Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Ukrajina může jít dál, postaví se jí Francie

Kyjev/Doněck – Překvapivým lídrem skupiny D je po prvním kole tým domácí Ukrajiny. Dnes Ukrajince ale čeká těžší soupeř než Švédsko, které zdolali díky dvěma gólům Ševčenka. Francie sice na velkém turnaji nevyhrála jediný zápas od roku 2006, proti Ukrajině ale hodlá nepříznivou bilanci zlomit. O bytí a nebytí hraje Švédsko, které se postaví favoritovi z Anglie.

Speciální zápas proti skandinávskému týmu čeká anglického kouče Roye Hodgsona, jenž svou trenérskou kariéru zahájil právě na lavičce několika švédských klubů. Hned při své první štaci vyhrál s Halmstadem dvakrát v letech 1976 a 1979 tamní ligu a s Malmö na konci osmdesátých let dokonce získal pět mistrovských titulů za sebou.

Švédské mužstvo si po úvodní prohře 1:2 s Ukrajinou nemůže dovolit ztratit body. Může se alespoň upínat k faktu, že ještě nikdy v historii s Anglií v soutěžním zápase neprohrálo. Ostrovní celek však loni v listopadu zdolal "Tři korunky " v domácím přátelském duelu 1:0 a uspěl tak nad nimi poprvé od roku 1968.

Předpokládané sestavy: Švédsko - Anglie

Švédsko: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Elm, Källström, Wilhelmsson - Ibrahimovič, Toivonen - Elmander

Anglie: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner, Gerrard, Parker, Young - Welbeck - Carroll

Podle Hodgsona bude klíčový stav jeho opor po náročném utkání v tropických podmínkách doněcké Donbass Areny. "Scottu Parkerovi a Stevenu Gerrardovi je přes třicet a proti Francii pracovali opravdu tvrdě. Nejsem jediným trenérem, který uvažuje nad tím, zda to dokážou každé čtyři dny," řekl anglický trenér.

Jeho protějšek Erik Hamrén bere všechny další zápasy jako předčasné finále. "Chtěli jsme dojít v tomto turnaji daleko, ale teď nás čekají pouze vyřazovací pohárové zápasy. Proti Anglii to bude buď, anebo," uvedl kouč, který bude spoléhat na kapitána Zlatana Ibrahimoviče. Útočník AC Milán skóroval za národní tým v posledních čtyřech duelech.

Francie z dosavadních šesti utkání ještě s Ukrajinou neprohrála a pyšní se sérií dvaadvaceti zápasů bez porážky. Na velkém turnaji však "Le Bleus" naposled vyhráli v roce 2006. Trenér francouzského výběru Laurent Blanc by nerad viděl opakování pomalého startu do zápasu jako v duelu s Anglií. "Chyběl nám důraz před brankou. Když hrajete ustrašeně, jste na nejlepší cestě být potrestáni," varoval bývalý mistr světa a Evropy.

Sestavy: Ukrajina - Francie

Ukrajina: Pjatov - Gusev, Chačeridi, Michalik, Selin - Jarmolenko, Tymoščuk, Nazarenko, Konopljanka - Ševčenko, Voronin

Francie: Lloris - Debuchy, Mexes, Rami, Clichy - Cabaye, Diarra - Ribéry, Nasri, Menez - Benzema

Podle ukrajinského trenéra Olega Blochina byla výhra nad Švédskem, kterou zařídil dvěma góly veterán Andrej Ševčenko, jen prvním krokem. "Využili jsme remízy Francie s Anglií, ale musíme pokračovat v dobrém fotbalu, abychom dokázali, že máme kvalitu na postup ze skupiny," uvedl bývalý sovětský reprezentant.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články