Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ať je Írán kvůli vraždícím dronům vyloučen z mistrovství světa, vyzval šéf Šachtaru

Írán by měl být vyloučen z mistrovství světa v Kataru kvůli tomu, že Rusko ke vzdušným útokům na Ukrajinu využívá íránské drony. K tomuto razantnímu kroku vyzval fotbalový klub Šachtar Doněck. Šéf týmu hrajícího Ligu mistrů Sergej Palkin na twitteru uvedl, že účastnické místo by měla převzít právě Ukrajina jako oběť těchto ataků.

"Zatímco si bude íránské vedení s potěšením vychutnávat zápasy svého národního týmu na mistrovství světa, budou Ukrajince zabíjet íránské rakety a drony," uvedl Palkin, jenž vyzval k vyloučení Íránu mezinárodní federaci FIFA a celou fotbalovou komunitu.

"Bylo by to spravedlivé rozhodnutí, které by přitáhlo pozornost světa k režimu, který zabíjí své nejlepší lidi a pomáhá zabíjet Ukrajince," dodal.

Po vyřazení Íránu z fotbalového mistrovství světa minulý týden volala i skupina íránských sportovců a sportovkyň v reakci na brutální potlačení protivládních protestů.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v médiích uvedl, že ruská armáda už využila k útokům na Ukrajinu více než 330 dronů íránské výroby Šáhed-136, z nichž do cíle doletí zhruba třetina. Rusko si podle Budanova v Íránu objednalo na 1700 bezpilotních letounů různých typů.

Írán bude hrát ve skupině B na mistrovství světa proti Anglii, Walesu a USA. Wales se kvalifikoval na šampionát po vítězství nad Ukrajinou v červnovém play off, jež bylo kvůli válce odloženo z března.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články