Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Varšavský stadion v české trikolóře - přidali se i Poláci

Praha - Ačkoliv na polském území žije nemálo krajánků, ve čtvrtek večer se navíc na několik hodin stala Varšava dočasným azylem početné a hlučné enklávy českých fanoušků. Pro české fotbalisty přišla už před zápasem dobrá zpráva - jejich 12. hráč byl ve skvělé formě, což potvrzoval pohled do okolí stadionu už odpoledne. Hodinu a půl před zápasem byla většina fanoušků na tribunách a oproti Portugalcům měli výraznou převahu. Ruku k dílu navíc přiložili i polští příznivci.

Bolestná porážka v posledním klíčovém zápase je pro Poláky zapomenuta. Až 31 tisíc jich mělo na stadion dorazit spolu s Čechy a Portugalci - o tom, koho podpoří, měli jasno. K tradiční bíločervené tentokrát přidali výjimečně také modrou. Češi jim velkorysost oplatili podobně, cestou na stadion mohutně skandovali: "My jsme tady doma!" I když národní tým nepostoupí, nemuseli by přitom z polské metropole odjet s prázdnou. Už v odpoledních hodinách česká vlajka zdobila jeden ze symbolů města. "Pokud bude zájem Prahy, tak vám velmi rádi mořskou vílu darujeme," říká s úsměvem Katarzyna Ratajczyková z městského úřadu.  

Ať už přímo na stadionu, nebo v ulicích u velkoplošných obrazovek a v hospodách mohli fanoušci přihlížet čtvrtfinálové bitvě českých fotbalistů proti hvězdnému Christianu Ronaldovi a spol. Do Varšavy mělo dorazit několik tisíc příznivců, už časně ráno stovky využily speciální vlakovou soupravu, stylově pojmenovanou po Karlu Poborském, jehož známý gól poslal na Euru 1996 Portugalce domů. Z Brna do polské metropole odjel další spoj, tentokrát pojmenovaný po jiném bývalém reprezentantovi Miroslavu Kadlecovi. Oba vlaky dorazily do Varšavy kolem 17:00.

Pražská výprava fanoušků za mohutného skandování vyrazila z hlavního nádraží kolem půl sedmé ráno. Během jízdy pak nabrali příznivce v dalších městech. Protože většina míst byla podle očekávání zaplněna, zájemci si museli vstupenky do speciálního vlaku v českých barvách obstarat v předstihu. "Je to vždy 700 až 800 lidí, vlak je plně obsazen a můžu říct, že nikdy nebyl jediný problém - snad jedině, že by jim chyběl alkohol, ale ten jim nikdy nechybí," komentoval jízdu s úsměvem výpravčí.

Z Brna vyrazili fanoušci vstříc čtvrtfinálovému zápasu krátce po osmé hodině ráno. Vlakový speciál cestou přivítal další fanoušky na mezizastávce v Přerově. Většina fanoušků byla bojovně naladěna a věřila v úspěch Čechů i v minulosti kritizovaného útočníka Baroše. "Dnes dá Milan gól, cítím to," prorokoval jeden z cestujících.

Speciálně upravený vlak pro české fanoušky
zdroj: ČT24

Podpořit český výběr vyrazil podle serveru iDnes.cz také známý "fantomas" alias Vasil Simkovič, nezaměnitelná maska zeleného holohlavého padoucha patřící k neodmyslitelným kulisám zejména přenosů MS v hokeji. Serveru se svěřil s tím, že na zápasy základní skupiny ve Vratislavi jezdil autem, do vzdálenější Varšavy ale volí leteckou přepravu. Portugalské hvězdy podle něho může český tým přehrát kolektivním výkonem. "I bez kapitána Rosického to můžeme zvládnout," řekl Simkovič serveru.

Ti, kteří nemají možnost sledovat čtvrtfinálový boj přímo na polském stadionu, poženou hráče dopředu třeba u velkoplošných obrazovek. Varšava je podle dosavadních informací na nápor českých příznivců dostatečně připravena a očekávala jich více než 10 tisíc. Ani tuzemská města ale na fanoušky nezapomněla. K velkoformátové projekci mohou lidé fandit například v Olomouci, Ostravě nebo Karlových Varech.  Přímý přenos i s doprovodným programem je tradičně připraven na Staroměstském náměstí v Praze.

Policie už včera vydala výstrahu, aby na čtvrtfinálový zápas Česka s Portugalskem zájemci volili spíše železnici než cestu autem. "Na přímé trase z Ostravy 'nahoru' jsou komunikace, které se opravují, a mohou tam nastat dopravní komplikace," uvedl mluvčí policejního prezidia Jan Melša. Poláci také nechali krátce před šampionátem vjet auta na nové dálniční úseky, které jsou právě mezi Lodží a Varšavou.

I když pořadatelé neoznačují zápas jako rizikový, přesto na zápas budou dohlížet uniformovaní policisté z pořádkové služby, jak tomu bylo u předešlých duelů ve skupině. Mezi nimi to budou i čeští zástupci. "Vzhledem k tomu, že z každého tábora tady bude určitě více než 5 tisíc fanoušků, může dojít k určitým incidentům a naším úkolem je spolupracovat s polskou policií a dávat jim informace," uvedl náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák.

V Polsku mimo jiné zůstává 12 tzv. spotterů, kteří se soustředí na určování skupin rizikových fanoušků a spolupracují se zahraničními kolegy. "Policejní opatření se budou i nadále týkat také silniční dopravy a hraničních přechodů, přestože nebudou tak rozsáhlá," řekl mluvčí policie.

Sázkaři i bookmakeři věří Portugalcům

Na večerní zápas fotbalové reprezentace se kromě fanoušků a policistů chystají taky sázkaři. Portugalci jsou podle kanceláří jednoznačnými favority. Při posledním vzájemném utkání před 4 roky se ale radovali Portugalci a podle aktuálních kurzů se tento výsledek bude opakovat. "Jednoznační favorité jsou Portugalci a také sportovní fanoušci věří tomu, že vyhrají Portugalci, protože 90 % náběrů máme právě na výhru Portugalska," uvedl ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman.

Ačkoliv velcí patrioti čeští sázkaři nejsou, na večerní zápas už Češi prosázeli desetimiliony korun. Nejčastěji se sází na internetu, kde se sázky a kurzy vyvíjí i během samotného zápasu, což dává sázejícím větší možnosti.  Samozřejmostí poslední doby, kterou nemůže vynechat žádná sázková kancelář, jsou také netradiční a kuriózní možnosti – například jestli dá brankář Petr Čech gól nebo zda se odehraje poločas bez jediného faulu.

 

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články