Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1972: ČSSR - SSSR

Angličané nemilosrdně trestali Senegalce z brejků a ve čtvrtfinále vyzvou Francouze

Favorité zatím v play-off mistrovství světa postupují. Nejinak tomu bylo i na Al Bayt Stadium v Chúru, kde Anglie udělila lekci Senegalu. Pod vítězství 3:0 se brankami podepsali Jordan Henderson, kapitán Harry Kane a Bukayo Saka. Svěřence trenéra Garetha Southgatea proto v sobotu čeká čtvrtfinále s Francií, která po galapředstavení Kyliana Mbappého vyřadila Polsko.

Angličané zvládli osmifinále na mistrovství světa pošesté z osmi dosavadních pokusů. Ani ve 22. utkání proti africkému soupeři neprohráli a na turnaji v Kataru si připsal druhé vítězství 3:0 v řadě.

Senegalci, kteří v únoru ovládli africký šampionát, při své druhé účasti na MS nenavázali v play-off na postup do čtvrtfinále z roku 2002.

"Naše největší šance přišly po zisku míče, zároveň jsme byli nemilosrdní v zakončení," liboval si kouč Southgate. "Zápas s Francií pro nás bude tím největším testem. Jsou to mistři světa, mají v týmu výjimečné hráče. Historická rivalita mezi oběma zeměmi slibuje úžasný souboj. Budeme ze sebe muset dostat to nejlepší, co umíme," dodal.

Poločasová lekce z produktivity

Do základní sestavy Albionu se nedostal ofenzivní univerzál Rashford, jenž se v posledním zápase ve skupině trefil dvakrát při výhře 3:0 nad Walesem a s třemi brankami se dělí o pozici nejlepšího týmového střelce na turnaji. Senegalcům scházel kvůli trestu za žluté karty Idrissa Gueye.

Angličan Jude Bellingham (uprostřed) v akci s míčem
zdroj: REUTERS

Angličané sice od úvodního hvizdu více drželi míč, ale dlouho jim scházel nápad a obrana soupeře bez těžkostí odolávala. Do šancí se naopak dostali Senegalci. Ve 22. minutě Dia marně reklamoval, že jeho střelu ve vápně zastavil rukou Stones, odražený balon pak před Pickfordem poslal v tísni nad břevno Ismaila Sarr.

V 31. minutě měl africký šampion ještě větší příležitost skórovat. Dia se po nezištné přihrávce Sarra dostal až před branku a "Three Lions" zachránil reflexivním zákrokem Pickford.

O osm minut později i proto favorit ze své první velké šance udeřil. Po rychlé akci si naběhl do vápna Bellingham a jeho zpětný pas poslal do sítě Henderson. Záložník Liverpoolu se prosadil v 73. reprezentačním střetnutí teprve potřetí.

Angličané se po vedoucím gólu uklidnili a ještě před přestávkou zvýšili. Kane a Shaw se ještě neprosadili, ale v závěru dvouminutového nastavení vyrazili úřadující vicemistři Evropy do dalšího brejku a po Fodenově přihrávce Kane propálil brankáře Édouarda Mendyho.

"Měl jsem spoustu času, balon mi pěkně poskočil. Jsem útočník, takže jsem vždy rád, když se mi povede skórovat," uvedl Kane.

Devětadvacetiletý kapitán po třech asistencích v Kataru poprvé "zavěsil". Na velkých turnajích si připsal 11. gól a překonal dosavadního národního rekordmana Garyho Linekera. Útočník Tottenhamu dal za anglickou reprezentaci už 52 branek a jediná trefa mu chybí k vyrovnání nejlepšího střelce v historii Albionu Waynea Rooneyho.

Fotbalisté Anglie se radují z gólu v síti Senegalu
zdroj: REUTERS

Senegalský trenér Aliou Cissé se pokusil po přestávce oživit hru trojnásobným střídáním, ale favorit už měl utkání pod kontrolou. V 57. minutě se navíc Angličané prosadili potřetí. Druhou asistenci zaznamenal Foden, jehož přízemní centr do vápna poslal "obloučkem" do sítě Saka.

Závěr zápasu už se jen dohrával. Angličané na MS vyrovnali své nejvyšší vítězství ve vyřazovací fázi a v Kataru potřetí za sebou neinkasovali.

"Měli jsme šance na to dát první gól, ale bohužel se nám to nepovedlo. Angličané vyhrávali spoustu soubojů a zatlačili nás. Inkasovali jsme pět šest minut před poločasem a krátce nato podruhé, což nás srazilo," řekl senegalský trenér Cissé.

"Senegal je v žebříčku osmnáctý na světě, Anglie pátá. Musíme se z této porážky poučit. Uvidíme, co se stane, ale zatím zůstávám koučem. Budoucnost ukáže," dodal Cissé.

Anglie - Senegal 3:0 (2:0)

Branky: 38. Henderson, 45.+3 Kane, 57. Saka. Rozhodčí: Barton - Morán (oba Salv.), Nesbitt (USA) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Koulibaly (Sen.). Diváci: 65 985.

Anglie: Pickford - Walker, Stones (76. Dier), Maguire, Shaw - Rice - Saka (65. Rashford), Henderson (82. Phillips), Bellingham (76. Mount), Foden (65. Grealish) - Kane. Trenér: Southgate.

Senegal: É. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (84. Ballo-Touré) - Diatta (46. P. Sarr), Ciss (46. P. Gueye), N. Mendy, I. Sarr - Dia (72. Diédhiou), Ndiaye (46. Dieng). Trenér: A. Cissé.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články