Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Místopředseda FAČR: Odvolání rozhodčích bylo proti stanovám

Praha - Podle místopředsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Dušana Svobody bylo pondělní odvolání komise rozhodčích v rozporu se stanovami asociace. Nebylo totiž umožněno, aby se k celé záležitosti vyjádřily kluby první a druhé ligy. Proto chce Svoboda nechat celý případ prošetřit Odvolací a revizní komisí (ORK). Situaci se bude věnovat i středeční vydání pořadu Kamelot na Čtyřce. Sledujte jej živě od 20:00.

Dušan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Jsem přesvědčen, že byla potlačena práva profesionálních klubů, protože dle stanov se akt odvolání komise rozhodčích může dít jen na návrh Ligového shromáždění," uvedl v prohlášení zaslaného médiím Svoboda, který je zároveň předsedou Ligového shromáždění. "Vyplývá to i z právního rozboru, který jsem si nechal zpracovat a který odkazuje na nově schválené stanovy. Někteří z hlasujících stanovy přímo tvořili, takže si museli být vědomi pochybení," dodal. Proto připravuje podání pro ORK, aby přezkoumala, zda opravdu došlo k porušení stanov.

Dušan Svoboda, místopředseda FAČR:

Svoboda zároveň svolal na čtvrtek mimořádné zasedání Ligového shromáždění, aby dal šanci klubům se k celé záležitosti vyjádřit. "Pokud většina klubů vyjádří s touto změnou souhlas, jako téma to pro mě přestává existovat. Jen chci, aby byl vyslyšen názor těch, kterých se to týká," řekl Svoboda na pondělní tiskové konferenci.

Místopředseda FAČR za Čechy Jindřich Rajchl však nesouhlasí s tím, že by nebyl vyslyšen názor profesionálních klubů. Už prý jen proto, že návrh na odvolání komise přišel od majitele Viktorie Plzeň Tomáše Paclíka. "Samotný návrh přišel od profesionálního fotbalu. Ten má navíc ve výkonném výboru čtyři zástupce, takže nelze říkat, že se k tomu nevyjádřil. A ligové kluby by neměly zasahovat do rozhodování o složení komise rozhodčích," uvedl.

Damková o svém jmenování ani nevěděla 

Další nejasnosti do kauzy odvolané komise vnesla novopečená šéfka tohoto vrcholného orgánu Dagmar Damková. Ta se o svém zvolení dozvěděla až od přátel a novinářů. Žádný zástupce z výkonného výboru FAČR, jenž Damkovou na pozici dosadil, totiž novou funkcionářku o svém rozhodnutí neinformoval.

Dagmar Damková
zdroj: Isifa/LN autor: Viktor Chlad

Bývalá ligová sudí se sice zasedání FAČR účastnila, odešla však ještě před koncem. "Nevěděla jsem, že by k něčemu takovému mělo dojít. Odjela jsem a najednou mi začaly chodit gratulace. Já ale nevěděla k čemu. Až mi na mobilu pípla zpráva, že jsem předsedkyní komise rozhodčích," uvedla Damková. Oficiální jmenování do funkce od asociace obdržela až dnes odpoledne.

Zpočátku si nebyla jistá, zda má funkci přijmout. "Přeci jen je to hodně nevděčná funkce. Váhala jsem a potřebovala jsem poradit. Proto jsem zavolala svému kolegovi z komise rozhodčích UEFA panu Collinovi," prozradila. "Přeci jen je to největší odborník. Řekl mi, že mám do toho jít, protože mohu věci změnit tak, abychom splňovali představu UEFA," dodala předsedkyně komise rozhodčích FAČR.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články