Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Megakoncert – pozvánka světu na fotbalový svátek

Johannesburg - Do prvního výkopu úvodního utkání fotbalového šampionátu v Jihoafrické republice zbývají jen hodiny. Mistrovství světa má však za sebou neoficiální začátek. Stadion v Sowetu zažil megakoncert, na kterém vystoupili mimo jiné Black Eyed Peas nebo třeba Alicia Keys. Shakira na závěr zazpívala oficiální hymnu šampionátu "Waka Waka". Informace najdete také na msfotbal.cz.

Organizátoři doufají, že mistrovství pomůže bořit hranice mezi rasami i národy, a především že šampionát ukáže světu nový, mnohem optimističtější obrázek černého kontinentu. Jihoafričané se opravdu snažili, a to nejen na megakoncertu, který se v předvečer úvodního výkopu mistrovství konal v Sowetu, převážně černošském předměstí Johannesburgu.

Od roku 2004, kdy se rozhodlo o organizátorovi, utratili za stadiony nebo infrastrukturu pro mistrovství 40 miliard randů (přes 111 miliard korun). "Nejen my jsme připraveni. Už nezbývá snad žádná pochybnost. Světový pohár jsme dotlačili do cíle a mohu vás ujistit, že dostanete to nejlepší. Tenhle nádherný stroj poběží od 11. června do 11. července jako na drátkách," uvedl generální sekretář FIFA Jerome Falcké.

Je nám líto, video expirovalo.
Předehru MS obstaral megakoncert

Jacob Zuma, prezident JAR:

"I když je míč kulatý a koulí se po tomto kontinentu, ať se stane cokoli, určitě se z něj neodkutálí. Tenhle pohár přistál na našem kontinentu poprvé a rovnou v Jihoafrické republice. Vše, co potřebujeme, je uvolnit se a hrát. Dělejte to tak, jak si myslíte, že to umíte nejlíp."

Koncert na zaplněném třicetitisícovém stadionu v Sowetu začal společnou zdravicí jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy a předsedy FIFA Josepha Blattera. Na jevišti se objevili také někteří slavní fotbalisté minulých let. K divákům promluvil i jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, nositel Nobelovy ceny za mír, oblečený stejně jako řada fanoušků v národních barvách. "Afrika je kolébkou lidstva, takže vítejte doma," přivítal Tutu fotbalové příznivce z celého světa.

Výtěžek z akce připadne charitativní kampani 20 Centres for 2010, v jejímž rámci by mělo být v Africe vystavěno 20 veřejných zdravotních středisek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články