Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Místo titulu první porážka. Sparta dostala "trojku" v Teplicích

Teplice – Už se viděli, jak budou křepčit s pohárem nad hlavou. Místo jistoty ligového primátu si však Sparťané z teplických Stínadel odvážejí první porážku v sezoně. Úvod utkání, poznamenaného několikerým přerušením kvůli výtržnostem divákům, ovládly Teplice, které se už ve 40. minutě dostaly do překvapivého vedení 3:0. Přestože si Sparta vypracovala tlak a několik výborných střeleckých příležitostí, dokázala pouze snížit a prohrála 1:3. I přes porážku může Sparta získat titul již v tomto, tedy 27. kole. Ligový primát může Letenským zajistit Plzeň v případě, že prohraje v neděli v Jablonci. 

Litsingi střílí gól Spartě
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Spartě v utkání příliš nepomohli vlastní fanoušci, kteří sice dorazili v hojném počtu, ale od začátku narušovali průběh zápasu. Hned v úvodu naházeli na hřiště pyrotechniku a sudí Královec poprvé přerušil hru. V samotném závěru duelu zase zakryl hřiště kouř dýmovnic a namísto sparťanského tlaku přišel konec zápasu ještě před uplynutím 90 minut.

První gól Teplic přišel v samotném úvodu utkání, kdy se více diskutovalo s fanoušky, než hrálo. Před brankou Sparty vznikl závar, obránci jen srazili střelu Nivalda k Litsingimu, který zůstal za obranou Sparty, ale nikoliv v ofsajdu, za což může poděkovat Hybšovi, který se zapomněl. Litsingi bez váhání zpracoval míč na prsa a tvrdou ranou propálil brankáře Vaclíka. Pro konžského útočníka to byl 11. gól v sezoně, ale první po dvou měsících a osmi zápasech bez vstřelené branky.

Snahu Sparty o rychlé vyrovnání znovu zhatili fanoušci, kteří skandovali nadávky na adresu předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty. Rozhodčí na rozdíl od závěru duelu neváhal utkání přerušit a zhruba deset minut se nehrálo. Lídr ligy úplně vypadl z tempa a na hřišti se dlouho hledal.

Vacek sice mohl ohrozit branku Teplic, ale v šanci vůbec netrefil míč. Ihned následoval brejk Teplic, na levé straně se ocitl samotný Nivaldo a přesnou střelou zvýšil na 2:0. Navíc o chvíli později se po dalším závaru a nedůrazu sparťanské obrany dostal k hlavičce Jablonský a třetím gólem v sezoně zmrazil hosty.

Sparta vykřesala naději ve třináctiminutovém nastavení. Po Lafatově přiťuknutí se prosadil Hušbauer a 15. gólem se osamostatnil v čele tabulky střelců právě před Lafatou. Hušbauer mohl dokonce do poločasu přidat ještě jednu branku, ale nedokázal přesně zamířit.

Druhý poločas odstartoval obrovskou šancí Lafaty. Brankář Grigar vyrazil Hušbauerovu střelu jen do nohou sparťanského kapitán, Lafata ale nedokázal míč pořádně trefit, a z blízkosti tak minul prázdnou branku Teplic.

Vítězslav Lavička (Sparta): "Pro nás to byl nevydařený zápas jak na hřišti, tak na tribunách. Hlavní příčinu dnešní porážky vidím v tom, že domácí byli daleko efektivnější. Nám se nepovedl vstup do utkání a domácí pak mohli ještě víc využívat svou nejsilnější zbraň - rychlé protiútoky. (…) Když vedle mě dopadla dýmovnice, dobře mi nebylo. Byli jsme moc rádi, že se s námi sparťané do Teplic chystají. Předpokládali jsme, že budou naším hnacím motorem, který nás požene za vítězstvím. Bohužel zápas se nepovedl jak na hřišti, tak v hledišti. Reakce některých fanoušků nám nepomohly. Ale nechci se vymlouvat na fanoušky, to hlavní jsme si měli uhrát na hřišti." 

Zdeněk Ščasný, trenér Teplic: "Po dlouhé době mám důvod k radosti, protože jsme dokázali nejen vyhrát, ale také porazit Spartu. To se vám nestane každý den. Cením si hlavně toho, že jsme dokázali porazit Spartu v lize jako první. V době, kdy má ohromnou formu, a nám se naopak ne úplně dařilo. Nabádal jsem hráče, aby zápas pojali tak, že se znovu můžeme vrátit do herní pohody. (…) Přerušení nebylo příjemné, přišlo v době, kdy se nám hodně dařilo. Přiznám se, že moc dobře ta přerušení nechápu. Tím se ničemu nepomůže, naopak to ještě víc ty lidi rozdivočí. Kdyby se přerušilo za světlice, tak by to asi mělo opodstatnění." 

Trenér Sparty Lavička se brzy rozhodl riskovat a posílil ofenzivu o Bednáře s Přikrylem. Teplice měly hodně prostoru na brejky, které však neřešily dobře. Sparta však nedokázala využít svého tlaku, navíc o závěrečný nápor ji znovu připravili fanoušci, když sudí kvůli dýmovnicím ukončil zápas ještě před vypršením normální hrací doby.

Sparta přišla o dlouhou sérii bez porážky a v lize našla přemožitele téměř po roce. Loni v květnu prohrála s Brnem a tehdy také naposledy inkasovala více než dva góly. Zároveň přišla o možnost teprve podruhé v historii české ligy dohrát sezonu bez prohry. Potvrdila tak, že v Teplicích se ji dlouhodobě nedaří. Z posledních 16 ligových zápasů Na stínadlech dokázala zvítězit jen čtyřikrát.

FK Teplice - Sparta Praha 3:1 (3:1) Branky: 8. Litsingi, 34. Nivaldo, 40. D. Jablonský - 45.+6 Hušbauer. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Vlasjuk. ŽK: Ljevakovič, Vondrášek, Krob - Vácha. Diváci: 13 056.

Teplice: Grigar - Matula, Klimpl, D. Jablonský - Vondrášek, Vachoušek, Ljevakovič, Krob - Litsingi, Jindráček (85. Ramos), Nivaldo. Trenér: Ščasný.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Hybš (60. Přikryl) - Vácha - Dočkal, Vacek (60. Bednář), Hušbauer (84. Schick), L. Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články