Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Ve hře jsou poslední dvě postupová místa

Doněck/Kyjev – O poslední dvě postupová místa se večer utkají mužstva ve skupině D. Zatímco již před turnajem favorizovaným fotbalovým velmocím Anglii a Francii stačí bod, domácí Ukrajinci musí Anglii ve vzájemném střetnutí porazit. Švédsko, které se postaví Francouzům, je po dvou prohrách bez šance na postup.

V útoku Anglie, která vede skupinu se čtyřmi body společně s Francií, by se měl poprvé na turnaji představit Wayne Rooney, jemuž vypršel dvouzápasový trest za vyloučení v kvalifikaci proti Černé Hoře. "Od té doby, co jsem se připojil k týmu, jsem nevynechal jediný trénink. Cítím se dobře, jsem připravený a natěšený vyběhnout na hřiště," řekla hvězda Manchesteru United.

Na velkých turnajích se však Rooney spíše trápí. Na posledních dvou akcích s anglickou účastí vyšel střelecky naprázdno. "Na mezinárodních turnajích mi to nešlo. Doufám, že to budu moci napravit. Poslední gól jsem dal na Euru 2004, ale cítím, že jsem se od té doby jako hráč zlepšil a dokážu toho více," prohlásil aktuálně nejlepší střelec současného anglického výběru.

Ukrajině možná bude v klíčovém zápase chybět kapitán a jediný dosavadní střelec na Euru Andrej Ševčenko, jenž vynechal nedělní trénink kvůli problémům s kolenem. "V obou dosavadních zápasech dostal do kolena tvrdou ránu. Má ho oteklé a doktoři mu z něj tahají tekutinu," uvedl mluvčí reprezentace Oleksander Hlyvijskij.

Svěřenci trenéra Olega Blochina v každém případě budou spoléhat na bouřlivou domácí atmosféru. "Je to největší zápas v historii Ukrajiny. Nejen pro náš tým, ale pro celou zemi. Uděláme vše pro to, abychom využili poslední šance na čtvrtfinále," uvedl útočník Andrej Voronin.

Francie se v minulém zápase proti Ukrajině dočkala prvního vítězství na velkém šampionátu po šesti letech a po stejně dlouhé době touží postoupit ze skupiny. V posledních třiadvaceti mezistátních utkáních neprohrála a proti Švédsku má skvělou bilanci: od roku 1969 mu nepodlehla v jedenácti zápasech.

Tým Laurenta Blanka by se ve čtvrtfinále rád vyhnul Španělsku, očekávanému vítězi skupiny C. "Musíme ze sebe proti Švédsku vydat všechno, abychom vyhráli a zůstali na prvním místě," řekl záložník Yohan Cabaye, jenž se proti Ukrajině dočkal premiérového zásahu v reprezentaci.

Švédové by alespoň rádi odjeli domů se vztyčenou hlavou. "Budeme hrát o čest a chceme si domů odvézt nějaké body. Motivace proti Francii nebude problémem, protože máme poslední šanci něco předvést," řekl kapitán Zlatan Ibrahimovič, který by mohl dostat od trenéra Erika Hamréna volno. Pětatřicetiletý záložník Anders Svensson a o rok mladší obránce Olof Mellberg odehrají poslední zápas za tým "Tří korunek".

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články