Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

MS v Kataru s otazníky. Přebije klima korupci?

Praha – Člen výkonného výboru FIFA Theo Zwanziger očekává, že mistrovství světa v roce 2022 v Kataru nebude. Klimatické podmínky v Perském zálivu podle něj představují pro hráče a fanoušky moc velké zdravotní riziko. Podle šéfredaktora časopisu Hattrick Pavla Procházky ovšem mohou ležet skutečné důvody pro eventuální zrušení MS ještě někde jinde.

Katarský stadion v Dauhá
zdroj: Getty Images autor: Adam Pretty

"Osobně se domnívám, že MS 2022 se nakonec v Kataru neuskuteční," citoval bývalého předsedu Německého fotbalového svazu Zwanzigera německý Sport Bild Plus. "Lékaři říkají - a to jsem nechal zaprotokolovat - že si nemohou vzít na odpovědnost, aby se v létě za takových podmínek konalo mistrovství světa."

Volba Kataru je terčem kritiky od začátku. Země nemá fotbalovou tradici, tamní firmy čelí obvinění z otrokářských praktik a vykořisťování dělníků při stavbách pro MS a navíc je tu podezření, že výhru Kataru ovlivnily úplatky. Letos v lednu prezident FIFA Sepp Blatter poprvé přiznal, že udělení šampionátu Kataru byla chyba.

Je nám líto, video expirovalo.
Procházka: Myslím, že v Kataru šampionát nebude

Procházka: V Kataru šampionát nebude

"Těžko říci, co bude za osm let, jestli vůbec bude šampionát v Rusku v roce 2018, ale po slovech pana Blattera si myslím, že v Kataru ten šampionát nebude," uvedl v rozhovoru pro Události, komentáře Procházka.

Podle něj mohou být klimatické problémy jen zástupným důvodem pro odebrání pořadatelství. "Nesouvisí to jen s vedrem a klimatickými podmínkami, o nichž všichni věděli už dopředu, ale souvisí to se zprávou vyšetřovatele (Michaela) Garcii, který předal etické komisi FIFA svůj materiál. Komise šetřila případnou korupci dva roky," uvedl Procházka.

Organizátoři tvrdí, že letní padesátistupňová vedra v Kataru by hráči nepocítili díky klimatizovaným stadionům, podle Zwanzigera to ale nestačí. "Šampionát se neodehrává jen na stadionech. Přijedou fanoušci z celého světa. Jediný případ ohrožení na životě by vedl k zahájení řízení ze strany státního zastupitelství. Za to by nikdo z výkonného výboru FIFA nechtěl být zodpovědný," řekl Zwanziger. Řešením by mohlo být pouze přesunutí turnaje do zimních měsíců, to však nemá šanci projít kvůli odporu evropských lig.

Katarští pořadatelé: Jediná otázka je kdy, ne jestli

Katarské pořadatele však nechávají Zwanzigerova prohlášení v klidu. "Katar uspořádá mistrovství světa v roce 2022 i přes kritiku člena výkonného výboru FIFA dr. Zwanzigera, která odráží jen jeho osobní názor a ne názor FIFA," uvedl šéf komunikace katarských organizátorů Násir Chatira. "Jediná otázka je kdy, ne jestli. Léto nebo zima, my budeme připraveni," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články