Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Aboubakar zmrazil Brazilce i za cenu vyloučení, Kamerun přesto končí ve skupině

Senzačním vítězstvím 1:0 nad Brazílií se s účinkováním na mistrovství světa rozloučili fotbalisté Kamerunu. Ve druhé minutě nastaveného času o tom rozhodl kapitán Vincent Aboubakar, který po vstřeleném gólu v návalu emocí svlékl dres, uviděl druhou žlutou kartu a byl vyloučen. "Kanárci" přesto opanovali skupinu G, "Nezkrotní lvi" obsadili třetí místo s dvoubodovou ztrátou.

Pětinásobní mistři světa prohráli poprvé po 17 utkáních a v pondělním osmifinále vyzvou Jižní Koreu. Kamerunci na šampionátu vyhráli poprvé od roku 2002 a po devíti zápasech. Brazílii doprovodilo do osmifinále Švýcarsko, které v dramatickém střetnutí zdolalo 3:2 Srbsko.

"Můžeme být hrdí na to, co jsme předvedli. Ukázali jsme, že máme jednotný a bojovný tým. Bohužel jsme nepostoupili, ale nemusíme mít žádné výčitky," řekl kamerunský brankář Devis Epassy.

"Při jedné akci jsme ztratili koncentraci a dovolili soupeři skórovat. Je tu frustrující, protože jsme dominovali a měli mnoho šancí. Chyběl nám pouze gól," doplnil brazilský stoper Éder Militao.

Epassy zamkl branku a zahodil klíč

Brazilský kouč Tite s vědomím jistého postupu výrazně pozměnil základní sestavu, v níž stále chyběl zraněný útočník Neymar. Tým vedl devětatřicetiletý bek Daniel Alves jako nejstarší kapitán "kanárků" v historii mistrovství světa.

Kamerunské mužstvo podruhé za sebou postrádalo nejlepšího brankáře Onanu, který po hádce s trenérem Songem odcestoval domů. Stejně jako proti Srbsku zastoupil gólmana Interu Milán mezi třemi tyčemi Epassy.

Ten se poprvé blýskl ve 14. minutě tygřím skokem proti hlavičce Martinelliho. Brazilci měli ve zbytku první půle převahu, ale větší šanci si vytvořili až v nastavení, kdy další Martinelliho pokus vyboxoval nad břevno Epassy. Jeho protějšek Ederson těsně před pauzou neméně skvělým zákrokem zneškodnil hlavičku Mbeuma.

Brazilec Gabriel Martinelli střílí na branku Kamerunu
zdroj: REUTERS

Kamerunci zahrozili i v úvodu druhého poločasu, kdy Aboubakar těsně minul branku. Aktivní Martinelli se krátce nato potřetí dostal do zakončení, jenže vzájemný souboj znovu vyhrál Epassy. Brankář saúdskoarabského týmu Abhá zářil a rozesmutnil i Antonyho či Militaa.

Zhruba od 70. minuty ovšem Brazilci ubrali a šetřili síly. I Kamerunci se však do útoku dostávali jen výjimečně, například Ntchamovu střelu v 89. minutě zastavil Ederson. Na druhé straně Bruno Guimaraes neuspěl v nadějné pozici po nezištné Raphinhově přihrávce.

Ve druhé minutě nastavení "nezkrotné lvy" senzačně poslal do vedení hlavou Aboubakar a Brazilci poprvé na letošním šampionátu inkasovali. Krátkou početní výhodu ale nevyužili – v největší šanci na vyrovnání netrefil Bruno Guimaraes z bezprostřední blízkosti branku. 

"Je to varovný signál. Dostali jsme lekci, že celé utkání musíme zůstat koncentrovaní. Jedna chyba a je konec. Možný krásný den nám proklouzl mezi prsty," prohlásil Daniel Alves.

Kamerun - Brazílie 1:0 (0:0)

Branka: 90.+2 Aboubakar. Rozhodčí: Elfath - Atkins, Parker (všichni USA) - Hernández (video, Šp.). ŽK: Tolo, Kunde, Fai Collins, Aboubakar - Militao, Bruno Guimaraes. ČK: 90.+3 Aboubakar. Diváci: 85 986.

Kamerun: Epassy - Fai Collins, Wooh, Ebosse, Tolo - Anguissa, Kunde (68. Ntcham) - Mbeumo (64. Toko Ekambi), Choupo-Moting, Ngamaleu (86. Ngom Mbekeli) - Aboubakar. Trenér: Song.

Brazílie: Ederson - Daniel Alves, Militao, Bremer, Alex Telles (55. Marquinhos) - Fabinho, Fred (55. Bruno Guimaraes) - Antony (79. Raphinha), Rodrygo (55. Éverton Ribeiro), Martinelli - Gabriel Jesus (64. Pedro). Trenér: Tite.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články