Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Brzké vypadnutí přineslo změnu. U Španělů skončil Enrique, nahradil ho de la Fuente

Po neúspěchu na mistrovství světa v Kataru nebude hledat nového trenéra jenom Belgie. Po nečekaném vypadnutí v osmifinále s Marokem se ke změně na lavičce rozhodlo i Španělsko, které už nepovede Luis Enrique. Místo něj povede "la roju" dosavadní kouč jednadvacítky Luis de la Fuente, který v minulosti vedl Bilbao či Alavés.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Maroko – Španělsko

"Chceme poděkovat Luisi Enriquemu a celému trenérskému štábu za maximální úsilí, které v posledních letech věnovali španělské reprezentaci. Tým pod jejich vedením udělal pokrok, na kterém můžeme stavět i v dalších letech," uvedli představitelé svazu.

"Mrzí mě, že jsem nemohl pomoct víc. Ale vážím si toho, že jsem mohl být u toho," napsal Enrique na Twitteru a vyzval fanoušky, aby nového kouče přijali. "Národní tým potřebuje veškerou podporu, aby Luis de la Fuente mohl splnit stanovené cíle," dodal.

Dvaapadesátiletý Enrique působil na lavičce "la roja" od července 2018 do března 2019, kdy dočasně odstoupil kvůli úmrtí dcery. O půl roku později se k týmu vrátil a loni dovedl Španěly do semifinále Eura a finále Ligy národů.

V Kataru ale jeden z favoritů turnaje stejně jako před čtyřmi lety v Rusku zklamal. Španělé ze čtyř utkání porazili pouze Kostariku a potřetí za sebou neprošli do čtvrtfinále.

Už na závěr skupiny Enriqueho svěřenci překvapivě nestačili na Japonsko a v úterním osmifinále je vyřadilo po penaltovém rozstřelu Maroko. Někdejší vynikající záložník Realu Madrid, Barcelony i národního týmu převzal ihned po utkání za vypadnutí plnou odpovědnost.

Svaz ocenil Enriqueho i za zapojení mladých hráčů, kteří postupně nahrazují členy úspěšné generace mistrů Evropy (2008, 2012) a světa (2010). Právě s talentovaným jádrem týmu kolem záložníků Pedriho, Gaviho nebo Daniho Olma už spolupracoval u mládežnických reprezentací nový kouč de la Fuente.

Jednašedesátiletý bývalý trenér Bilbaa nebo Alavésu vedl mezi lety 2013 a 2018 španělskou devatenáctku a od roku 2018 až dosud jednadvacítku. S oběma výběry se stal mistrem Evropy. Kromě toho získal loni stříbrné medaile na olympiádě v Tokiu.

De la Fuente si odbyde soutěžní debut u "áčka" v březnu v kvalifikaci na Euro 2024 proti Norsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články