Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Motta se rozloučil s Boloňou porážkou, nezdar v Janově potěšil i Slavii. Juventus vyhrál nad Monzou

Boloňa zakončila úspěšnou sezonu italské ligy porážkou. Svěřenci odcházejícího trenéra Thiaga Motty prohráli na hřišti FC Janov 0:2. Bez bodu zůstali v Serii A teprve pošesté a může je to stát konečné čtvrté místo v tabulce. Pátá Atalanta Bergamo má jen dvoubodovou ztrátu a čekají ji ještě dva zápasy. Pokud by čerstvý vítěz Evropské ligy Boloňu přeskočil, posune tím pražskou Slavii do třetího předkola Ligy mistrů. Juventus zakončil sezonu výhrou 2:0 nad Monzou. Gólem se s turínským týmem rozloučil brazilský obránce Alex Sandro, jenž zároveň 327. startem vyrovnal klubový rekord Pavla Nedvěda v počtu odehraných zápasů zahraničním hráčem.

Thiago Motta
zdroj: Reuters autor: Massimo Pinca

Juventus se díky výhře v posledním 38. kole posunul na třetí příčku tabulky, o kterou ještě může přijít, neboť pátá Atalanta Bergamo ztrácí pět bodů a má dva zápasy dobru.

Oba góly padly v prvním poločase. Ve 26. minutě otevřel skóre Federico Chiesa a dvě minuty nato zvýšil ve svém posledním utkání za Juventus hlavičkou po rohu Sandro. Třiatřicetiletý obránce se s klubem, do kterého přišel v roce 2015, emotivně loučil při vystřídání čtvrt hodiny před koncem. Za turínský tým Sandro odehrál stejně soutěžních zápasů jako v letech 2001–2009 bývalý kapitán české reprezentace Nedvěd.

Juventus vedl v posledních dvou ligových zápasech Paolo Montero, jenž v roli dočasného kouče nahradil Massimiliana Allegriho odvolaného po triumfu v Italském poháru. Od příští sezony by měl starou dámu podle médií trénovat úspěšný kouč Boloni Thiago Motta.

O účast v Lize mistrů už ale Mottův tým přijít nemůže, do elitní soutěže postupuje pět italských klubů.

O výhru Grifone se zasloužili Ukrajinec Malinovskij a Portugalec Vitinha, janovský nováček skončí v tabulce devátý.

Motta nebude v příští sezoně v Boloni pokračovat a podle spekulací italských médií má brazilský rodák namířeno do Juventusu, kde nahradí odvolaného Massimiliana Allegriho.

V dosavadním působišti jednačtyřicetiletý bývalý záložník informoval v tomto týdnu vedení klubu, že neprodlouží smlouvu.

Boloňa bude hrát Ligu mistrů poprvé, v nejvýznamnější klubové soutěži startovala dosud pouze jednou, v sezoně 1964/65 v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí.

Penalta v nastavení pokazila loučení i Ranierimu

Fiorentina s Antonínem Barákem v sestavě porazila Cagliari 3:2 díky penaltě ze 13. minuty nastavení. Fialky si výhrou zajistily minimálně osmé místo v tabulce, které znamená účast v pohárové Evropě.

Cagliari přitom ještě v 85. minutě vedlo 2:1. V 89. minutě ale vyrovnal jedenáctou brankou v sezoně Nicolás González a ve 13. nastavené minutě proměnil pokutový kop Arthur Melo.

Fiorentina na Sardinii vyhrála poprvé od roku 2017 a pokazila derniéru trenérovi domácích Claudiu Ranierimu.

Dvaasedmdesátiletý italský kouč, jenž v roce 2016 senzačně dovedl Leicester k titulu v Premier League, už s předstihem oznámil, že po sezoně ukončí kariéru.

Italská fotbalová liga – 38. kolo:

Cagliari – Fiorentina 2:3 (64. Deiola, 85. Mutandwa – 39. Bonaventura, 89. Gonzalez, 90.+13 Melo z pen.), FC Janov – Boloňa 2:0 (13. Malinovskij, 59. Vitinha), Juventus Turín  Monza 2:0 (26. Chiesa, 28. Alex Sandro)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články