Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

MS v Kataru bude v zimě, tvrdí sekretář FIFA

Paříž - Fotbalové mistrovství světa v roce 2022 v Kataru se kvůli velkému vedru v létě hrát nebude. Podle generálního sekretáře FIFA Jérôma Valckeho se šampionát uskuteční někdy v termínu mezi 15. listopadem a 15. lednem. "V červnu a červenci se hrát nebude. Myslím, že to bude mezi 15. prosincem a nejpozději 15. lednem," řekl Valcke. FIFA však vzápětí v prohlášení uvedla, že definitivní rozhodnutí ještě zdaleka nepadlo.

Stadion Al-Gharafa v Kataru
zdroj: YouTube

"Přesné datum je stále předmětem debat, které zahrnují všechny zainteresované strany - kontinentální i národní svazy, kluby, hráče a komerční partnery," uvedla FIFA. "Vzhledem k tomu, že jde o turnaj, který se koná až za osm let, nehodláme nic uspěchat a máme dost času na probrání všech detailů," dodala.

"Jsem v šoku. Pokud vím, tak podle plánu se nemělo mistrovství v Kataru řešit dřív než v prosinci nebo koncem tohoto roku," řekl k Valckeho prohlášení viceprezident FIFA Jim Boyce. "Nevím, jestli Jérôme jen řekl svůj názor, ale za FIFA můžu říct, že žádné rozhodnutí nepadlo," přidal.

Vystoupením byl naopak potěšen prezident asociace profesionálních fotbalistů FIFPro Philippe Piat. "Je to skvělá zpráva, na kterou jsme čekali několik měsíců," řekl agentuře Reuters.

Valcke neuvedl, zda jde o přelom let 2021/22, nebo 2022/23, předseda FIFA Sepp Blatter už však dříve vyjádřil přání, aby se finále šampionátu hrálo zhruba týden před Vánocemi. Navíc by se tak zabránilo kolizi se zimní olympiádou v roce 2022.

Jérôme Valcke: "Kdyby se hrálo od poloviny listopadu, řekněme do poloviny prosince, bylo by pro turnaj nejlepší počasí. Teploty by se zhruba pohybovaly kolem 25 stupňů, což by odpovídalo horkému evropskému jaru, a to je pro fotbal perfektní."

Katar získal pořadatelství mistrovství v roce 2010, kdy při hlasování výkonného výboru FIFA překvapivě porazil Austrálii, Japonsko, Jižní Koreu a USA. Emirát z Perského zálivu tehdy slíbil, že kvůli velkému horku v letních měsících, které se pohybuje mezi 35 až 45 stupni, postaví klimatizované stadiony.

FIFA byla od začátku za kontroverzní volbu kritizována a s velkým ohlasem se nesetkala ani její snaha přesunout mistrovství na zimu. Konečné rozhodnutí o termínu turnaje v Kataru by mělo padnout po letošním šampionátu v Brazílii.

Je nám líto, video expirovalo.
Sekretář FIFA tvrdí, že MS v Kataru bude v zimě
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články