Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Mourinho vyzdvihuje Čechův rekord a počítá s ním v Chelsea i do dalších let

Londýn - Petr Čech neměl v utkání proti Hullu i díky dobře organizované obraně Chelsea příliš práce. Téměř nic proto nestálo v cestě tomu, aby si český reprezentační brankář došel pro patrně nejdůležitější brankářský rekord v dresu londýnského klubu. Čech totiž za Chelsea vychytal své 209. čisté konto, čímž překonal dosavadní rekord Petera Bonettiho ze 70. let. Trenér Chelsea José Mourinho navíc naznačil, že gólman je v jeho plánech i pro další sezonu.

Petr Čech v dresu Chelsea
zdroj: AP autor: Scott Heppell

"Je to obrovský osobní úspěch, milník, ale já bych chtěl, aby tohle číslo ještě rostlo a pomáhalo nám vyhrávat další trofeje," uvedl český gólman. Čech již v Chelsea během 10 let pomohl ke třem titulům, triumfu v Lize mistrů i Evropské lize. V roce 2006 přežil vážné zranění lebky a od té doby chytá v helmě.

Přes jeho zásluhy i nynější přínos je v poslední době zpochybňována Čechova budoucnost v Chelsea. Dalším velkým brankářským esem, kterého Chelsea vlastní, je totiž jednadvacetiletý Belgičan Thibaut Courtois. Jeden z nejtalentovanějších brankářů světa však již třetí sezonu hostuje v Atlétiku Madrid a netají se tím, že by byl rád, kdyby jeho klubová budoucnost byla jasnější.

Mourinho však podle svých výroků nadále vidí pro budoucnost v brance Chelsea Čecha. "Je skoro 10 let na vrcholu. Teď překonal Bonettiho rekord, příští rok pravděpodobně zdolá i ten Premier League," prorokoval Mourinho. "Díky své kariéře se stane velkou postavu historie Premier League," přidal se Mourinho, podle nějž je Čech v ideálním brankářském věku, mezi 30 a 35 lety. A jeho svěřenec mu přizvukoval. "Pořád jsem mladý, pořád můžu hrát. Uvidíme, kde se nakonec to číslo zastaví," uvedl český reprezentant.

"Z těch stovek milionů liber, které do Chelsea napumpoval její ruský majitel Roman Abramovič, těch sedm, které zaplatil Rennes za Čecha, byly bez debaty nejlepší návratnou investicí," napsala agentura Reuters. Čech má řadu obdivovatelů a patří mezi ně i Peter Bonetti, jehož rekord český brankář překonal. "Petr je jedním z nejlepších gólmanů, které jsem kdy viděl. Jeho čísla mluví za vše. Je neuvěřitelný a pořád toho má hodně před sebou, může zlomit mnoho dalších rekordů," uvedl.

Udržet nulu však prý v jeho časech byl daleko ojedinělejší jev. "To ale nic nemění na Petrově velikosti. Když jsem jej poprvé potkal, byl jako pravý gentleman. Tehdy k nám přistoupil, šel jsem mu popřát hodně štěstí a připadalo mi, že se známe už roky," líčil Bonetti, jenž si za své výkony vysloužil přezdívku "Kočka". Čech nedávno prohlásil, že až rekord překoná, pozve Bonettiho na drink. "A já se těším, až mi ho po sezoně koupí," usmál se už bývalý rekordman.

Pár dní poté, co Čecha Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků vyhlásila třetím nejlepším gólmanem za uplynulý rok, mohl českou hvězdu těšit i pohled na pořadí Premier League. "Poprvé po dlouhé době zase vedeme tabulku, snad tam zůstaneme. A doufám, že tahle čistá konta pomohou dosáhnout našich cílů," uvedla jednatřicetiletá opora sestavy Chelsea i národního týmu.

Před Čechem je nyní v počtu vychytaných nul v Premier League už jen David James. Na něj opora Blues podle některých zdrojů ztrácí 19 zápasů, podle některých 20. Panuje totiž neshoda v tom, kolik vlastně oba mají. Většina britských médií i oficiální stránka Premier League přisuzují Čechovi 150 nul, oficiální stránky Chelsea dokonce 153. U Davida Jamese se zase čísla rozcházejí na 169 a 170.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články