Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Milán touží Barceloně zatarasit cestu k přepsání historie

Praha - Fotbalisté Barcelony překonají další historický milník, pokud v dnešní odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů vyřadí dalšího giganta AC Milán. Když Katalánci přetaví bezbrankovou remízu ze San Sira z minulého týdne v postup, projdou popáté za sebou do semifinále Ligy mistrů, což se ještě žádnému týmu nepovedlo. A Barcelona se zároveň udrží ve hře o obhajobu, což v samostatné historii soutěže také nikdo nedokázal. Milánští však na Nou Camp jedou s velkým odhodláním favorita vyřadit. Přímý přenos sledujte na ČT4 a www.sportzive.cz.

Druhý semifinalista vzejde ze souboje Bayernu Mnichov s Olympiquem Marseille, Bayern bude v domácím zápase hájit výhru 2:0 z francouzské půdy.

Mimořádnou pozornost přitahuje ale odveta mezi Barcelonou a Milánem. Oba rivalové se v této sezoně potkávají už počtvrté. Když se v září na Nou Campu utkali ještě v základní skupině poprvé, Milán si odvezl cennou remízu 2:2. Jakýkoliv nerozhodný výsledek se vstřeleným gólem by AC posunul dál i ve vyřazovacích bojích.

I proto jsou barcelonské hvězdy na pozoru. "Milán má skvělé hráče a výborný tým, určitě nám to hodně zkomplikují. Můžeme dominovat celý zápas, ale ani na okamžik nesmíme povolit v koncentraci. Oni jsou schopní během vteřiny zápas otočit," řekl barcelonský útočník Pedro.

Úterní program (začátky ve 20:45):

FC Barcelona - AC Milán (ČT 4, rozhodčí Kuipers, Niz.),

Bayern Mnichov - Olympique Marseille (Nova Sport, Moen, Nor.).

Domácí, kteří doma neprohráli už 51 zápasů, upínají své naděje k Lionelovi Messimu. Argentinský fenomén v sobotním zápase proti Bilbau vstřelil už 56. gól v sezoně, a pokud skóruje i proti Milánu, dá v tomto ročníku LM už třináctý gól. Tím by stanovil nový rekord soutěže. Milánští se musí mít na pozoru, Messi v minulém domácím utkání LM proti Leverkusenu nasázel hned pět branek, čímž také přepsal historické tabulky. Messi může v úterý dát také svůj jubilejní 50. gól v LM.

Milán si na úterní odvetu věří, i když sobotní ligová generálka mu nevyšla, protože jen remizoval s Catanií 1:1. "Popereme se, i když to bude opravdová bitva. Nepotřebujeme žádnou extra motivaci navíc. Jistá je jedna věc: musíme ze sebe vydat absolutně nejlepší výkon," řekl kouč AC Massimiliano Allegri.

Je nám líto, video expirovalo.
Barcelona se střetne s AC Milán

Ten znovu nemůže počítat se zraněným stoperem Thiagem Silvou, který v prvním vzájemném duelu v sezoně zařídil remizu na Nou Campu přesnou hlavičkou ve druhé minutě nastaveného času. Zraněný je také záložník Mark van Bommel.

Dobrou zprávou pro milánské šampiony je skutečnost, že hvězdný brazilský forvard Pato, který také v září v Barceloně skóroval po skvělé individuální akci, už je připravený hrát po problémech se zády, byť Allegri podle všeho Pata ještě nechá na lavičce náhradníků a do hry jej možná pošle až v jejím průběhu.

Domácí nemůžou nasadit zraněného útočníka Davida Villu a obránce Abidala, který nedávno podstoupil transplantaci jater.

V Mnichově by muselo dojít k prvotřídní senzaci, aby domácí Bayern neslavil postup do semifinále přes Marseille. Bayern má mezi elitní čtyřku soutěže nakročeno po dvou letech. Hosté by ale museli smazat dvoubrankové manko z prvního utkání, aby domácí oslavy překazili. Bayern navíc na jaře chytil velkou formu, vyhrál posledních sedm soutěžních utkání.

"Naše startovní pozice je výborná. Když budeme hrát se stejným zaujetím jako v minulých zápasech, nemusíme se v úterý ničeho bát," prohlásil kapitán Bayernu Philipp Lahm. Marseille necestuje do bavorské metropole v lehké pozici, i když tým měl od prvního utkání mnoho času na přípravu.

Svěřenci trenéra Didiera Deschampse o víkendu nehráli, vedení francouzské ligy mužstvu vyšlo vstříc a odložilo duel s Montpellierem, aby tým Olympique nemusel tříštit síly. "I tak je před námi hodně složitý úkol, ne-li nemožný. Ale dokud existuje alespoň malá šance...," uvedl obránce Rod Fanini.

Bayern má blízko k tomu, aby udělal další krok k účasti ve finále, které letos bude hostit právě jeho domovská Allianz Arena. Domácí ale řeší také ohrožení několika opor: útočník Müller, obránci Lahm s Alabou a záložník Kroos by přišli o první semifinále, kdyby v odvetě s Marseille dostali žlutou kartu. Kvůli nim nyní nemůže nastoupit záložník Schweinsteiger. Hosté se musí obejít bez stopera Diawary a středopolaře Diary.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články