Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Mourinho touží po skalpu Chelsea

Praha - Je to už dva a půl roku, co fotbalový trenér José Mourinho překvapivě skončil na lavičce Chelsea. Dnes poprvé od vyhazovu znovu vkročí do arény Stamford Bridge, ale tentokrát jako velký soupeř. Povede Inter Milán za vysněným postupem z osmifinále Ligy mistrů. Po prvním duelu mají italští šampioni lepší výchozí pozici díky těsné výhře 2:1. Chelsea bude odvracet hrozbu vyřazení znovu bez brankáře Petra Čecha. Po zranění lýtkového svalu, které utrpěl právě v prvním vzájemném utkání před třemi týdny, ještě není úplně fit. Přímý přenos zápasu vysílá ČT4 a zpravodajský web ČT24. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Ve druhém úterním osmifinále by český reprezentant na trávníku naopak chybět neměl. Útočník Tomáš Necid zavítá s CSKA Moskva do Sevilly a domácí mají po úvodní remíze 1:1 v ruské metropoli mírnou výhodu. Už minulý týden do čtvrtfinále Ligy mistrů prošly Arsenal, Bayern Mnichov, Lyon a Manchester United. Úterní a středeční duely v tomto týdnu elitní osmičku zkompletují.

Návrat charismatického Mourinha na Stamford Bridge, to je jedna z hlavních událostí tohoto ročníku Ligy mistrů. Prostořeký Portugalec, který Chelsea v letech 2005 a 2006 dovedl po padesátiletém čekání k dvěma mistrovským titulům v Premier League a její fanoušci ho zbožňují, ale dopředu vyhlašuje, že city v jeho případě půjdou rozhodně stranou. "Moje srdce je tentokrát na jiné straně. Tak, jak to dělají profesionálové," vzkázal Mourinho. "Bude asi zase hlavní postavou večera. Určitě se mu dostane velkého přivítání, protože pořád to je nejúspěšnější trenér v historii klubu. Až zápas začne, tak naši fanoušci ale budou chtít výhru Chelsea," upozornil záložník Chelsea Frank Lampard.

Na stadionu zná Mourinho každé dveře, ale až teď půjde na hřiště, nebude mu prý dělat problémy, aby omylem třeba nezamířil na lavičku domácích. Na té od nové sezony sedí Carlo Ancelotti, dlouholetý kouč milánského AC, největšího rivala Interu. "Až se někdy za hodně dlouhou dobu vrátím na Stamford, tak bych si přál, abych měl stejnou pozici jako José. Odvedl tu fantastickou práci," vysekl svému protějšku poklonu Ancelotti.

Na nostalgii ale nebude místo. Mourinhovou výhodou je, že tým soupeře dokonale zná. Sám pracoval se současnou obvyklou základní sestavou Chelsea, nepotkal se jen s útočníkem Anelkou a bekem Ivanovičem. Teď musí vymýšlet, jak jeho tým odrazí očekávaný mocný nápor Chelsea. Ta musí zvítězit, dál by ji posunula i hubená výhra 1:0. Chelsea je v Lize mistrů hladová po úspěchu. Pod Mourinhem dvakrát vypadla v semifinále, v roce 2008 už pod Avramem Grantem podlehla Manchesteru United až na penalty těsně pod vrcholem.

Ancelotti má starosti s brankáři

Ancelotti před odvetou spřádá taktické plány, ale odmítá, že by se jeho tým od první minuty měl od první minuty hnát na zteč. "Nemyslím, že bychom museli za každou cenu skórovat brzy. Musíme hrát dobře, vyváženě, stačí nám i branka z poslední minuty," uvedl italský stratég. Že Chelsea skóruje, je dost pravděpodobné: londýnský tým vstřelil branku v posledních 15 soutěžních zápasech. Jednadvacet utkání v řadě doma v Lize mistrů neprohrál. Před zápasem Ancelottimu dělají největší starosti brankáři: Čech je stále zraněný, stejně jako jeho portugalský náhradník Hilário. Velký debut v Lize mistrů tak v úterý prožije jindy až trojka Ross Turnbull, který v sobotu obstál při londýnském ligovém derby proti West Hamu.

Moskevský CSKA je poprvé v historii ve vyřazovací fázi Ligy mistrů a teď by rád poprvé vkročil i mezi nejlepší osmičku. Těžkou překážkou však bude Sevilla, i když Necidův CSKA v předchozích čtyřech duelech se španělskými týmy ještě ani jednou neprohrál.

Úterní program osmifinále LM:

Chelsea - Inter Milán (ČT4), rozhodčí Stark (Něm.), první zápas 1:2,

Sevilla - CSKA Moskva, rozhodčí Kassai (Maď.), první zápas 1:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články