Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Milovaný i nenáviděný "Special One" slaví kulatiny. Přída do sbírky další ocenění?

Lisabon/Praha – Jedni ho milují, druzí nenávidí, je považován za nejlepšího trenéra světa, ale i za arogantního velkohubého drzouna, který pro ostré slovo nejde daleko. Ať tak či onak, José Mourinho patří bezesporu k největším osobnostem fotbalové historie, Prošedivělý Portugalec, který má na svém kontě nespočet úspěchů a kontroverzních výroků, se narodil v Setúbalu 26. ledna 1963.

José Mourinho
zdroj: Isifa

"Můžete mě mít rádi, nebo mě nenávidět, ale jsem jediný trenér, který vyhrál tři největší ligy," prohlásil po loňském triumfu Realu Madrid v lize, díky čemuž se zapsal do historie. Jako trenér totiž získal mistrovský titul ve čtyřech a více ligách a přiřadil se k trojici Giovanni Trapattoni, Ernst Happel a Tomislav Ivič, kterým se povedlo to samé. Kromě jeho současného působiště dokázal ligový primát vyhrát dvakrát na lavičce Porta, Chelsea a Interu Milán. Svoje kvality potvrdil Mourinho v nejprestižnější klubové soutěži Lize mistrů, kterou dokázal vyhrát hned dvakrát - poprvé v roce 2004 na lavičce Porta a v roce 2010 Interu Milán.

Miláček fanoušků a oblíbený trenér

Mourinhovou devízou je především práce s hráči. S většinou svých svěřenců si vybudoval velice pevné pouto a ti na něj nedali dopustit. Stačí vzpomenout na rok 2007, kdy byl vyhozen z londýnské Chelsea, což okamžitě vzbudilo vlnu emocí a celá řada hráčů označila jeho odchod za velkou ztrátu. "Byl to obrovský šok. Byl pro nás jako člen rodiny," reagoval tehdy bývalý útočník Chelsea Didier Drogba, jenž v dalších letech prozradil, že je s Mourinhem i nadále v kontaktu. A nebyl sám.

Třeba Wesley Sneijder řekl, že svůj odchod do Galatasaraye probíral právě s Mourinhem, který ho vedl v Interu. "Zavolal jsem Josému Mourinhovi a Louisi van Gaalovi, protože oba byli klíčovými postavami v mé fotbalové kariéře a myslím si, že jejich názor má svou hodnotu," řekl nizozemský záložník.

Velké oblibě se mu dostává i mezi fanoušky. Ať již působil v Portu, nebo Interu, ochozy byly vždy na jeho straně. Největší popularity však dosáhl v Anglii. Během působení na lavičce Chelsea se pro příznivce Blues stal doslova bohem a s jeho odchodem se fanoušci blues jen těžko smiřovali.

Jsou však i tací, kteří Mourinhovi nemůžou přijít na jméno, a to zejména mezi trenéry konkurenčních celků. "Poznal jsem, že je přesně takový, jak vypadá. Arogantní, nedostupný a žvýkající. Prostě hulvát," řekl o Mourinhovi třeba německý fotbalový trenér Ottmar Hitzfeld.

Během působení v Anglii se pravidelně dostával do slovních přestřelek s Rafaelem Benítezem, tehdejším koučem Liverpoolu či Arsénem Wengerem z Arsenalu, jehož Portugalec označil za voyeura, který neustále mluví o Chelsea a nemůže bez ní být. Ve Španělsku se zase staly mediálně populárními jeho slovní výměny s bývalým trenérem Barcelony Josepem Guardiolou.

Neúspěšný fotbalista, geniální trenér 

José Mourinho, celým jménem José Mário dos Santos Félix Mourinho, se jako hráč nikdy příliš neprosadil, avšak vše si vynahradil jako trenér. Jeho prvním angažmá bylo v rodném Setúbalu, kde vedl místní juniorku. Revoluční pro něj bylo až setkání s trenérem Bobbym Robsonem, kterému začal dělat tlumočníka, posléze asistenta trenéra v Sportingu Lisabon, Portu a Barceloně.

