Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Brazilci smetli Koreu za poločas a poslali vzkaz Pelému, trefil se i uzdravený Neymar

Soupeřem Chorvatska bude v pátečním čtvrtfinále mistrovství světa Brazílie, která deklasovala Jižní Koreu 4:1. V sestavě "Kanárků" nescházel uzdravený Neymar, jenž nejprve v 7. minutě sledoval, jak Vinícius Júnior vstřelil první gól, a v 11. minutě zdvojnásobil náskok favoritů z pokutového kopu. Před přestávkou navíc skórovali ještě Richarlison s Lucasem Paquetou. Ve druhé půli už jen zkorigoval Pak Sung-ho.

Brazilci sice nepřekonali vítězství 5:1 nad Korejci z červnového přípravného zápasu, asijského soupeře však porazili v sedmém z osmi vzájemných utkání a po závěrečném hvizdu na dálku pozdravili legendárního Pelého, který je v současnosti hospitalizován kvůli boji s rakovinou, u transparentu s jeho podobiznou.

Fotbalisté Brazílie s transparentem na podporu Pelého
zdroj: Anadolu Agency autor: Mustafa Yalcin

"Hráli jsme i pro Pelého. Vždycky nás podporoval. Když na něj myslíme, jsme silnější," prohlásil Vinícius Júnior. "Doufám, že mu co nejdříve bude lépe. Snad mu trošku pomůže i transparent a vítězství," dodal Neymar.

Neymar má Pelého rekord na dosah

"Kanárci" na závěr skupinové fáze podlehli v roli jistého postupujícího Kamerunu 0:1, ale na stadionu 974 tentokrát od začátku dominovali. V 7. minutě otevřel skóre Vinícius po Raphinhově zpětné přihrávce a za dalších šest minut se dočkal prvního zásahu na probíhajícím turnaji Neymar, jenž chladnokrevně potrestal faul na Richarlisona.

Útočník Paris St. Germain dal 76. gól v národním týmu a jediná trefa mu schází k dorovnání nejlepšího brazilského střelce Pelého.

Snížit mohl Hwang Hi-čchan, ale brankář Alisson jeho ránu tygřím skokem vytáhnul nad břevno. Ve 29. minutě navíc pohlednou akci zakončil Richarlison a připsal si třetí gól na katarském šampionátu. Oři oslavě si s hráči zatančil i kouč Tite. "Vymysleli jsme to na hotelu. Myslím, že to byl trenérův první taneček. Je důležité, že všichni držíme spolu," podotkl Richarlison.

S lehkostí hrající Brazilci naivního soupeři jasně přehrávali a za sedm minut skóroval Paquetá po Viníciusově nezištné přihrávce. Před pauzou ještě Paquetá a Richarlison neproměnili další šance. "Kanárci" teprve podruhé v utkání MS vstřelili v úvodní půli kvarteto gólů. V roce 1954 se jim to povedlo ve skupině proti Mexiku (5:0).

Brazilec Neymar v utkání s Jižní Koreou
zdroj: REUTERS

Krátce po změně stran mohli Korejci snížit, ale kapitán a největší hvězda Son Hung-min nepřekonal Alissona. Jeho protějšek Kim Sung-kju poté zneškodnil dvě Raphinhovy střely z bezprostřední blízkosti.

Brazilci ve druhé půli výrazně ubrali, přenechali iniciativu outsiderovi a v 76. minutě inkasovali. K odraženému míči se dostal Pak Sung-ho a krásně ho napálil do levého horního rohu. Krátce nato brankář Alisson přepustil místo náhradníkovi Wevertonovi, ten už ale další míč ze sítě nelovil.

"Individuální kvalita hráčů je opravdu působivá. Přesto je v mužstvu i rovnováha, bez které bychom utkání prohráli. Všichni pomáhali i v defenzivě," lebedil si brazilský kouč Tite.

Bento skončil na korejské lavičce 

"Musíme soupeři poblahopřát, byl lepší. Můžeme ale být hrdí na to, co jsme na šampionátu dokázali. Zápas s Brazílií byl pro mě zároveň posledním v pozici korejského trenéra. Dám si pauzu a potom uvidím," řekl Portugalec Paulo Bento.

Brazílie - Jižní Korea 4:1 (4:0)

Branky: 7. Vinícius Júnior, 13. Neymar z pen., 29. Richarlison, 36. Lucas Paquetá - 76. Pak Sung-ho. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Čong U-jong I (Korea). Diváci: 43 847. 

Brazílie: Alisson (81. Weverton) - Militao (63. Daniel Alves), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo (72. Bremer) - Casemiro, Lucas Paquetá - Raphinha, Neymar (80. Rodrygo), Vinícius Júnior (72. Martinelli) - Richarlison. Trenér: Tite.

Jižní Korea: Kim Sung-kju - Kim Mun-hwan, Kim Min-če, Kim Jong-kwon, Kim Čin-su (46. Hong-čchol) - Hwang In-pom (65. Pak Sung-ho), Čong U-jong I (46. Son Čon-ho) - Hwang Hi-čchan, I Če-song (74. I Kang-in), Son Hung-min - Čo Ku-song (80. Hwang I-čo). Trenér: Bento.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články