Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Méně nenávisti na tribunách. Bílek si před šlágrem v Edenu přeje slušné fandění jako v Anglii

Trenér Plzně Michal Bílek věří, že sobotní šlágr mezi vedoucí Slavií a druhou Viktorií nebude v Edenu probíhat v podobně nenávistné atmosféře jako minulý rok. Kouč úřadujících šampionů v rozhovoru na kanálech obou klubů na YouTube uvedl, že by si od diváků přál slušné a férové fandění ve stylu anglické ligy.

Loňský květnový souboj Slavie s Plzní v nadstavbové části, který byl přímým soubojem o titul, provázela mimořádně vyhrocená atmosféra.

Domácí příznivci rasisticky uráželi hostujícího Jeana-Davida Beauguela před penaltou, z níž francouzský útočník tmavé pleti srovnal na konečných 1:1.

Slávističtí fanoušci také mimo jiné po vyrovnávacím gólu hostující hráče "zasypali" kelímky a plastovými lahvemi.

"Přál bych si, aby atmosféra byla bouřlivá a aby se fandilo slušně. Abychom nezažili to, co minulý rok, kdy od první minuty byla spousta nadávek a nenávistí. Vyústilo to v házení předmětů, lahví. Bylo to nebezpečné i pro samotné hráče. Věřím, že tenhle zápas bude o něčem jiném a bude se fandit férově," řekl Bílek.

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace tehdy udělila Slavii vysokou pokutu 300 tisíc korun a podmínečně jí uzavřela část stadionu.

Šéf Plzně Adolf Šádek musel zaplatit 40 tisíc korun za zdvižený prostředníček směrem k domácím fanouškům a stejně vysokou pokutu dostala Viktoria za nevhodné chování svých příznivců.

Bílek by se rád inspiroval u anglické Premier League. "Líbí se nám ta úroveň, individuální výkony hráčů, ale i samotná atmosféra na stadionech. Přál bych si, aby to jednou bylo i u nás," podotkl bývalý kouč české a kazachstánské reprezentace nebo Sparty.

Slavia vede tabulku o bod před Plzní. Pražané v této ligové sezoně doma vyhráli všech 11 zápasů a v nejvyšší soutěži v Edenu nepodlehli Západočechům jedenáctkrát za sebou.

"Hrajeme u soupeře, který je doma stoprocentní, takže nás čeká velmi těžké utkání. Ale věřím tomu, že jsme dobře připraveni a nějaký bod získáme," uvedl Bílek, jehož svěřenci jsou zase nejlepším venkovním týmem ligového ročníku.

Podle něj může být v sobotu klíčový první vstřelený gól. "Budeme se samozřejmě snažit, abychom ho dali my a utkání pro nás bylo snazší. Důležitá ale bude koncentrace, hrát po celých 90 minut s maximálním úsilím a disciplinovaně. Pokud tohle dodržíme, tak máme šanci na úspěch," dodal sedmapadesátiletý trenér. Plzeň na podzim doma porazila Slavii 3:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články