První angažmá jako hlavní trenér získal v roce 2000, kdy převzal Benficu Lisabon, ale úspěchy přišly až během dalšího angažmá v Portu. S týmem, který vedl v letech 2002–2004 vyhrál Ligu mistrů, Pohár UEFA, dvakrát portugalskou ligu a jednou pohár.

"Special One" a osudová Anglie

Po veleúspěšné sezoně přišel v Mourinhově kariéře další zlom. V létě 2004 ho získala Chelsea a tehdy dvaačtyřicetiletý Portugalec se stal jedním z nejlépe placených trenérů světa. "Věřím pouze v dobré a špatné trenéry, ty, kteří mají úspěchy a ty, kteří ne. Nemluvte o mně jako o arogantním, jsem vítěz Ligy mistrů a jsem výjimečný (special one)," prohlásil při svém nástupu Mourinho, kterému se od té doby neřekne jinak než "Special One".

Mourinho během angažmá v Chelsea
zdroj: Isifa

I během angažmá v Chelsea si vedl nadmíru dobře. Hned v první sezoně dokázal vyhrát titul a v následující sezoně ho obhájit, což se v novodobé historii Premier League povedlo jen Manchesteru United. Krom toho blues pod jeho vedením vyhráli dvakrát ligový pohár a jednou FA Cup. Na podzim 2007 se však Chelsea přestalo dařit a despotický majitel londýnského klubu Roman Abramovič Mourinha i díky vzájemným konfliktům odvolal.

"Jsem pyšný na to, čeho jsem s klubem dosáhl. A nejde jen o výsledky, ale také o to, jak jsem zapůsobil na fanoušky, celou zemi, město, soupeře a anglický fotbal. Zanechal jsem tam velkou stopu," prohlásil tehdy Mourinho, o jehož návratu na ostrovy se neustále spekuluje a sám padesátiletý kouč prohlásil, že Anglie je v jeho srdci a brzy by se tam chtěl vrátit.

Úspěchy v Interu a vysněný Real

Mourinhova úspěšná série pokračovala i po nástupu na lavičku Interu v létě 2008, kdy opět získal hned při své první sezoně titul a v roce 2010 dotáhl milánský celek dokonce k tzv. treblu, kdy Inter ovládl jak ligu, ligový pohár, tak i Ligu mistrů.  

Portugalec si poté pohrával s myšlenkami trénování některého z elitních národních týmu, avšak nakonec převzal Real Madrid, který o něj stál již dříve, ale Mourinho přijal až třetí nabídku královského celku. "Do Madridu jsem přišel, protože jsem měl pocit, že bez působení v Realu by moje kariéra nebyla nikdy kompletní," prohlásil tehdy Mourinho.

José Mourinho na tréninku Realu
zdroj: Isifa

A i na lavičce bílého baletu Mourinho ze začátku potvrzoval, že to s hráči umí. V první sezoně dokázal vyhrát jen španělský pohár, ale v minulém roce již mohl slavit další ligový titul ve své sbírce, když madridský celek přerušil tříleté panování Barcelony. Mourinho se tím zapsal do historie a opět ukázal, že skromnost není nic pro něj. "Myslím si, že by mi lidé měli přestat říkat 'Special One', více by se hodilo 'Only One,'" prohlásila trenérská legenda.

Realu se dařilo i v Lize mistrů, když dokráčel až do semifinále, kde vypadl s Bayernem. "Pokud jsem trenér, což myslím, že jsem, měl bych vědět, že věci nekončí vždy jen dobře. Vždy můžete trénovat a dále se zlepšovat," přijal Mourinho vyřazení s pokorou.

Letošní sezona však Realu příliš nevychází. Hned na úvod sice vyhrál španělský Superpohár, avšak v lize je po dvaceti kolech až třetí, když na první Barcelonu ztrácí již patnáct bodů. V posledních týdnech se dokonce objevily spekulace, že by mohl Mourinho u Realu skončit, a to především kvůli sporům s hráči v čele s Casillasem a Cristianem Ronaldem. Svoje kulatiny však slaví jako trenér Realu Madrid.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC, Guardian

Hlavní zprávy