Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Chci si splnit velký sen, říká Messi. Nemáme se čeho bát, vzkazuje Dalič

Prvního finalistu pozná fotbalový šampionát v Kataru. Ten vzejde ze souboje mezi Argentinou a Chorvatskem. Favoritem jsou jihoameričtí šampioni, kteří při všech čtyřech předchozích účastech v semifinále prošli dál. Ovšem Chorvaté, kteří obhajují stříbro, na minulém šampionátu Argentince porazili. Přípravy na zápas můžete sledovat od 18:40 v přímém přenosu na ČT sport Plus a zápas od 20:00 potom i na ČT sport.

Velkou motivaci obou týmů ještě znásobí nasazení jejich největších hvězd – kapitánů Lionela Messiho a Luky Modriče, pro něž jde patrně o poslední možnost, jak dosáhnout na nejslavnější fotbalovou trofej.

Vítěz si o ni v neděli zahraje s vítězem středečního duelu mezi obhájci triumfu z Francie a Marokem, poraženého čeká v sobotu poražený v zápase o třetí místo.

Finále může mít stejné obsazení jako na minulém mistrovství před čtyřmi lety v Rusku. Chorvaté mohou jako první od roku 2002 postoupit do finále na dvou po sobě jdoucích světových šampionech, Brazílie tehdy hrála o zlato dokonce potřetí za sebou.

Messi už získal všechny velké trofeje včetně Ligy mistrů i jihoamerického šampionátu, zlato z mistrovství světa mezi nimi ale chybí. V roce 2014 Argentinci neuspěli ve finále a na titul z MS čekají od roku 1986. Zlato získali i o osm let dříve.

Jihoamerický celek v Kataru na úvod nečekaně prohrál se Saúdskou Arábií, ale poté ve skupině porazil 2:0 Mexiko a Polsko. V osmifinále zdolal Austrálii 2:1 a v pátečním čtvrtfinále vyřadil na penalty Nizozemsko po remíze 2:2. Argentinci mohou postoupit do finále pošesté, v semifinále uspěli v letech 1930, 1986, 1990 i 2014. V roce 1978 prošli do souboje o zlato ze čtvrtfinálové skupiny.

"Proti Nizozemsku jsme udělali další krok k cíli. Tento světový šampionát je pro mě výjimečný, protože je můj poslední. Pokusím se splnit si svůj velký sen," uvedl Messi, který v Kataru dal už čtyři góly a ztrácí jen jeden na lídra střelecké tabulky Kyliana Mbappého z Francie.

Sedminásobný držitel Zlatého míče skóroval v osmi z posledních devíti zápasů za reprezentaci. Chorvaté však věří, že Messiho zvládnou ubránit a naváží na výhru 3:0 z posledního vzájemného duelu před čtyřmi lety ve skupině MS v Rusku.

"Messi je stále jejich hlavním hráčem a tahounem. Víme, jak běhá, jak si rád hraje s míčem. Potřebujeme se před ním chránit, ale ne stylem jeden na jednoho. Tak, jak jsme to udělali při posledním vzájemném utkání," řekl chorvatský trenér Zlatko Dalič.

Jeho svěřenci ve čtvrtfinále po pokutových kopech překvapivě vyřadili Brazílii a na světových šampionátech vyhráli i čtvrtý penaltový rozstřel. Dva z nich ovládli Chorvaté ve stejné fázi na šampionátu před čtyřmi lety, kde stříbrem stanovili své maximum. Semifinále si zahrají potřetí - zatímco na minulém mistrovství světa uspěli, v roce 1998 prohráli a následně získali bronz.

"Klíčem k úspěchu bude organizace defenzivy. Argentina není jen Messi, mají také několik mladých a talentovaných hráčů, kteří jsou velmi nebezpeční. Nicméně ukázali, že jsou i zranitelní. Nad Nizozemskem vedli 2:0, a nakonec za stavu 2:2 sotva dosáhli na penalty. Pokud zopakujeme výkon jako s Brazílií, nemáme se čeho bát," uvedl Dalič.

Chorvaté v Kataru stejně jako Maročané ještě neprohráli a ve čtyřech z pěti duelů na turnaji v základní době remizovali. I proto jsou Argentinci obezřetní. "Chorvatsko je velmi těžký protivník. Mají skvělé a zkušené hráče, velmi dobře se znají. Navíc mají stále stejného trenéra jako na minulém světovém šampionátu. Je to semifinále mistrovství světa, to je vždy složité," řekl Messi.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články