Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Anglie si chce po sestupu v Lize národů spravit chuť s Íránem, Nizozemce čeká Senegal

Po nedělním zahajovacím utkání mezi Katarem a Ekvádorem bude mistrovství světa pokračovat triem zápasů. Anglie rozehraje turnaj s outsiderem z Íránu, USA se ve druhém duelu skupiny B střetne s Walesem. Nizozemsko změří v "áčku" síly se Senegalem. Přímé přenosy sledujte od 12:00 exkluzivně na ČT sport Plus, od 13:35 také na programu ČT sport.

Angličané jsou proti Íránu favoritem, i když oslnivou formu nemají. Čtvrtý tým z minulého šampionátu a držitel stříbra z loňského Eura nevyhrál v posledních šesti zápasech a v Lize národů sestoupil z elitní divize A.

"Musíme si věřit. Nemáme za sebou dobrou sérii utkání, ale víme, co dokážeme. Na posledních dvou turnajích jsme došli do semifinále a finále," uvedl trenér Gareth Southgate, jehož země čeká na velkou trofej od zlata na MS 1966.

Íránci se na závěrečném turnaji představí pošesté, nikdy nepostoupili ze skupinové fáze. "Čeká nás špičkový soupeř. V posledních letech Anglie ukazuje, že roste, je lépe připravena a má jasnou vizi. Jsme rádi, že hrajeme proti ní. Pracovali jsme na tom, abychom byli mezi nejlepšími," řekl portugalský kouč Carlos Queiroz.

Velšané v červnovém finále baráže porazili Ukrajinu 1:0 a poprvé od roku 1958 se kvalifikovali na šampionát. V následujících pěti střetnutích Ligy národů ale nevyhráli a utrpěli čtyři porážky. Američané mají třízápasovou sérii bez vítězství.

"Za postup na mistrovství světa jsme vděční, pro zemi se třemi miliony obyvateli je to historický úspěch. Ale trenéři jsou nenasytní. Máme respekt k soupeřům ve skupině, ale věříme si, že dokážeme postoupit do play-off," měl jasno velšský kouč Rob Page.

Nominoval hned 9 fotbalistů z anglické ligy. "Myslím, že minimálně americká média Wales podceňují. Když se podíváte na jejich tým, je to tým z Premier League. Mají výborné mužstvo a zkušenosti z velkého turnaje. Bude to těžké utkání," uvedl trenér USA Gregg Berhalter.

Nizozemsko po návratu kouče Louise van Gaala nepoznalo přemožitele v 15 zápasech. Naposledy podlehli Česku v osmifinále loňského Eura (0:2). V pondělí však nenastoupí zraněný útočník Memphis Depay, nejistý je start krajního beka Denzela Dumfriese.

"V našem týmu nejsou nejlepší fotbalisté světa, ale máme hráče, kteří dokážou plnit taktický plán svého trenéra. Věřím, že můžeme klidně dojít až do finále," upozornil jednasedmdesátiletý Van Gaal, jenž na MS 2014 s Nizozemskem získal bronz.

Senegalcům bude v Kataru chybět největší hvězda Sadio Mané. Útočník Bayernu Mnichov musel se zraněným kolenem na operaci. Letošní vítěze Afrického poháru národů by tak měli táhnout obránce Kalidou Koulibaly, jeho spoluhráč z Chelsea brankář Edouard Mendy nebo záložník Idrissa Gueye z Evertonu.

"Získali jsme zkušenosti na minulém mistrovství světa i během domácího šampionátu. Máme kvalitu i velké ambice. Když zlato získala Francie, proč bychom letos nemohli my? To jsem řekl i hráčům," prohlásil senegalský trenér Aliou Cissé.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články