Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Měl jsem být otevřenější, lituje odcházející Bílek

Praha – Odcházející reprezentační kouč Michal Bílek považuje za svou největší chybu to, že nebyl otevřenější směrem k médiím a nevysvětloval dostatečně své kroky. Mrzí ho, že nedokázal splnit svůj hlavní cíl postoupit s národním mužstvem na mistrovství světa v Brazílii. Svou budoucnost vidí po krátkém odpočinku opět na trenérské lavičce.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Udělal jsem chybu ve vztahu k vám (novinářům). To byla věc, která mě hodně uškodila. Někdy jsem byl vnímán jako nepřítel číslo jedna našeho fotbalu. Bylo to zaviněno tím, že jsem tolik nevysvětloval, měl jsem být otevřenější," vyznal se Bílek. "V poslední době jsem se snažil být otevřenější a snažil jsem se vysvětlovat své kroky. Takhle to mělo být od začátku a jsem si téhle chyby vědom," dodal.

Bílek rezignoval ihned po porážce v Itálii 1:2. Úkolem pro výkonný výbor FAČR nyní bude najít nového trenéra. Ve zbylých dvou zápasech kvalifikace na Maltě a v Bulharsku povede tým některý asistentů, pravděpodobně Josef Pešice, nebo Tomáš Galásek.

O svém nástupci Bílek neuvažuje, ale uvědomuje si, že pozici nebude mít vůbec lehkou. "Ať se trenérem stane kdokoliv, tak bych mu poradil, aby byl vůči novinářům otevřenější než já na začátku. Když to neudělá, tak to bude mít hodně těžké," řekl. "Většina fotbalového národa je asi ráda, že končím. Ale obávám se, že v těžké pozici bude kdokoliv," dodal osmačtyřicetiletý trenér.

Po odpočinku chce opět trénovat

Bílkovi se rozhodně od národního týmu neodchází z lehkou hlavou. "Pocity jsou smíšené. Zažili jsme velký úspěch v minulé kvalifikaci. Postoupili jsme z baráže a na samotném mistrovství Evropy jsme došli do čtvrtfinále, což byl obrovský úspěch. Takže první dva roky hodnotím kladně. Kvalifikace na mistrovství světa je ale jednoznačně zklamáním," řekl Bílek.

Poděkoval za podporu předsedovi Fotbalové asociace ČR Miroslavu Peltovi a předchozímu šéfovi českého fotbalu Ivanu Haškovi za to, že se nebál dát mu u týmu šanci. Pokud by se Hašek opět stal koučem reprezentace, Bílek by to považoval za správnou volbu.

Michal Bílek:

"Žádnou úlevu necítím, je hrozně brzo po utkání. Mám pořád v hlavě tu prohru s Arménií, že jsme to nezvládli. Do poslední chvíle jsem věřil, že v sobě najdeme sílu a situaci otočíme. Dali jsme dohromady mužstvo, které mělo na to, aby na mistrovství postoupilo. Máme srovnatelný kádr jako Dánsko nebo Bulharsko. Bohužel jsme nezvládli domácí zápasy a to nás stálo postup."

Má čisté svědomí, že pro úspěch udělal maximum. "Nemám výčitky, dělal jsem svou práci, jak jsem nejlépe uměl. Vždy jsem se snažil vybrat ty nejlepší možné hráče. Ta situace celé čtyři roky není jednoduchá, kromě těch hlavních opor nemají hráči, kteří působí v zahraničí, tu pozici ve svých klubech lehkou. Ne vždy hráli pravidelně," řekl Bílek.

Polsko vs. Arménie

Nejraději bude vzpomínat na výhru 1:0 nad Polskem, která vloni Čechům zajistila postup ze základní skupiny Eura. "Atmosféra byla užasná, sehráli jsme výborný zápas. Ten stavím nejvýš. Na opačném pólu je asi Arménie doma," uvedl kouč.

Přestože si nyní potřebuje chvíli odpočinout, chce u trénování zůstat. "Teď bych si potřeboval od fotbalu odpočinout. Ale jak se znám, tak během pár dnů nebo týdnů zase načerpám sílu, chuť. Samozřejmě bych chtěl v trenérské práci pokračovat," dodal bývalý trenér pražské Sparty nebo slovenského Ružomberku.

V žebříčku FIFA nebyl český fotbal nikdy tak nízko

První trenér samostatné české reprezentace Dušan Uhrin mužstvo vytáhl z 67. místa v březnu 1994 za dva roky do první desítky a především díky stříbru z Eura 96 ho v prosinci 1997 odevzdával na třetím místě. Pod Jozefem Chovancem na přelomu let 1999 a 2000 a Karlem Brücknerem v letech 2005 a 2006 se čeští fotbalisté dokonce hřáli na výsluní druhého místa. Za Petra Rady byli nejhůř třináctí.

Bílek mužstvo převzal v říjnu 2009 od Ivana Haška na 23. místě a pád pokračoval, až se po dvou letech český tým ocitl na 47. příčce ve společnosti zemí jako Izrael, Černá Hora, Wales, Venezuela nebo Írán. Postup do čtvrtfinále Eura 2012 vynesl Bílkův tým loni v létě na 18. místo, ale zpackaná kvalifikace ho opět srazila dolů. Po dvou posledních porážkách od Arménie a Itálie bude Česká republika ve čtvrtečním vydání žebříčku FIFA podle předběžných propočtů na 32. místě.

Současné výsledky mají negativní dopad i pro Bílkova nástupce. Pro losování kvalifikace Eura 2016 totiž hrozí, že by Česká republika mohla spadnout až do třetího výkonnostního koše a tím dostat do skupiny dalšího relativně těžšího soupeře. Pro toto rozdělení není rozhodující žebříček FIFA, ale výsledky tří posledních kvalifikačních cyklů. Koše jsou devítičlenné a Česká republika je momentálně na 17. místě, tedy jen dvě příčky od třetího koše. Ve zbývajícím programu kvalifikace tedy určitě bude o co hrát.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články