Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Mexiko slavilo a bezdomovci si plnili na fotbalovém MS sny

Ciudad de México – Fotbal mění lidské životy. Že to není jen prázdné heslo, dokazuje každoročně mistrovství světa bezdomovců. Prostřednictvím nejpopulárnějšího sportu na světě chtěli organizátoři spojit lidi bez domova, vzbudit jejich zájem o studium či zlepšit jejich vztahy s rodinami. Letos se šampionát konal v Mexiku a domácí týmy zaznamenaly velké úspěchy.

Slavnostní zahájení MS ve fotbale bezdomovců
zdroj: Getty Images

V turnaji žen se ve finále utkaly týmy Mexika a Brazílie. Domácí slavili velké vítězství nad jihoamerickým rivalem 6:2. "Jsem jako ve snu. Vždycky jsem si přála stát se fotbalistkou a hrát na mistrovství světa. Teď se mi to splnilo. Navíc jsme porazily Brazílii a to je úžasný pocit," uvedla hráčka Mexika Alexa Vieiraová.

Hostitelé měli zastoupení i ve finále mužského turnaje, museli se však sklonit před chilským výběrem. "Můj život se úplně změnil. Byl jsem dva roky na ulici a teď jsem mistrem světa. Rád bych své vítězství věnoval své rodině a dětem. A snad si ze mě vezmou příklad všichni lidé bez domova u nás v Chile," prohlásil Gerrman Ruiz po výhře 8:5 ve finále.

Je nám líto, video expirovalo.
V Mexiku hráli bezdomovci o titul msitrů světa

Český tým se na turnaji neztratil. Začal výhrou nad Maďarskem, po drtivé porážce 0:14 od pozdějších šampionů z Chile se ještě Češi oklepali a dokázali dvakrát vybojovat výhru nad Italy, poté však přišla šňůra porážek. Celkově se šestičlenné české družstvo umístilo na 19. místě s bilancí třech vítězství, dvou remíz a sedmi porážek.

Mistrovství světa týmů bezdomovců se koná od roku 2003 a snaží se využít pozitivní síly fotbalu ke zvyšování povědomí o problému sociálního vyloučení a chudoby ve světě. Obecným cílem projektu je pomoci sociálně vyloučeným: lidem bez domova nebo vyléčeným uživatelům drog.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články