Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Ujfaluši: O Baryho konečné jsem dávno věděl

Praha - Fotbalové mistrovství Evropy poprvé navštívil v roli fanouška českého týmu, v němž strávil osm let. Obránce Tomáš Ujfaluši vyloučil, že by ve 34 letech ještě někdy reprezentační dres oblékl. Výkon týmu na šampionátu mu udělal radost. O rozhodnutí svého spoluhráče z Galatasaraye Istanbul Milana Baroše ukončit po ME reprezentační kariéru věděl už delší dobu.

Tomáš Ujfaluši
zdroj: ISIFA

Sám své rozhodnutí z roku 2009 určitě nezmění. "Já se vracet nebudu. Viděl jsem, že to kluci zvládli perfektně. Je tam pořád ještě Suchý, který hraje ve výborném klubu, a další alternativy. Budu klukům fandit a budu střádat energii, abych vydržel co nejdéle," řekl Ujfaluši novinářům při dnešním křtu své životopisné knihy v Praze.

Ve Vratislavi viděl úvodní dva zápasy skupiny s Ruskem a Řeckem, ve Varšavě pak povzbuzoval české hráče ve čtvrtfinále proti Portugalsku. "Přál jsem si vidět tři zápasy a to se mi splnilo. Lidé fandili a zpočátku mě ani moc nepoznávali. Osobně se mi ve Vratislavi líbil stadion víc než ten ve Varšavě, protože byl menší a i ta atmosféra byla lepší," uvedl bývalý obránce Olomouce, Hamburku, Fiorentiny a Atlétika Madrid.

Byl přesvědčen, že národní mužstvo bude ve čtvrtfinále i po úvodní prohře 1:4 s Ruskem. "Já jsem říkal, že ještě zbývají dva zápasy, a věřil, že kluci postoupí. S Řeckem to zvládli a s Poláky to bylo taky perfektní, takže ten cíl se splnil."

Ujfalušimu se líbil i výkon Čechů v duelu s Portugalskem (0:1). "Myslím si, že se s tím dobře porvali. Portugalsko je hodně silný tým. Zvládnul to Gebre (Gebre Selassie) a mně se osobně líbil i Limberský, který nedal Nanimu vůbec žádnou šanci. Dopředu se snažili i Jiráček s Pilařem. Bary (Baroš) to měl těžké, ale ustál hodně balonů a jeho výkon šel nahoru," uvedl rodák z Rýmařova, který se letos s Galatasarayem dočkal premiérového ligového titulu v životě.

Barošovo rozhodnutí ukončit po Euru reprezentační kariéru Ujfalušiho nepřekvapilo. "Bary byl rozhodnut už před (listopadovou) baráží, kdy jsme o tom mluvili. Je to jeho rozhodnutí, ale já se mu možná ani nedivím, protože té kritiky na jeho osobu bylo hodně," konstatoval 78násobný reprezentant. Je přesvědčen, že třicetiletý útočník už názor nezmění a bude se soustředit na kariéru v klubu.

Chválil i výkon svého nástupce v reprezentační obraně Tomáše Sivoka, jenž jedná o další budoucnosti se Sevillou. Podle Ujfalušiho, který s Atlétikem Madrid vyhrál Evropskou ligu i evropský Superpohár, se mu Euro povedlo a ve Španělsku by obstál.

"On je technický hráč a s balonem si velmi dobře rozumí. Tam se všichni snaží hrát po zemi, takže bych mu to jenom doporučil. Navíc je Sevilla nádherné město, kde je celý rok teplo, takže pokud to vyjde, tak to bude dobře jenom pro něj," uvedl držitel bronzové medaile z Eura 2004.

Ani ho příliš nemrzelo, že kvůli divácké účasti na ME po náročné sezoně prakticky nestihl klasickou dovolenou. "Tento rok jsem hodně cestoval. I když to zní trochu divně, tak já si spíš odpočinu na soustředění. Tam si člověk odtrénuje, má odpoledne volné, natáhne se a odpočine si. Já tam budu nabírat síly, které ve svém věku potřebuji," doplnil Ujfaluši.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články