Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Moje nejdůležitější trofej, má jasno po finále afrického šampionátu Mané

Proměněným pokutovým kopem pomohl senegalský útočník Sadio Mané k výhře nad Egyptem ve finále afrického šampionátu. Ačkoliv devětadvacetiletý hráč během své kariéry slavil s Liverpoolem Ligu mistrů i anglickou ligu, víkendový triumf považuje za svou nejdůležitější trofej. "Je to nejlepší chvíle a den v mém životě," uvedl po dramatickém finále. 

Sadio Mané ze Senegalu (vpravo) s medailí pro vítěze afrického šampionátu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Jsem velmi hrdý. Vyhrál jsem Ligu mistrů a několik dalších trofejí, ale tahle je pro mě ta nejvíc speciální a nejdůležitější," řekl Mané po nedělním dramatickém finále, po němž vyhlásil senegalský prezident dnešek za státní svátek.

Dlouho se zdálo, že by Mané mohl být spíše smutným hrdinou zápasu, protože hned v sedmé minutě neproměnil pokutový kop. Brankář Gabaski jeho tvrdou, ale nepříliš umístěnou střelu vyrazil. Ani v dalším průběhu finále gól nepadl a rozhodnout musely až pokutové kopy. Senegal vstupoval do páté série s vedením 3:2 a Mané už podruhé nezaváhal.

"Před poslední penaltou za mnou všichni spoluhráči přišli a řekli: 'Sadio, minul jsi, ale co, sakra, jsme tým. Vyhráváme spolu a prohráváme spolu'. A myslím, že to rozhodlo. Dalo mi to tolik motivace, že jsem byl ještě více soustředěný než kdy jindy," líčil Mané, který na předchozím mistrovství Afriky skončil se Senegalem po finálové porážce s Alžírskem druhý.

V nedělním duelu se utkal v přímém souboji dvou ofenzivních hvězd z Liverpoolu s klubovým spoluhráčem Muhammadem Salahem, na něhož se v penaltovém rozstřelu už nedostalo. "Snažil jsem se ho po zápase utěšit. Mo je velký šampion a dnes prohrál. Ale to je součást hry, může se to stát. Jak ho znám, je psychicky velmi odolný, takže se vrátí ještě silnější," uvedl Mané.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články