Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Moravsko-slezské derby o záchranu. Olomouc hostí Ostravu

Olomouc – Dříve tento tradiční zápas býval střetem týmů bojujících o poháry. Letos však moravsko-slezské derby mezi fotbalisty Olomouc a Ostravy nabídne přímý souboj o udržení v lize. Situace Sigmy i Baníku je čtyři kola před koncem soutěže kritická a s pětadvaceti body okupují čtrnáctou, resp. patnáctou příčku. Případná výhra by tak mohla pro jednoho ze soupeřů znamenat velký krok k záchraně. Bude to zápas před trochu podivnou kulisou, oba fanouškovské tábory totiž chtějí utkání bojkotovat. Přímý přenos utkání sledujte od 17:30 na ČT sport nebo na našem webu.

Situace je v obou klubech na pováženou, momentální forma je přesto rozděluje. Zatímco Ostrava se dvěma výhrami v řadě odlepila z posledního místa a silně přiživila šance na udržení, Sigma nabrala opačný kurs a po porážce na Slovácku už ji od pásma sestupu dělí jen skóre.

Hanáci proto v pondělí sesadili z postu kouče Zdeňka Psotku a nahradili ho sportovním manažerem Minářem, který má dost trenérských zkušeností z předchozího angažmá v Mladé Boleslavi.

"Chystám mužstvo tak, jak jsem zvyklý. Tady je to teď ale specifické v tom, že se hráčům nedaří, a tak se malinko snažíme změnit tréninkový proces, zvolit trošinku jiný přístup k hráčům. Ale ta doba není tak dlouhá, abychom mohli vymyslet něco nového," řekl Minář, který je po Martinu Kotůlkovi a Psotkovi v této sezoně již třetím koučem Sigmy.

I časté výměny trenérů jsou pojítkem mezi oběma pondělními soky. Baníku druhá změna koučů zatím svědčí a po odchodu Františka Komňackého vyhrál se Znojmem i Duklou. Ale Olomouc už čtyři roky neporazil, na Hané nezvítězil dokonce více než sedm let. "Ošemetné je, že Olomouc dostala změnou trenéra impulz. Bude zodpovědnější a agresivnější. Ale nemyslím si, že by ze dne na den změnili svou hru," řekl jeden z ostravských trenérů Martin Svědík.

Baník se na Andrově stadionu musí obejít bez svého nejlepšího střelce Davora Kukece, který má trest za čtyři žluté karty. Olomouc zase na Slovácku přišla o zraněného stopera Aleše Škerleho.

Pusto prázdno

Fotbalisté obou týmů se pravděpodobně nebudou moci spolehnout ani na podporu svých nejvěrnějších fanoušků, kteří s poukazem na rostoucí represe vůči aktivně fandícím příznivcům hodlají zůstat před branami stadionu. "Vím, že teď jsou nějaké emoce kolem fanoušků. Ale přesto stále věřím, že nás naši příznivci přijdou podpořit," řekl Minář. 

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Moravskoslezské derby bez fanoušků?

Bezpečnostní opatření jsou zvýšená. Pořadatelé nechtějí, aby se nebezpečné situace z předešlých zápasů opakovaly. Vstupenky jsou na jméno na celý stadion, tedy nejen pro fanoušky hostů. "To vadí nejvíce našim fanouškům," uvedl bezpečnostní manažer Sigmy Milan Zapletal.

"Už minulý rok v březnu po utkání s Baníkem, kdy nám (hostující) znovu zničili tribunu sever a byly zde velké výtržnosti, jsme už hlásili, že budou na další zápas s Baníkem přijata jiná bezpečnostní opatření," zdůraznil Zapletal. Žádné lístky se navíc už dnes nedají koupit.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články