Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zápas fotbalistů s Polskem bude pískat skotský sudí Thomson

Vratislav - Sobotní zápas o postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy mezi českými fotbalisty a domácím Polskem bude rozhodovat skotský sudí Craigh Thomson. Ten zatím na šampionátu pískal středeční duel mezi Dánskem a Portugalskem (2:3). Druhé utkání skupiny A mezi Ruskem a Řeckem bude rozhodovat Švéd Jonas Eriksson.

Trénink české reprezentace
zdroj: ČT4 autor: David Kalous

Devětatřicetiletý Thomson píská skotskou ligu od roku 2002. O rok později byl zapsán na listinu FIFA, v roce 2008 dělal čtvrtého rozhodčího na ME v Rakousku a ve Švýcarsku. Tentokrát je poprvé na velkém turnaji jako hlavní rozhodčí. Celkem má na kontě 65 mezistátních zápasů.

S vyhrocenými zápasy má skotský právník své zkušenosti, jelikož bývá pravidelně nasazován na glasgowská derby mezi Rangers a Celtikem. V roce 2010 předčasně ukončil kvalifikační utkání mezi Itálií a Srbskem kvůli řádění srbských fanoušků.

S Čechy má sudí málo zkušeností

Zatím největší kritiku sklidil poté, co v kvalifikaci letošního evropského šampionátu nepřesnými rozhodnutími pomohl Francii proti Bosně k remíze 1:1 znamenající postup. Bosna vedla, pak ale Thomson odpískal penaltu za faul, který se odehrál mimo pokutové území.

S českým fotbalem má zatím malé zkušenosti. Reprezentaci pískal pouze na mistrovství Evropy jednadvacítek v roce 2007 při porážce 1:3 s Itálií. Tehdejší zápas si ze současného kádru pamatují Roman Hubník a František Rajtoral. O rok dříve Thomson řídil předkolo Ligy mistrů mezi Valerengou Oslo a Mladou Boleslaví (2:2).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články