žádní outsideři nejsme," upozornil Dalič.

Brazilec Vinícius Júnior se těší na spoluhráče z Realu Madrid záložníka Luku Modriče, jenž vede "Vatreni" jako kapitán. "Skvělý hráč. Hodně mě naučil, každý den mi pomáhá, abych se zlepšoval. Musíme se připravit nejen na Modriče, ale na celý tým. Minule došli do finále, jejich hráči působí ve velkých klubech a budou nás chtít porazit," měl jasno.

Fotbalisté Brazílie oslavují gól na mistrovství světa
zdroj: REUTERS

Rekordní pětinásobní světoví šampioni na sebe při utkání s Jižní Koreou upozornili také tanečními oslavami gólů. Po třetí brance tzv. holubí tanec s útočníkem Richarlisonem a náhradníky předvedl i kouč Tite, což kritizoval například bývalý kapitán Manchesteru United a nyní televizní expert Roy Keane.

"Někteří lidé si rádi stěžují, když vidí štěstí druhých. My Brazilci jsme veselý národ, takže to vždycky někomu bude vadit. Máme připraveno ještě mnoho dalších oslav, takže musíme pokračovat v dobrých výkonech, vyhrávat a dál si užívat," prohlásil Vinícius Júnior.

Chorvatskému obránci Dejanu Lovrenovi brazilské taneční kreace nevadí. "Myslím, že každý může slavit, jak chce. Já to neberu jako projev neúcty. Všechno má své hranice, ale Brazilci od narození zpívají a tančí, takže s tím nemám problém. Důležitější je, abychom je zastavili," dodal stoper Zenitu Petrohrad.

Předpokládané sestavy:

Chorvatsko: Livakovič - Juranovič, Lovren, Gvardiol, Barišič - Modrič, Brozovič, Kovačič - Kramarič, Petkovič, Perišič.

Brazílie: Alisson - Militao, Marquinhos, Silva, Danilo - Casemiro, Paquetá - Raphinha, Neymar, Vinícius Júnior - Richarlison.

Už pošesté v historii se na mistrovství světa potkají Argentina s Nizozemskem. Lionel Messi a spol. se pokusí navázat na český tým, který jako poslední loni v červnu "Oranjes" v osmifinále Eura zdolal. Od té doby svěřenci Louise van Gaala neprohráli 19 zápasů v řadě. 

Tradiční soupeři se na MS poprvé utkali v roce 1974, kdy Nizozemci zvítězili ve skupině 4:0. Na následujícím šampionátu je ale Argentinci porazili ve finále 3:1 po prodloužení a získali první z dosavadních dvou nejcennějších trofejí. O 20 let později byli ve čtvrtfinále úspěšnější Evropané (2:1), v roce 2006 skončil souboj ve skupině bez branek a o osm let později dospělo jejich semifinále až do penaltového rozstřelu, v němž se radovali Jihoameričané.

"Nejdůležitější je, že to bude pěkné utkání mezi dvěma historickými týmy. Doufáme, že postoupíme," uvedl argentinský trenér Lionel Scaloni.

Argentinec Lionel Messi střílí gól Australanům
zdroj: REUTERS

Duel je zajímavý i tím, že se proti sobě postaví nejmladší a nejstarší kouč na turnaji. Zatímco Scalonimu je 44 let, Van Gaal je o 27 let starší. "Hrál jsem za Deportivo La Coruňa, když vedl Barcelonu. Tak si vezměte, jak je to dlouho," připomněl Scaloni přelom tisíciletí, kdy se oba potkávali ve španělské lize. "Pro fotbal toho udělal strašně moc," ocenil Van Gaala.

Nizozemec vede rodnou zemi už potřetí. Jako trenér byl i u posledního zápasu s Argentinou na MS v roce 2014. "Soupeře umíme překvapit svým plánem. Před osmi lety jsme také byli lepší, (útočník Lionel) Messi na míči moc nebyl," konstatoval někdejší kouč Ajaxu Amsterdam, Bayernu Mnichov nebo Manchesteru United.

Pětatřicetiletý Messi skóroval v Kataru ve třech ze čtyř zápasů. "Jde o jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Je to pocta proti němu hrát. Není to já versus on nebo Nizozemsko versus on, ale Nizozemsko proti Argentině. Nikdo to nedokáže sám. Musíme vyrukovat s dobrým plánem," konstatoval nizozemský stoper a kapitán Virgil van Dijk.

Předpokládané sestavy:

Nizozemsko: Noppert - Timber, Van Dijk, Aké - Dumfries, De Roon, F. de Jong, Blind - Klaassen - Gakpo, Depay.

Argentina: E. Martínez - Molina, Romero, Otamendi, Acuňa - De Paul, Fernández, Mac Allister - Messi, Álvarez, Gómez.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články