Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Argentina v čele s Messim je po 36 letech zlatá, Francii nestačil ani hattrick Mbappého

Sen Lionela Messiho se v Kataru stal skutečností. Ve finále mistrovství světa totiž "jeho" Argentina udolala Francii po penaltovém rozstřelu a po 36 letech opanovala závěrečný turnaj. Po prodloužení svítilo na tabuli skóre 3:3. Sám Messi dvakrát rozvlnil síť a doplnil svou fenomenální sbírku trofejí o tu nejcennější. Obhájcům titulu nestačil k vítězství ani hattrick nejlepšího střelce šampionátu Kyliana Mbappého.

Argentina dlouho dominovala a po trefách Messiho z penalty s Ángelem Di Maríou vedla 2:0. V 80. minutě však snížil z pokutového kopu Mbappé, který za dalších 97 sekund srovnal. Ve 108. minutě se znovu prosadil Messi, ale o deset minut později završil z penalty hattrick Mbappé.

V infarktovém závěru prodloužení, v němž mohla rozhodnout obě mužstva, už se skóre nezměnilo. Došlo proto na rozstřel, který zvládli mnohem lépe Jihoameričané. Rozhodující pokutový kop proměnil střídající Gonzalo Montiel.

"Nemůžu uvěřit, že jsme si v tak perfektním zápase museli tolik vytrpět. Schytali jsme neskutečné rány, ale vzpamatovali jsme se z toho a jsme na vrcholu," řekl trenér Lionel Scaloni, který se ve 44 letech stal nejmladším vítězným koučem na MS od roku 1978, kdy Argentinu dovedl ke zlatu tehdy devětatřicetiletý César Luis Menotti.

Reprezentace ze země galského kohouta se proto prvním týmem od roku 1962, jenž obhájí nejcennější trofej, nestala a nenavázala na památná vítězství z let 1998 a 2018. 

"Dali jsme do zápasu hodně srdce a energie, abychom se po poločase vrátili zpět. Když se de facto odnikud vrátíte zpět a nakonec vám to stejně uteče, je ještě těžší to strávit," podotkl kouč Didier Deschamps, jenž marně usiloval o to, aby jako druhý trenér po Italu Vittoriu Pozzovi dovedl svůj tým k obhajobě světového zlata.

"La Albiceleste" si MS podmanili potřetí v historii, v minulosti triumfovali v letech 1978 a 1986 v čele s legendárním Diegem Maradonou.

Sedminásobný držitel Zlatého míče Messi, který před začátkem turnaje prohlásil, že hraje na posledním MS, se zároveň rekordním 26. startem na MS osamostatnil od Němce Lothara Matthäuse. "Věděl jsem, že mi bůh dá tenhle dárek. Tolik jsem po něm toužil. Loni jsme vyhráli Copu América, teď mistrovství světa. Miluji fotbal," prohlásil Messi.

Francouzský gólman Hugo Lloris jako první brankář v historii nastoupil k 20. utkání na mistrovství světa, po semifinále se dělil o první místo s dalším Němcem Manuelem Neuerem.

Nejlepší finále v historii?

Argentinci byli od úvodního hvizdu lepší a převahu zužitkovali v polovině první půle. Dembélé se nechal obejít Di Maríou, fauloval ho ve vápně a polský rozhodčí Marciniak bez váhání nařídil penaltu, kterou Messi s jistotou proměnil poté, co Llorise poslal na opačnou stranu.

Kapitán Jihoameričanů skóroval jako první v historii na jednom MS ve všech kolech. V 35 letech a 177 dnech se stal druhým nejstarším střelcem ve finále po Švédu Liedholmovi.

Argentinec Lionel Messi proměňuje pokutový kop ve finále MS
zdroj: REUTERS

V 36. minutě Argentinci zvýšili. Po bleskové kombinaci se dostali do brejku dvou na jednoho, který po přihrávce od Mac Allistera zakončil Di María. Navrátilec do základní sestavy se trefil premiérově na turnaji a jako první hráč v historii se dokázal prosadit ve finále mistrovství světa, kontinentálního šampionátu i olympijských her.

Francouzi ve finále MS jako první od roku 1966 za celé úvodní dějství nevystřelili a neměli ani jeden dotek v soupeřově vápně - jako by na ně dolehly následky virózy, s níž se několik hráčů před nedělním zápasem potýkalo.

