Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Minuta hrůzy byla šílená, ale celkově se to muselo líbit, řekl Šilhavý a plánuje zkoušet mladé

Mezi novináře dorazil v mnohem lepší náladě než po sobotním debaklu od Portugalců 0:4. Kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý sice musel kousat i ve Švýcarsku porážku 1:2, která znamenala sestup z "áčkové" skupiny Ligy národů do divize B, ale v jeho očích se na výkonu Sankt Gallenu dá do budoucna stavět. Spíše pozitivní byl i k celkovému účinkování Čechů mezi elitou a zároveň prozradil, že v listopadu hodlá zkusit mladé hráče.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko - Česko

Český tým při premiéře ve skupině A získal čtyři body, které uhrál v úvodních dvou domácích zápasech se Švýcarskem a Španělskem. V následných čtyřech duelech utrpěl porážky. "Celkově to hodnotím kladně. Myslím, že všichni, hráči i my, jsme získali z těchto zápasů v té nejsilnější skupině skvělé zkušenosti. To bylo nezaplatitelné," řekl v St. Gallenu Šilhavý.

Sestup z elitní divize A, kde se český tým představil ve třetím ročníku Ligy národů poprvé, ho zklamal. "Každá porážka, každý neúspěch mě mrzí. Přesto si troufám tvrdit, že jsme mezi elitními soupeři ostudu neudělali. Sestoupili jsme, a tak mám z uplynulého ročníku smíšené pocity. Obecně mohu říct, že jsme předváděli odhodlané výkony někdy až na hranici našich možností. Jako třeba v červnu na startu soutěže," uvedl Šilhavý.

"Nakonec jsme hráli o udržení až do posledního utkání. Jen jednou jsem byl opravdu nespokojený, a to po domácím zápase proti Portugalsku. Ten nám nevyšel, plus u nich (v Lisabonu) první poločas. Jinak ty zápasy byly celkem povedené, nebyli jsme úplně ten velký outsider. Drželi jsme se soupeři krok," doplnil kouč.

Věří, že na většině výkonů z elitní skupiny se dá stavět. "Před startem Ligy národů jsem elitní skupinu přirovnal k Lize mistrů na reprezentační úrovni. Myslím, že se to nakonec potvrdilo. Je zapotřebí uznat kvalitu našich soupeřů. To není výmluva, ale konstatování faktu," uvedl Šilhavý.

"Měla by to pro nás být motivace, abychom se do budoucna snažili naši výkonnost posouvat stále dál a abychom podobných zápasů hráli co nejvíc. Díky zápasům proti tak skvělým soupeřům jsme si mohli ověřit, kde máme největší rezervy, ve kterých oblastech bychom se měli zlepšit a na jaké hráče se můžeme do budoucna spolehnout," doplnil trenér, s nímž FAČR na jaře prodloužila smlouvu na nadcházející kvalifikační cyklus.

Jeho svěřenci potřebovali ve Švýcarsku k odvrácení posledního místa a udržení se v elitní skupině zvítězit. Ve 29. a 30. minutě ale po chybách inkasovali a pak už dokázal útočník Patrik Schick jen snížit. Po změně stran nedal kapitán Tomáš Souček penaltu.

"Mám smíšené pocity, výsledek nás samozřejmě mrzí. Cítím, že jsme tu předvedli velmi dobrý výkon. Zvlášť po tom nepovedeném zápase, který jsme hráli před třemi dny (s Portugalskem). Herně to bylo velmi dobré, jen škoda, že jsme to za stavu 2:1 nezdramatizovali tou penaltou. Na obou stranách bylo hodně šancí, muselo se to líbit, na tom se dá stavět," řekl Šilhavý.

Krátký nevydařený úsek v první půli si neuměl vysvětlit. "Bylo to šílené. Člověk byl zklamaný z inkasovaného gólu, a než se otočil, už to bylo 2:0. Ze začátku jsem se zalekl, takhle těžký soupeř a najednou vede 2:0. Ale naštěstí jsme ještě do poločasu dali kontaktní gól a pak jsem cítil, že tým si za tím jde. Věřil jsem, že to zdramatizujeme," uvedl Šilhavý.

Jeho svěřenci neproměnili pokutový kop v druhém utkání po sobě, proti Portugalcům neuspěl Schick. "Jsou určeni jeden až tři čtyři hráči na penaltu, s Portugalskem i dnes byli stejní. Patrik asi komunikoval s Tomášem, kdo půjde. On ji nedal minule, Tomáš si věřil, tak šel. Nedal, to se stane. Člověk nepromění šance, penalta se může taky neproměnit. Je škoda, že zrovna v téhle době, že se to stane dvakrát za sebou. Je to trošku frustrující, ale nedá se nic dělat," konstatoval Šilhavý.

Jeho tým se neprobojoval na nadcházející světový šampionát a v listopadu zakončí letošní rok přípravnými zápasy s Faerskými ostrovy a v Turecku. Šilhavý plánuje, že dá šanci i některým hráčům z jednadvacítky, která postoupila na mistrovství Evropy.

"S (trenérem) Honzou Suchopárkem jsme předběžně domluveni, že na ty další dva přípravné zápasy už plánuje někoho vyzkoušet. Už to mohlo být tento sraz, ale hráli baráž, tak jsme jim do toho nechtěli sahat," dodal Šilhavý.

Český tým se 9. října dozví soupeře pro evropskou kvalifikaci. "V následujících dnech si důkladněji zhodnotíme naše vystoupení v Lize národů a už se také začneme připravovat na kvalifikaci o postup na Euro. Soupeře se sice dozvíme až příští týden v neděli, ale naším jednoznačným cílem bude postup na závěrečný turnaj. Ke splnění tohoto úkolu budeme moci využít i zkušenosti, které jsme nabrali právě v Lize národů," prohlásil Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články