Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Messi zazářil v derby dvěma góly, Realu zachránil výhru s poslední Huescou Benzema

Fotbalisté Barcelony vyhráli v 29. kole španělské ligy derby s Espaňolem 2:0. Domácí vítězství zařídil dvěma přesnými zásahy Lionel Messi, který odehrál 675. soutěžní utkání v dresu katalánského velkoklubu a dostal se na druhé místo klubové historie před Andrése Iniestu. Barcelona udržela desetibodový náskok před druhým Atléticem, které vyhrálo 4:0 na půdě Deportiva Alavés. O další dva body je třetí Real Madrid, který udolal poslední Huescu 3:2. Sevilla bez zraněného gólmana Tomáše Vaclíka prohrála 0:1 s Valencií, která ji díky lepšímu skóre vystřídala na šestém místě tabulky.

Hvězda Barcelony Lionel Messi v derby proti Espaňolu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: AFP7

Messi poprvé rozvlnil síť krátce po pauze, pro ofsajdové postavení spoluhráče ale branka nakonec neplatila.

Další šance zlikvidoval vynikající brankář López, a tak se lídr soutěže prosadil až v 71. minutě. Messiho přímý kop směřující do brány srazil do vlastní sítě obránce Sánchez.

Jednatřicátou ligovou trefu v sezoně si připsal Messi minutu před koncem řádné hrací doby, kdy zužitkoval zpětný pas Malcoma.

Atlético rozhodlo o vítězství dvěma góly v úvodních jedenácti minutách. Nejprve prostřelil brankáře Pacheca tvrdou ránou z úhlu Saúl a o chvíli později přidal druhý zásah technickou střelou o tyč Costa. Po změně stran se trefili ještě Morata a Thomas.

Real zásluhou trefy francouzského útočníka Karima Benzemy udržel stoprocentní bilanci pod staronovým koučem Zinedinem Zidanem, jenž se k týmu vrátil před dvěma týdny. Nástupce Santiaga Solariho proti outsiderovi nasadil kombinovanou sestavu - mimo jiné dal v brance poprvé v sezoně příležitost svému synovi Lucovi, který chytal naposledy za áčko v závěrečném kole minulé sezony při otcově loučení s klubem.

Luca Zidane inkasoval už ve 3. minutě po přesné trefě devatenáctiletého Cucha, jenž si po zářijové brance na Camp Nou proti Barceloně připsal gól i na dalším slavném stadionu Bernabéu. Domácí otočili díky Iscovi a Ceballosovi, ale naději na bod dal hostům v 74. minutě hlavičkou o zem Etxeita. Vítězství Realu nakonec zajistil Benzema, jenž zakroutil střelu do levého horního rohu branky.

Sevillu podruhé v lize vedl trenér Joaquín Caparrós, jenž nahradil před dvěma týdny Pabla Machína, který byl odvolán po vyřazení týmu z Evropské ligy s pražskou Slavií.

Místo Vaclíka dostal v brance šanci vůbec poprvé v La Lize jednadvacetiletý Javier Díaz, který inkasoval v nastavení prvního poločasu z penalty. Kapitán hostů Parejo potrestal faul bývalého hráče Valencie Banegy.

Caparrósovi svěřenci měli zejména v druhém poločasu velkou převahu, Valencii v zápase přestříleli 17:4, ale gól nedali. V závěru jim rozhodčí neuznal branku kvůli ofsajdu a marně se v nastavené dožadovali také penalty.

Celta Vigo otočila zápas s Villarrealem, i když prohrávala po čtvrthodině o dvě branky. Po přestávce se ale prosadil navrátilec po zranění kapitán Aspas a po zásahu Gómeze obstaral z pokutového kopu i vítěznou trefu na 3:2.

Vigo se díky zisku tří bodů přiblížilo ke svému soupeři na rozdíl jednoho bodu, nadále však zůstává na sestupové pozici.

Španělská fotbalová liga - 29. kolo:

Getafe - Leganés 0:2 (49. Santos, 83. Juanfran), FC Barcelona - Espaňol 2:0 (71. a 89. Messi), Girona - Bilbao 1:2 (37. Stuani - 53. I. Williams, 59. Raúl García), Vigo - Villarreal 3:2 (50. a 85. z pen. Aspas, 71. Gómez - 11. Ekambi, 15. Alfonso), Alavés - Atlético 0:4 (5. Saúl, 11. Costa, 59. Morata, 84. Thomas), Levante - Eibar 2:2 (5. Morales, 26. Rochina - 19. Escalante, 78. Enrich), Vallecano - Betis 1:1 (34. De Tomas - 81. Tello), FC Sevilla - Valencie 0:1 (45.+1 Parejo z pen.), Valladolid - San Sebastian 1:1 (9. Keko - 79. Oyarzabal), Real Madrid - Huesca 3:2 (25. Isco, 62. Ceballos, 89. Benzema - 3. Cucho, 74. Etxeita).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články