Trenér Deschamps, který mohl jako druhý v historii po Italu Pozzovi se svým týmem obhájit na MS zlato, už po 41 minutách dvakrát střídal. Překvapivě stáhl nejlepšího střelce francouzské reprezentační historie Girouda a Dembélého - nasadil Thurama s Kolem Muanim.

Od roku 1954 nedokázal ve finále žádný tým otočit stav 0:2 a nepovedlo se to ani Francouzům, byť k tomu navzdory slabšímu výkonu v první hodině nakonec překvapivě neměli daleko. Výběr ze země galského kohouta přežil na začátku druhého poločasu několik šancí soupeře a pak utkání o zlato nečekaně zdramatizoval.

Poprvé vystřelili až v 68. minutě, následně však z úvodních dvou pokusů mezi tyče srovnali. V 79. minutě fauloval ve vápně Otamendi rychlonohého Kola Muaniho a Mbappé se štěstím z penalty snížil, byť si Emiliano Martínez na míč sáhl.

Za dalších 97 sekund se útočník Paris St. Germain trefil znovu. Po přiťuknutí Thurama propálil Martíneze a navázal na dvě branky z předchozího vzájemného souboje před čtyřmi lety.

Francouz Kylian Mbappé se raduje z gólu v argentinské síti
zdroj: REUTERS

Senzační obrat mohl dokonat ve 4. minutě nastavení Rabiot, ale Emiliano Martínez reflexivně zasáhl. Na opačné straně pak Messiho ránu vytáhl Lloris a finále dospělo do prodloužení.

Argentinci ztratili na konci základní hrací doby vedení i ve čtvrtfinále, v němž pak Nizozemce vyřadili až na penalty. V závěru první části prodloužení prováhal dvě velké šance střídající Lautaro Martínez, ve 108. minutě už ale Jihoameričané znovu vedli. Lautaro Martínez ještě Llorise nepřekonal, ale Messi z dorážky dostal míč kousek za čáru, což potvrdila technologie.

Hvězdný kanonýr v tu chvíli srovnal Mbappého v čele tabulky střelců turnaje na sedm gólů, ale spoluhráč z PSG mu znovu odskočil. Ve 118. minutě tentokrát s přehledem proměnil svou druhou penaltu poté, co trefil ve vápně Montielovu ruku. Mbappé jako druhý po Angličanu Geoffovi Hurstovi vstřelil ve finále MS hattrick.

Obě mužstva se snažila rozhodnout ještě před penaltami. Argentinu proti Kolu Muanimu podržel brankář Emiliano Martínez, jenž poté ve druhé sérii penaltového rozstřelu vychytal i pokus Comana. Následně Tchouaméni vystřelil vedle, zatímco Jihoameričané nezaváhali. Jako čtvrtý uspěl Montiel a odstartoval vlnu oslav "La Albiceleste".

Argentinci v čele s Lionelem Messim s nejcennější trofejí
zdroj: REUTERS

"Měli jsme stoprocentní šanci rozhodnout v poslední minutě, ale nepovedlo se," litoval Deschamps. "Do poslední sekundy jsme se nevzdali, nechali jsme na hřišti všechno. Nedá se nic dělat. Penalty jsou loterie," doplnil Lloris.

Argentina - Francie 3:3 po prodloužení, 4:2 na penalty

Branky: 23. z pen. a 108. Messi, 36. Di María - 80. z pen., 81. a 118. z pen. Mbappé. Penalty proměnili: Messi, Dybala, Paredes, Montiel - Mbappé, Kolo Muani. Neproměnili: Coman, Tchouaméni. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Fernández, Acuňa, Paredes, Montiel - Rabiot, Thuram, Giroud. Diváci: 88 966.

Argentina: E. Martínez - Molina (91. Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico (120.+1 Dybala) - Fernández - De Paul (102. Paredes), Mac Allister (116. Pezzella) - Messi, Álvarez (103. Lautaro Martínez), Di María (64. Acuňa). Trenér: Scaloni.

Francie: Lloris - Koundé (120.+1 Disasi), Varane (113. Konaté), Upamecano, T. Hernandez (71. Camavinga) - Tchouaméni - Griezmann (71. Coman), Rabiot (96. Fofana) - Dembélé (41. Kolo Muani), Giroud (41. Thuram), Mbappé. Trenér: Deschamps.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články