Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Vratislav – České město

Do Vratislavi jsem dorazil společně s kolegou Kozohorským už v úterý, protože přípravy na takovýto vysílací projekt opravdu zaberou hodně času. Náš štáb se usídlil v nejvyšším bodě Českého domu a byl tak mimo jiné přímým svědkem příprav velkolepé akce, která obvykle bývá pouze na olympiádách: Českého domu! Přípravy studií (budou dvě) byly hodně složité a sám jsem byl velice mile překvapen, jaká nádhera z rukou českých techniků podle volby designérů vyšla! Opravdu krásná studia, která si tato významná akce zaslouží.

Luděk Zelenka
zdroj: ČT24/ J. Hodík autor: V. Rejl

Město mě překvapilo svou rozlehlostí a hlavně rozmanitostí. Můj tradičně dobrý orientační smysl zde často selhává, ještěže bydlíme necelých 10 minut chůze od zmíněné monstrózní budovy loutkového divadla. Ještě blíže to tam mají hráči a realizační tým nároďáku, kteří se z oken svých pokojů přímo dívají na 100 metrů vzdálenou budovu, kterou si organizátoři pronajali (nutno říci, že vhodně) za Český dům!

I tréninkový stadion, na kterém se hráči většinou připravují (pouze předzápasový trénink je na hlavním), leží kousek od stěžejního bodu – hotelu Monopol – a tak odpadají problémy s cestováním. Proto hodnotím výběr míst, pro náš tým důležitých, za velmi promyšlený, vybraný s ohledem na maximální pohodlí a komfort hráčů. Pokusili jsme se proniknout do chodby hotelu, kde bychom mohli potkat naše hráče, ale ochranka nás v mezích slušnosti vyprovodila, přestože jsme měli akreditace. Naši mají prostě absolutní klid na přípravu, kterou si určitě takto důležitá akce žádá!

Jediným vzdálenějším místem pro naše hráče ve Vratislavi je hlavní stadion, na kterém sehrají všechny Euro bitvy. Cesta plynulou dopravou trvá kolem 20 minut a je převážně po dálnici, pokud však chytnete dopravní špičku, která se v období zápasu dá očekávat, trvá stejná cesta déle než hodinu. Stánek je to ale opravdu nádherný a i dnes na oficiálním předzápasovém tréninku na nás dýchla napjatá atmosféra důležitých zápasů, kterou se Michal Bílek společně s Tomášem Rosickým snažili jemnými vtípky na tiskové konferenci rozvířit.

Podle následného tréninku se dalo vytušit, že Bílek již není tím trenérem, který by do poslední chvíle úzkostlivě tajil sestavu a tým rozdělil na základní jedenáctku a náhradníky. Je tedy téměř jisté, že Kadlec bude hrát beka a do středu obrany půjde Hubník. Jinak to bude klasika, tedy s Barošem, který zvládl celý trénink v pohodě, na hrotu.

Poláků jsme po městě tolik nepotkali, fazóna je ještě zavřená a tak se trochu čeká, co předvedou naši fans, kterých má na úvodní duel s Ruskem dorazit na deset tisíc. Jinak po celém městě samozřejmě vnímáme symboly Eura, každá druhý dům je pokryt reklamními bannery, loga hlavních sponzorů ME zdobí většinu obchodů a polská auta jsou hojně ozdobena vlaječkami, podobně jako tomu bylo u nás při MS v hokeji.

Pořadatelská služba na obou stadionech, kde se vyskytují naši hráči, je nekompromisní, muži v černém nedělají žádné ústupky, a pokud se člověk neprokáže akreditací na jméno s fotografií, nemá šanci se do areálu dostat. Samotné vyzvednutí akreditací bylo hodně komplikované, každý musel osobně dojít do akreditačního střediska a po předložení občanky, pasu a dokonce sms zprávy z UEFA, dostal požadovaný dokument. Navíc se na každý zápas zvlášť žádá o místa na sezení, protože akreditace vás opravňuje pouze ke vstupu do stadionu, nikoli do hlediště. Bezpečnostní opatření jsou zkrátka maximální, a i proto si myslím, že Polsko organizaci zvládne!

Dnes 7. 6. ve 20:00 byl slavnostně otevřen Český dům, a to přímo největšími osobnostmi českého fotbalu současnosti i minulosti, známými sportovci a dále také významnými celebritami z řad showbyznysu. Co jsem měl možnost vidět, tak mi to připadalo tak, že kdo tady není, jako by ani nebyl! Výčet jmen by byl tak dlouhý, že by vás to už za chvíli nebavilo. Je to prostě jasný důkaz toho, že Euro 2012 je mega akce, a to jak sportovní, tak společenská a nikdo si ji nechce nechat ujít.

Pojďme si to tedy užít společně a popřát našim hochům, ať to vyjde a ať nás, fanoušky, opět vyženou do ulic a náměstí – potřebujeme to!

Hlavní zprávy

Nejčtenější články