Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Mimořádná valná hromada kvůli třesku na FAČR nakonec nyní nebude

Pokud někdo očekával, že se kvůli kauze Berbr bude svolávat mimořádná valná hromada, predikoval by chybně. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR se shodl, že proběhne až příští rok před evropským šampionátem. Zároveň bylo schváleno vytvoření tříčlenné provizorní skupiny, která bude při případném restartu profesionálních soutěží dočasně nasazovat sudí na zápasy. Mandát bude mít do jmenování nové komise rozhodčích.

Výbor mimořádně jednal kvůli tomu, že po vypuknutí aféry s údajnou korupcí a ovlivňováním výsledků zápasů nižších soutěží v minulém týdnu rezignoval na posty v českém fotbale Roman Berbr a posléze i jeho partnerka Dagmar Damková. Počet členů výkonného výboru se tak z 12 snížil na 10. Předseda FAČR Martin Malík věří, že výbor situaci zvládne.

"Výkonný výbor se shodl na tom, že neplánuje svolat mimořádnou valnou hromadu. Nejdříve proběhnou od ledna do března 2021 valné hromady jednotlivých okresních a krajských fotbalových svazů. Následně se bude, a to ještě před finálovým turnajem Euro, konat řádná valná hromada, která bude zároveň valnou hromadou volební," uvedl výbor.

"Nepřicházel jsem na jednání s tím, že bych chtěl iniciovat mimořádnou valnou hromadu. Naopak jsem se netajil tím, že pro český fotbal považuji za důležité, aby se nezastavil, abychom dokázali zajistit jeho fungování v nejbližších dnech a týdnech. Pokud se podíváme na volební proces, zastávám stejný názor jako kolegové nejen ve výkonném výboru, že je zapotřebí, aby proběhly řádné volby do okresních a krajských svazů, a poté přikročíme k organizaci volební valné hromady FAČR. Jsem bytostně přesvědčen, že je to jediný správný způsob řešení situace," řekl Malík.

Berbr je nejvýše postavenou osobou z 20 obviněných v kauze údajného ovlivňování výsledků prostřednictvím rozhodčích. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. Berbr byl minulou neděli jako jeden ze čtyř lidí poslán do vazby.

Výkonný výbor před týdnem v reakci na kauzu oznámil sedm kroků, jimiž chce český fotbal očistit. Jedním z nich bylo odvolání komise rozhodčích včetně jejího předsedy Jozefa Chovance. Zůstal jen Tomáš Bárta, který byl nominován za Ligovou fotbalovou asociaci, jež řídí profesionální soutěže.

Bude sestavena nová komise. Do jejího jmenování bude v případě restartu profesionálních soutěží nasazovat sudí a delegáty na zápasy první a druhé ligy provizorní tříčlenná skupina.

"Jedna osoba bude nominována do této skupiny za FAČR, další za LFA a třetí jméno bude společnou nominací LFA a FAČR. Tato trojice bude mít omezený mandát do okamžiku jmenování nové řádné komise rozhodčích FAČR a o jejím personálním obsazení rozhodne výkonný výbor nejpozději do pondělí 2. listopadu," řekl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Za LFA by ve skupině měl být Bárta. "O těch ostatních jménech se vede velmi široká polemika. Hovořili jsme jak napříč FAČR, tak i s kolegy z LFA o celé řadě jmen. Ale zatím nezveřejním nic konkrétního. Všichni, s nimiž jsme hovořili, si vyžádali, aby s nimi byla probrána celá koncepce. Nechceme, aby z těch tří někdo vyčníval a bylo řečeno, že on je přímo předseda. I proto, abychom na bedra někoho z nich nenakládali v téhle komplikované době odpovědnost za celek," uvedl Malík.

"Prozatímní řešení potřebujeme realizovat velmi rychle. Velmi záhy se může znovu rozběhnout ligový fotbal a my na to musíme být připraveni. Naopak v případě sestavování pevné, stabilní komise je potřeba, abychom zajistili její transparentní a průhledné fungování v budoucnu. Tam předpokládám i pomoc ze strany UEFA," podotkl Malík.

UEFA zároveň ve spolupráci se společností Sportradar, která monitoruje podezřelé sázky, provede rozsáhlý audit FAČR. "Procedura zahrnuje personální audit, audit vztahů se třetími osobami, finanční audit, audit stanov, profesionalizace jednotlivých komisí. Je to velmi rozsáhlá agenda, výsledky se dají čekat spíše v řádech několika málo měsíců. Na základě toho bude FAČR zavádět takové změny, aby se nikdy nemohla dostat do podobné situace, které čelí dnes," uvedl Malík.

Na základě zkušeností rakouského svazu pak chce FAČR iniciovat vytvoření specializované policejní jednotky pro boj s ovlivňováním výsledků.

Jednání výkonného výboru se uskutečnilo kvůli koronaviru prostřednictvím videokonference. Zúčastnil se ho i Malík, který měl v pondělí pozitivní test na covid-19.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články