Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Mistrovská Sparta prohrála u nováčka, Slovácko přehrálo Teplice

Hradec Králové / Uherské Hradiště - Sparťanskou sérii 33 ligových utkání bez porážky ukončil hned na úvod nového ročníku nováček z Hradce Králové. Východočeši zvítězili na domácím hřišti 2:1, rozhodující gól dal v 61. minutě Václav Pilař. Fotbalistům Slovácka vyšla dokonale ligová premiéra, ve které porazili ve střelecky vydařeném duelu Teplice jednoznačně 3:0 a připsali si nejvyšší ligovou výhru od dubna 2004. První dvě branky Slovácka vstřelil Švancara, třetí gól přidal obránce Kuncl. Slovácko tak porazilo Teplice po více než šesti letech.

Sparta bez potrestaného stopera Řepky nezačala v Hradci Králové dobře, aktivitu přepustila soupeři a ligový nováček hrál před vyprodaným hledištěm s obrovskou chutí. Ještě než se mistr rozkoukal, prohrával 0:1 po brance Rezka z 15. minuty, kterému předcházel trestný kop z pravé strany a také chyba Hohenedera, jenž ramenem vyslal úspěšného střelce do jasné šance. Hosté působili těžkopádně, jejich středová řada se vůbec nedostávala do hry. Favorita probrala až rána Kadlece z 27. minuty, která šla sice mimo, ale zavelela do útoku. Už v poslední čtvrthodině prvního poločasu měli hosté navrch, přes střed hřiště předvedli několik nadějných akcí.

Ohlasy trenérů

Václav Kotal, trenér Hradce Králové: "Že začneme ligu výhrou nad Spartou, to jsem skutečně nečekal, a to i přesto, že jsem svému týmu věřil. Je to dárek pro celý hradecký fotbal a jeho fanoušky, kteří dnes potvrdili, že si ligu zaslouží."

Jozef Chovanec, trenér Sparty: "Celý zápas ovlivnil úvod, který jsme vůbec nezachytili. Byl to zápas o první půlhodině, která patřila soupeři, a my to pak už marně doháněli, i když jsme dokázali vyrovnat. Jednoduchá hra soupeře v pohybu s častými pohyby nám dělala velké problémy."

Do druhého poločasu Sparta posílila příchodem Kweukeho ofenzivu a záhy měl velkou možnost vyrovnat Wilfried. Útočník z Pobřeží slonoviny v 55. minutě dostal nádhernou kolmici mezi stopery od Matějovského a hrotový fotbalista prokázal střeleckou pohodu z pohárového utkání v Liepaji. Domácí nováček najednou ztratil veškeré sebevědomí. Jenže místo otočení výsledku přišel druhý domácí gól, o který se postaral v 61. minutě Pilař, jehož rána z dvaceti metrů prosvištěla kolem náhradního sparťanského kapitána Blažka až do sítě. Hosté měli v nastaveném čase ještě jednu šanci, ale Wilfried minul branku o několik decimetrů.

Slovácko zaskočilo Teplice přesností v koncovce

I když byli tepličtí fotbalisté z pohledu loňských výsledků a vzájemných zápasů jasným favoritem, úvodní půlhodina těmto papírovým předpokladům neodpovídala. Slovácko mělo sice výraznou územní převahu, ovšem pokusy přehrát kombinačně přehuštěné zadní řady soupeře byly zcela marné. Obrat nudného utkání přišel ve 36. minutě po protiútoku aktivního Švancary. Jeho první pokus o střelu z dvaceti metrů srazil obránce Vidlička. Tak nešťastně, že míč přistál znovu u kopaček domácího kanonýra, jehož druhý pokus letěl přes brankáře Grigara do sítě.

Po inkasovaném gólu Teplice otevřely hru, získaly územní převahu, která však ke změně stavu nevedla. Slovácko se snažilo hrát aktivně, v 64. minutě si Volešák chtěl obhodit Kleina, který ve snaze zasáhnout míč soupeře lehce trefil kopačkou a srazil jej na trávník. Rozhodčí Paták nařídil nekompromisně pokutový kop, který proměnil Švancara. V 73. minutě hostující zadáci odvrátili míč pouze k nabíhajícímu obránci Kunclovi, který jej napálil přesně do horního růžku branky.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články