Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Uber Cup 2024

Mírně favorizuji Španělky, tipuje výsledek finále MS fotbalistek Vlášek

Mistrovství světa fotbalistek se blíží svému vrcholu. V sobotu nás čeká souboj o bronz mezi Austrálií a Švédskem a v neděli titulový duel mezi týmy Anglie a Španělska. "Možná malinko favorizuji Španělky, které na rozdíl od mužů stále čekají na velký úspěch," odhaduje výsledek finále sportovní redaktor České televize Vlastimil Vlášek. Přímý přenos finálového duelu Španělsko – Anglie i se speciálním předzápasovým studiem sledujte v neděli od 11:40 na ČT2 a ČT sport Plus, duel o bronz můžete sledovat tamtéž v sobotu od 9:50.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Austrálie – Anglie

Turnaj nabídl nečekané výsledky a překvapivé postupy i vypadnutí. Týmy, které již v minulosti dosáhly na celkový triumf, se tentokrát neprobojovaly ani mezi nejlepší čtyři celky. "Ženský fotbal jsem sledoval takto intenzivně poprvé, takže jsem měl jen papírové předpovědi. USA vyhrály polovinu šampionátů a tím, že letos nedominovaly, tak jeden velký adept odpadl. Ženský fotbal se vyvíjí a některé země, jako třeba Španělsko, se dostávají na vrchol až teď," myslí si Vlášek.

Španělský celek sice dostal lekci ve skupině v zápase s Japonskem, kde prohrál 0:4, ale výkony v play-off ukázal svou sílu. "Španělsko mělo jeden velký debakl s Japonskem ve skupině, kdy už mělo jistý postup, a Japonky je z brejku neskutečně vyškolily. Jinak v play-off proti Nizozemsku i Švédsku šly Španělky výhře více naproti a těsně jim to vždy vyšlo," hodnotí Vlášek cestu Jihoevropanek do finále.

I výkony druhého z finalistů měl však v některých fázích turnaje rezervy. "Anglie nezačala přesvědčivě. Proti Nigérii šťastně prošla dál a trochu využila toho, že 'australská' větev byla trochu snazší," myslí si redaktor ČT sport.

Turnaj jako celek i divácké ohlasy na něj ale hodnotí Vlášek veskrze pozitivně. "Chodí mraky diváků v Austrálii i na Novém Zélandě. Myslím, že je to dobrá propagace ženského fotbalu. Zvýšený počet týmů na 32 se ukázal také jako dobrý krok." 

Kromě skvělé návštěvnosti ale vidí Vlášek i další klady právě probíhajícího šampionátu. "Pozitivní je i vývoj, který fotbalistky i třeba rozhodčí za poslední období udělali," myslí si fotbalový komentátor ČT. Přesto předpokládá, že ženský fotbal ten mužský nikdy nedohoní.

"U některých fanoušků se dosavadní trochu skeptický pohled na ženský fotbal díky tomuto šampionátu určitě změnil, ale myslím, že u větší části asi ne. Ani nemám příznivcům za zlé, když preferují mužský fotbal, na který jsou zvyklí. Ženský fotbal ten mužský nikdy nedohoní, ale určitě si může vybojovat lepší pozici, než měl doposud," myslí si Vlášek.

Na turnaji chyběl český tým, jemuž se zatím nikdy v historii nepovedlo na žádný šampionát kvalifikovat. Případné šance Češek, kdyby na turnaji přece jen byly, si Vlášek netroufá odhadovat. "Maroko i Jamajka, které postoupily ze skupiny, letos dokázaly Češky porazit, ale těžko předpovědět, zda by se postup povedl i českým děvčatům."

Místo Češek tak Vlášek držel palce alespoň Novému Zélandu, který ale skončil už ve skupině. "Trochu více jsem možná přál Novému Zélandu, který vede sympatická česká trenérka Jitka Klimková. Premiérová výhra byla krásně emotivní. Navíc vždy se hodí, když je domácí tým dlouho ve hře."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články